Engie ar putea cumpăra divizia de regenerabile a RWE, a cărei capitalizare de piaţă se ridică la 18,6 mld. euro

Engie SA, cea mai mare companie franceză de utilităţi, ia în considerare depunerea unei oferte pentru Innogy SE, divizia de energie regenerabilă a grupului german RWE AG, a cărei capitalizare de piaţă este estimată la aproximativ 18,6 miliarde de euro (19,8 miliarde de dolari), au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Economica.net - mar, 14 mart. 2017, 09:44
Engie ar putea cumpăra divizia de regenerabile a RWE, a cărei capitalizare de piaţă se ridică la 18,6 mld. euro

Compania franceză discută cu firmele de consultanţă şi încă nu a luat o decizie finală, susţin sursele.

Grupul german de utilităţi RWE deţine aproximativ 77% din acţiunile Innogy, în timp ce statul francez deţine 29% din Engie.

Reprezentanţii Engie şi ai Innogy nu au comentat informaţia.

RWE a reafirmat marţi că, în principiu, vinde acţiunile Innogy şi şi-ar putea reduce participaţia la 51%.

Marţi dimineaţă, acţiunile Innogy au urcat cu 4% la Bursa de la Frankfurt, în timp ce titlurile Engie înregistrau un declin de 2,4% la Bursa de la Paris.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că şi E.ON SE, cea mai mare companie germană de utilităţi, este interesată de preluarea Innogy.

Cancelarul Angela Merkel a anunţat că statul german va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Germania a introdus, în 2011, taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare cel puţin până în 2016. Această taxă a afectat semnificativ câştigurile principalelor companii germane de utilităţi, E.ON şi RWE.

În 12 septembrie, E.ON şi-a redus majoritatea legăturilor cu centralele pe bază de combustibil fosil şi cu depozitele de gaze naturale, după listarea subsidiarei Uniper la Bursa de la Frankfurt. În urma divizării E.ON, a fost creată o nouă companie, Uniper, cu sediul în Dusseldorf, Germania. Aceasta operează independent de la 1 ianuarie 2016, după ce a preluat centralele pe bază de combustibili fosili, activităţile de tranzacţionare a materiilor prime şi un sfert dintre angajaţii E.ON.

De asemenea, RWE şi-a divizat activitatea, înfiinţând divizia de energie regenerabilă Innogy, pe care a listat-o la Bursa de la Frankfurt.

Săptămâna trecută, Engie a anunţat că intenţionează să-şi vândă întreaga participaţie de 10% deţinută la cel mai mare importator de LNG (gaz natural lichefiat) din India.

GDF International, o subsidiară a Engie, a anunţat cele patru companii indiene de stat care deţin jumătate din Petronet LNG Ltd că oferă acţiuni proporţional cu participaţiile pe care le deţin în companie, se arată într-un comunicat al Petronet.

Engie deţine 75 de milioane de acţiuni la Petronet, evaluate la aproximativ 29 de miliarde de rupii (434 milioane de dolari) la actualul preţ de pe piaţă.

Anul trecut, compania franceză a anunţat că intenţionează să vândă active de 15 miliarde de euro, în special centrale termoelectrice, majoritatea pe cărbune, şi să investească 22 de miliarde de euro în perioada 2016 – 2018. Engie a vândut până acum active de opt miliarde de euro.

Engie a stabilit un obiectiv de reducere cu 10% a emisiilor de CO2 până în 2020, majorarea capacităţilor sale de energie regenerabilă cu 50% în perioada 2009 – 2015 şi creşterea eficienţei energetice cu 40% până în 2018.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil luni, pentru stabilirea calendarului pentru moţiunea de cenzură......
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...
Scandalul în urma încheierii parteneriatului strategic dintre SUA și Australia continuă. Franța își recheamă ambasadorii din cele două țări
Scandalul în urma încheierii parteneriatului strategic dintre SUA și Australia continuă. Franța își recheamă ambasadorii ...
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian (foto) a anunţat vineri că ambasadorii acreditaţi în Statele Unite şi ...
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Ca răspuns la intenția lui Cîțu de a merge doar cu validarea noilor miniștri în Parlament, rivalul său, preşedintele ...