Engie şi Belgia stabilesc cadrul pentru posibila prelungire a funcţionării reactoarelor nucleare

Engie şi Belgia au stabilit cadrul pentru negocierea unei potenţiale prelungiri a duratei de viaţă a două reactoare nucleare, a anunţat vineri compania franceză de utilităţi, transmite Reuters.
AGERPRES - vin, 22 iul. 2022, 12:43
Engie şi Belgia stabilesc cadrul pentru posibila prelungire a funcţionării reactoarelor nucleare

Subsidiara belgiană a Engie – Electrabel – şi statul belgian au semnat „o scrisoare de intenţie care nu creează nicio obligaţie” şi intenţionează să negocieze şi să aprobe un acord juridic cu caracter obligatoriu până la finalul anului, scrie Agerpres.

Scrisoarea de intenţie deschide drumul spre un acord privind extinderea perioadei de operare a reactoarelor nucleare Doel 4 şi Tihange 3 pentru 10 ani.

„Părţile sunt dispuse să discute şi să accepte condiţiile care vor permite reluarea funcţionării ambelor reactoare în noiembrie 2026”, a precizat Engie.

Acordul include crearea unei societăţi mixte care să gestioneze activitatea celor două unităţi şi un plafon asupra costurilor pentru gestionarea deşeurilor nucleare şi a combustibilului uzat.

După luni de dezbateri, Guvernul de coaliţie din Belgia, format din şapte partide, a convenit în decembrie un compromis ce prevede că ultima centrală nuclearo-electrică din Belgia se va închide în anul 2025, cu condiţia ca aceasta să nu conducă la penurii de energie.

Verzii au insistat că trebuie respectată legea din 2003 ce prevede renunţarea până în 2025 la energia nucleară, în timp ce liberalii francofoni au încercat să prelungească funcţionarea celor mai noi două reactoare.

Poziţia Verzilor s-a schimbat însă acum.

„Planul A este gata şi realizabil, dar este nevoie de o reevaluare dată fiind (situaţia din) Ucraina”, a declarat recent Tinne Van der Straeten, ministrul Energiei, din partidul Verzilor.

„Trebuie de asemenea să privim obiectiv problemele şi obstacolele legate de o prelungire. Ultimele două reactoare reprezintă 3% din energia noastră. Avem nevoie de o revoluţie majoră pentru 100% din energia noastră”, a adăugat oficialul.

Belgia, care are în total şapte reactoare nucleare, nu a spus cum va înlocui capacitatea energetică a acestora, însă o opţiune ar fi fost construirea mai multor centrale pe gaz.

Cele mai noi două reactoare nucleare ale Belgiei sunt operate de compania franceză Engie şi furnizează aproape jumătate din producţia de electricitate a ţării.

Te-ar mai putea interesa și
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful VISA spune tot despre programul dedicat femeilor antreprenor
Am plătit cu cardul cumpărături de 128 de miliarde de lei în doar șase luni. Ritmul de creștere este uriaș. Șeful ...
Bazându-se pe datele BNR, Cătălin Crețu, director general pentru Bulgaria, Croația, România și Slovenia al Visa, arată într-un interviu acordat Economica.net că valoarea plăților cu......
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti a crescut, în această săptămână, cu peste două miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu peste 2,22 miliarde de lei, până ...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va ajunge la 4.000 mc/s, mult sub media lunii iulie
Debitul Dunării la intrarea în ţară va atinge valoarea de 4.000 mc/s la finele săptămânii viitoare, situându-se sub ...
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Drumul de mare viteză Bucureşti-Giurgiu: Compania de drumuri va lansa caietul de sarcini în consultare
Caietul de sarcini pentru Autostradă/Drum Expres Bucureşti-Giurgiu (etapa studiului de fezabilitate) va fi lansat în consultare ...