Engie și E.On vor fi, cel mai probabil, FUI de gaze din 16 decembrie încolo, chiar dacă nu vor

Cei doi mari furnizori ai populației vor fi desemnați cel mai probabil furnizori de ultimă instanță, pe baza mecanismelor de reglementare ale ANRE, chiar dacă nu-și doresc asta.
Mihai Nicuţ - joi, 09 dec. 2021, 22:38
Engie și E.On vor fi, cel mai probabil, FUI de gaze din 16 decembrie încolo, chiar dacă nu vor

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat, așa cum era de așteptat, deciziile prin care tre furnizori de gaze, Engie, Cis Gaz și CEZ Vânzare, renunță, la cererea lor, la statutul de furnizor de ultimă instanță (FUI) de gaze naturale. Așadar, ar mai rămâne FUI doar Tinmar, Premier și Electrica

Însă a intrat deja în vigoare ordinul ANRE cu nr. 125, privind schimbările aduse regulamentului de furnizare în regim de ultimă instanță, ceea ce va conduce la faptul că, de la jumătatea lunii, vom avea cel mai probabil drept FUI de gaze Engie și E.On, chiar dacă firmele nu-și doresc asta.

Ce se întâmplă de fapt

În fața numărului mare de furnizori de gaze care abandonează business-ul și clienții, dar și a anunțului unui mare furnizor al populației, Engie, care este și furnizor de ultimă instanță (FUI), că vrea să renunțe la acest statut, ANRE a schimbat regulamentul pentru FUI.

Autoritatea a decis că vor fi desemnați cinci FUI de gaze, la cererea lor, cu mențiunea că ei trebuie să aibă o cotă de piață cumulată de 70%, raportată la numărul total de consumatori finali. Dacă nimeni nu dorește să fie FUI, vor fi desemnați de ANRE, cu respectarea criteriului de 70%. Or, în această situație, Engie și E.On devin FUI de gaze automat, chiar dacă nu își doresc acest lucru pentru simplul motiv că, fără ele, nu se ajunge la acest procent de 70%.

Ca atare, ANRE a publicat deja pe pagina de internet, în 8 decembrie,  anunțul de “organizare a procesului de selecţie pentru desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale”. Tot în 8 decembrie, până la finalul zilei, ANRE aștepta ofertele furnizorilor, care conțin inclusiv prețul de FUI propus de fiecare. Dacă Engie și E.On nu depun ofertele, vor fi numiți de ANRE FUI de gaze. Desemnarea noilor FUI se va face pe 14 decembrie.

Care este problema, de ce nu vrea nimeni să fie FUI

Statutul de FUI poate să aducă, în condițiile actuale de piață, mai multe bătăi de cap decât beneficii furnizorului. În teorie, ar trebui să fie o activitate de care ei să nu fugă, pentru că prețul mare de FUI (723 de lei/MWh la Engie, acum, mult peste cât plăteau clienții furnizorilor care au renunțat) care este transmis ANRE, acoperă toate costurile. În practică însă, cu actualele turbulențe de pe piața gazului, nu mai este un avantaj să fii FUI. Iată câteva motive:

Preluarea unui număr semnificativ de clienți, cu un istoric de consum necunoscut, înseamnă pentru FUI că trebuie să cumpere din piață cantități suplimentare de gaze, fără a acest lucru să fi fost anticipat înainte. Le va cumpăra la prețul mare al pieței cu livrare apropiată în viitor, de unde poate, (de aceea prețul de FUI este mai mare) dar nu știe exact cât să cumpere, pentru că nu știe cât va rămâne clientul la el înainte de a pleca la alt furnizor, iar actualul FUI rămâne cu gaz cumpărat la preț mare. La zeci de mii de clienți preluați, cu consumul suplimentar și dezechilibrele aferente care trebuie acoperite, nu este un risc de neglijat.

În al doilea rând, ca urmare a mecanismului de protejare a clienților pe perioada iernii, inclusiv prețul final de ultimă instanță este plafonat. Așadar, chiar dacă va cumpăra din piață cantitățile suplimentare la preț mare, FUI nu poate factura clientului preluat de la alt furnizor la mai mult de 250 de lei/MWh, preț al mărfii gaz, fără tarife și taxe. Pe lege, își va recupera banii de la stat, dar toți furnizorii se tem că vor primi banii cu întârziere. În plus, se tem și că o parte din costuri nu vor fi acoperite de stat, prin însuși mecanismul din lege.

Engie a preluat deja 65.000 de clienți

Engie este desemnat FUI cu cel mai mic preț în decembrie, după ce a fost FUI și în noiembrie. în această calitate, compania a preluat (sau este pe cale să preia) circa 65.000 de clienți, de la furnizorii concurențiali care au renunțat. Este vorba despre Progaz, GecaBuild, Tulcea Gaz, Arovi, Restart, Salgaz, Mehedinți Gaz. Vor urma Oligopol și Electric&Gas Power Trade.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina din Brazilia până în 2030, a declarat vineri un director, adăugând că......
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Ministerul Muncii: 923.578 de persoane cu dizabilități erau înregistrate în România la 31 decembrie 2023
Numărul total de persoane cu dizabilităţi era, la 31 decembrie 2023, de 923.578 de persoane, dintre care 98,28% (907.715 ...