Eoliene în largul Mării Negre românești – potențialul tehnic este de patru ori mai mare decât toată puterea instalată a țării

Potențialul tehnic de vânt offshore din platoul continental românesc al Mării Negre este de 76.000 MW, potrivit unui studiu recent al CEPS, un think-thank din Bruxelles specializat în afaceri europene, care citează un raport al Băncii Mondiale pe această temă.
Mihai Nicuţ - lun, 12 oct. 2020, 18:24
Eoliene în largul Mării Negre românești – potențialul tehnic este de patru ori mai mare decât toată puterea instalată a țării

Din cei 76.000 MW, 22.000 MW ar putea fi, din puncte de vedere al potențialul tehnic, instalați în turbine eoliene fixate pe fundul mării, iar 54.000 MW în instalații plutitoare, potrivit cercetării.

Potrivit ultimelor date ale ANRE, puterea instalată totală în sistemul energetic românesc este de 20.600 MW, dar, în realitate, puterea disponibilă este mult mai mică.

“Lipsa relativă de interes din partea statelor UE contrastează puternic cu o hartă recentă a Băncii Mondiale, care estimează potențialul tehnic al regiunii Mării Negre la 435 GW, din care 269 GW sunt instalații fixe și 166 GW plutitoare, deși nu tot acest potențial se află în state memre UE sau membre ale Uniunii Energetice. Acest lucru este semnificativ, chiar dacă reprezintă doar o fracțiune din potențialul Mării Nordului”, se arată în studiu.

“Deși nu există acum proiecte în curs de dezvoltare, regiunea arată un potențial incipient semnificativ pentru vânt. Unul dintre primele proiecte este cel anunțat de compania Hidroelectrica din România, care își propune să investească 600 MW de energie eoliană până în 2026, din care 300 MW sunt în zona offshore.

Potențialul tehnic eolian offshore în instalații al României este egal cu întreaga capacitate de generare (22 GW). Așadar, teoretic, energia regenerabilă din larg ar putea fi un înlocuitor pentru proiectele de gaze offshore, în prezent blocate în această țară”, mai arată cei de la CEPS.

Hidrogen verde alături de energia electrică

“Eolianul offshore este o sursă de energie adecvată pentru a produce hidrogen verde, ceea ce este crucial pentru decarbonizarea unor sectoare cum ar fi industria energointesivă, transporturile de mărfuri sau consumul clădirilor.  

Acest lucru va permite, de asemenea, producătorilor de energie electrică să stocheze energie utilizând tehnologii power-to-gas (de exemplu, electroliza apei). Faptul că turbinele pot produce în final hidrogen (W2H2 – wind to hydrogen) le-ar putea face complet independente de rețeaua electrică, ceea ce duce la o reducere suplimentară a costurilor.

După adoptarea strategiei UE în domeniul hidrogenului în iulie 2020, fiecare stat membru trebui să aibă capacități energetice care să poată produce hidrogen verde. Proiecte sunt deja lansată în Olanda și Germania.  Zona Mării Negre, ca regiune cu rețelele electrice relativ bine dezvoltate, va avea oportunități speciale în acest sens. Hidrogenul poate fi, de asemenea, utilizat în decarbonizarea încălzirii urbane, care are o pondere importantă în cererea finală de energie a zonei. Ponderea încălzirii urbane livrate centralizat reprezintă 23% din consumul casnic de energie în România și 16% în Bulgaria.  Este posibil ca producția la scară largă de hidrogen asociată producției de energie electrică eoliană în larg să poată satisface aceste cereri”, se arată în cercetare.

Fundul mării ar fi bun

Recent, oficialii GSP Power, noua divizie de energie a Grup Servicii Petroliere, au anunțat că intenționează să participe la proiectele eoliene offshore din Marea Neagră, estimând că există un avantaj competitiv al României, și anume structura fundului mării, o observație relevantă dat fiind că vine de la una dintre puținele companii care se ocupă constant de foraje în Marea Neagră, pentru industria petrolieră.

„Direcțiile noastre de interes pentru realizarea unor investiții merg exact pe tendințele actuale mondiale și constau în soluții de regenerabile, parcuri fotovoltaice și de vânt, dar și în dezvoltarea unui potențial pe care Marea Neagră îl are pe lângă gaze, este vorba de potențialul pentru eoliene offshore, exact zona de nord-vest a Mării Negre, care este extrem de potrivită și în ceea ce privește posibilitățile de amplasare de astfel de turbine, dat fiind caracteristicile solului de pe fundul mării, și în privința capacității de vânt”, a spus directorul general al companiei, Carmen Neagu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, telemunca, reducerea deplasărilor şi a interacţiunii dintre oameni, între măsurile vizate
Şedinţă la Cotroceni pentru a fi decise măsuri restrictive care să ducă la limitarea pandemiei. Certificatul verde, ...
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, la Palatul Cotroceni, responsabilii în gestionarea pandemiei şi a anunţat ...
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul WDP urmează să finalizeze depozite de peste 100 de milioane de euro până în trimestrul II din 2022
Dezvoltatorul belgian de spații logistice urmează să finalizeze mai multe depozite a căror valoare de investiție se ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 20.10.2021
Leul începe ziua la valori apropiate de cele anunţate ieri de Banca Naţională.