Erdogan: Turcia va continua să dezvolte relaţiile cu toate ţările din Golf, „fără nicio deosebire”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a exprimat luni dorinţa Ankarei de a dezvolta relaţii 'fără nicio deosebire' cu ţările din Golf, înaintea plecării într-o vizită de două zile în Qatar, relatează AFP.
AGERPRES - lun, 06 dec. 2021, 15:37
Erdogan: Turcia va continua să dezvolte relaţiile cu toate ţările din Golf,

‘Vom continua să ne dezvoltăm relaţiile cu fraţii noştri din Golf ‘fără nicio deosebire’ în cadrul intereselor noastre comune şi al respectului reciproc’, a afirmat şeful statului turc într-o conferinţă de presă la Istanbul înainte de a decola spre Doha, scrie Agerpres.

‘Salutăm cu satisfacţie reluarea dialogului şi a eforturilor diplomatice pentru a evita neînţelegerile în regiunea Golfului’, a adăugat el.

Erdogan a fost gazda unei întâlniri la Ankara la mijlocul lunii noiembrie cu prinţul moştenitor din Abu Dhabi, Mohammed bin Zayed Al Nahyan, numit şi MBZ, deschizând astfel un nou capitol în relaţiile între rivalii regionali de până de curând.

Această primă întrevedere după 2012 a urmărit să aplaneze numeroase divergenţe între cei doi lideri care aspiră la un rol regional, notează AFP.

După lovitura de stat eşuată din iulie 2016, preşedintele Erdogan l-a acuzat pe MBZ că ar fi unul dintre instigatori, calificându-l atunci drept ‘cel mai mare duşman al Turciei’.

Relaţiile dintre Turcia şi Emiratele Arabe Unite (EAU) s-au deteriorat şi mai mult în 2017 în timpul blocadei decretate împotriva Qatarului – un aliat apropiat al Ankarei – de către Arabia Saudită, măsură căreia s-a alăturat şi EAU.

Ankara a susţinut Doha în timpul blocadei şi cele două ţări s-au apropiat de atunci.

‘Blocada şi sancţiunile impuse Qatarului au fost ridicate de la începutul acestui an. La ora actuală, solidaritatea a fost restabilită între ţările din Golf’, a declarat Erdogan, care a anunţat că va efectua o vizită la Abu Dhabi în februarie 2020.

La rândul său, ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a avut o întâlnire luni cu omogul său qatariot înainte de sosirea preşedintelui Erdogan la Doha.

Afganistanul şi gestionarea aeroportului din Kabul figurează printre subiectele discutate, a anunţat ministrul turc.

‘Qatarul şi Turcia lucrează în permanenţă cu guvernul interimar din Afganistan pentru a ajunge la un acord privind funcţionarea aeroportului’, a declarat presei ministrul qatariot de externe, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani.

Doha şi Ankara urmează să semneze zeci de acorduri, între care unele vizează ‘investiţii masive în Turcia’ cu ocazia vizitei preşedintelui Erdogan în Qatar, dar Turcia nu intenţionează să ceară asistenţă financiară, au afirmat cei doi miniştri de externe.

‘Nu am venit în Qatar să le cerem să ne trimită bani, suntem aici pentru a discuta despre îmbunătăţirea relaţiilor noastre’, a afirmat şeful diplomaţiei turce.

În acelaşi timp, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), urmează să efectueze o vizită miercuri la Doha, dar ministrul qatariot de externe a ţinut să sublinieze că momentul celor două vizite se datorează exclusiv unei coincidenţe. Arabia Saudită şi Turcia sunt rivali de mai mulţi ani, situându-se pe poziţii divergente în privinţa unor probleme regionale şi asupra islamului politic, dar ambele părţi au lucrat pentru a-şi îmbunătăţi legăturile, notează Reuters.

Un responsabil din Golf – în temă cu vizita prinţului saudit în Qatar – a spus că au existat discuţii pentru a stabili o întâlnire între Erdogan şi MBS la Doha în cursul acestei săptămâni, dar nu există o confirmare privind o astfel de întâlnire în acest moment.

În cazul în care ar avea totuşi loc, aceasta ar fi prima întâlnire între cei doi lideri după asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi în Consulatul Arabiei Saudite la Istanbul în 2018.

Arabia Saudită a impus anul trecut un boicot oficial asupra importurilor turceşti, tensiunile politice având consecinţe asupra comerţului între cele două puteri regionale.

Te-ar mai putea interesa și
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri totale de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13% față de anul......
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean ...
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...