ERG şi Lukoil se pregătesc să construiască un parc eolian în Tulcea

Compania italiană ERG şi grupul rus Lukoil vor cumpăra un proiect de energie eoliană din judeţul Tulcea, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) ia în calcul finanţarea lucrărilor de construcţie.
Economica.net - vin, 21 sept. 2012, 10:19
ERG şi Lukoil se pregătesc să construiască un parc eolian în Tulcea

Compania Lukerg Renew GmbH, un joint venture între ERG şi Lukoil, anticipează că va finaliza în scurt timp preluarea proiectului, compus din trei grupuri de turbine eoliene situate în localităţile Dorobanţu, Topolog şi Casimcea (judeţul Tulcea), cu o capacitate de 84 MW. Proiectul este pregătit pentru începerea lucrărilor de construcţie.

BERD discută cu Lukerg Renew acordarea unui împrumut către compania de proiect, a declarat Louis Borgo, de la departamentul pentru energie şi utilităţi din cadrul instituţiei financiare, citat de Bloomberg.

„Urmărim mai multe proiecte de acest tip în ţară, în zona energiei eoliene, energiei solare şi biomasei, aflate în diverse stagii ale ciclului de avizare”, a afirmat Borgo.

Potrivit unui comunicat afişat pe site-ul BERD, Lukerg Renew este în curs de a cumpăra proiectul din Tulcea, iar tranzacţia va fi finalizată în luna octombrie.

Grupul austriac Verbund construieşte în localitatea Casimcea un parc eolian cu o putere instalată totală de 200 MW, investiţie evaluată la 300 milioane euro. Prima etapă a proiectului, care reprezintă jumătate din investiţie, a fost finalizată recent. Finalizarea proiectului este programată pentru anul 2013. Tot la Casimcea funcţionează un parc eolian deţinut de Enel Green Power.

De asemenea, firma Energy Rose, controlată de investitori israilieni, construieşte la Casimcea primul său parc eolian din România, cu o capacitate de 6 MW, în urma unei investiţii de 10 milioane euro finanţată parţial, cu 8 milioane euro, de UniCredit Leasing.

Compania belgiană Electrawinds a finalizat în anul 2010 construcţia unui parc eolian la Topolog, prima investiţie de acest tip a grupului în România.

OMV Petrom a început anul trecut operaţiunile la un parc eolian de 45 MW situat în localitatea Dorobanţu, investiţie de circa 90 milioane euro.

În România sunt funcţionale centrale eoliene cu o capacitate de aproximativ 1.200 MW.

Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale anului în curs producţia totală de electricitate la nivel naţional a fost de 30,4 TWh, asigurată în proporţie de 4% de centralele eoliene, care au generat 1,2 TWh de electricitate.

În 2011 centralele eoliene au asigurat 1,4% din producţia de electricitate, respectiv 0,9 TWh, în timp ce la nivel naţional producţia fost de 60,2 TWh.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...