Erste a atras 660 milioane euro prin oferta privată pentru majorarea capitalului

Preţul final la care Erste Group (ESB) a vândut cele 35,23 milioane de acţiuni noi este de 18,75 euro / titlu, valoarea finală brută a plasamentului privat depăşind 660,6 milioane euro, potrivit raportului  trimis la Bursă.
Adrian N. Ionescu - mar, 02 iul. 2013, 08:24
Erste a atras 660 milioane euro prin oferta privată pentru majorarea capitalului

Erste Group Bank (EBS) a plasat cu succes 35,2 milioane de acţiuni noi prin plasamentul privat dedicat investitorilor instituționali, obţinând venituri brute de 660,6 milioane de euro, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile Erste au deschis marţi în scădere cu 3,11% la Viena, până la 19,775 euro. La BVB acţiunile EBS scădeau cu 2,2%, după primele 90 de minute de tranzacţionare, până la 88,8 lei (19,9546 euro, conform cursului BNR).

Consiliul de administrație al Erste Group, cu acordul Consiliului de Supraveghere, a stabilit prețul de ofertă al ofertei de bookbuild accelerat și prețul de subscriere pentru oferte de subscriere ulterior la 18,75 euro pe acțiune.

Acționarii existenți ai Erste Group Bank (EBS) în 2 iulie 2013 la ora 24.00 vor primi drepturi de subscriere în raportul de 4 acţiuni noi pentru fiecare 45 deja deținute, se mai spune în raportul EBS, trimis la BVB.

Intermediarii ofertei sunt JPMorgan Securities, Morgan Stanley Bank şi Erste Group Bank, în timp ce Commerzbank şi ING Bank acţionează în calitate de manageri pentru majorarea de capital.

Un grup de acţionari deţin împreună aproximativ 37,4% din capitalul social al Erste, anterior majorării de capital. Aceştia au renunţat la drepturile de subscriere în cadrul ofertei, potrivit unui alt comunicat al băncii, citat de Mediafax. Fundaţia Erste Stiftung, cel mai mare acţionar al Erste, care deţine aproximativ 20% din bancă, va contribui la ofertă cu acţiuni suplimentare pentru a satisface cererea din partea investitorilor din afară.

Banii atraşi vor fi folosiţi la răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi.

Pachetul de sprijin sub formă de capital participativ a fost primit în urma crizei financiare mondiale din 2008-2009. În anul 2009, statul austriac a participat cu 1,2 miliarde euro la un plasament de capital participativ de 1,76 miliarde euro, restul sumei fiind acoperită de investitori privaţi.

Restituirea ajutorului de stat şi răscumpărarea capitalului participativ vor conduce la economisirea a 149 milioane euro după taxe, în contul dividendelor aferente capitalului participativ care ar fi trebuit plătite anul viitor.

Erste Group este acţionarul majoritar al grupului BCR. Banca austriacă este listată la Viena, Bucureşti şi Praga.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul a rămas unul scăzut, fiind afectat de inflație
Vânzările grupului francez Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, au crescut anul trecut cu 4,3%, dar profitul ...
Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a anunţat joi că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, la 29,5 miliarde de euro, dar marja netă a profitului a rămas scăzută, deoarece......
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi
Acord între Hidroelectrica și Masdar din EAU de extindere a scopului societății mixte pe care și-au propus să o înființeze ...
O delegație a Hidroelectrica condusă de Karoly Borbely, președinte al directoratului societății, participă la vizita ...
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă de reglementare – Silvia Vlăsceanu (HENRO)
Tarifele de transport şi de distribuţie pentru gazele naturale și energia electrică vor intra într-o nouă perioadă ...
Tarifele de transport şi de distribuţie energie electrică şi gaze naturale vor intra într-o nouă perioadă de reglementare, ...
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Și Hidroelectrica testează piața: a scos la vânzare energie cu livrare în 2025, la prețul de 90 de euro/MWh. A vândut-o
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit, după multă vreme, la vânzare de ...