Erste a atras 660 milioane euro prin oferta privată pentru majorarea capitalului

Preţul final la care Erste Group (ESB) a vândut cele 35,23 milioane de acţiuni noi este de 18,75 euro / titlu, valoarea finală brută a plasamentului privat depăşind 660,6 milioane euro, potrivit raportului  trimis la Bursă.
Adrian N. Ionescu - mar, 02 iul. 2013, 08:24
Erste a atras 660 milioane euro prin oferta privată pentru majorarea capitalului

Erste Group Bank (EBS) a plasat cu succes 35,2 milioane de acţiuni noi prin plasamentul privat dedicat investitorilor instituționali, obţinând venituri brute de 660,6 milioane de euro, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile Erste au deschis marţi în scădere cu 3,11% la Viena, până la 19,775 euro. La BVB acţiunile EBS scădeau cu 2,2%, după primele 90 de minute de tranzacţionare, până la 88,8 lei (19,9546 euro, conform cursului BNR).

Consiliul de administrație al Erste Group, cu acordul Consiliului de Supraveghere, a stabilit prețul de ofertă al ofertei de bookbuild accelerat și prețul de subscriere pentru oferte de subscriere ulterior la 18,75 euro pe acțiune.

Acționarii existenți ai Erste Group Bank (EBS) în 2 iulie 2013 la ora 24.00 vor primi drepturi de subscriere în raportul de 4 acţiuni noi pentru fiecare 45 deja deținute, se mai spune în raportul EBS, trimis la BVB.

Intermediarii ofertei sunt JPMorgan Securities, Morgan Stanley Bank şi Erste Group Bank, în timp ce Commerzbank şi ING Bank acţionează în calitate de manageri pentru majorarea de capital.

Un grup de acţionari deţin împreună aproximativ 37,4% din capitalul social al Erste, anterior majorării de capital. Aceştia au renunţat la drepturile de subscriere în cadrul ofertei, potrivit unui alt comunicat al băncii, citat de Mediafax. Fundaţia Erste Stiftung, cel mai mare acţionar al Erste, care deţine aproximativ 20% din bancă, va contribui la ofertă cu acţiuni suplimentare pentru a satisface cererea din partea investitorilor din afară.

Banii atraşi vor fi folosiţi la răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi.

Pachetul de sprijin sub formă de capital participativ a fost primit în urma crizei financiare mondiale din 2008-2009. În anul 2009, statul austriac a participat cu 1,2 miliarde euro la un plasament de capital participativ de 1,76 miliarde euro, restul sumei fiind acoperită de investitori privaţi.

Restituirea ajutorului de stat şi răscumpărarea capitalului participativ vor conduce la economisirea a 149 milioane euro după taxe, în contul dividendelor aferente capitalului participativ care ar fi trebuit plătite anul viitor.

Erste Group este acţionarul majoritar al grupului BCR. Banca austriacă este listată la Viena, Bucureşti şi Praga.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...