Erste: Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre

Economica.net
08 01. 2014
erste_bank_h_20130731082738896_38108700

BNR a decis miercuri reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 3,75%, în timp ce rezervele minime obligatorii pentru lei au fost diminuate cu 3 puncte procentuale, la 12%, iar cele pentru valută cu 2 puncte procentuale, la 18%.

„Amploarea relaxării monetare a depăşit aşteptările noastre şi ale celorlalţi analişti. În timp ce restul analiştilor aşteptau o reducere a dobânzii cu 0,25 puncte procentuale, noi am pariat mai ales pe diminuarea rezervelor minime la lei”, se arată într-o analiză a Erste.

Reducerea rezervelor pentru lei va elibera în piaţă aproximativ 3,5 miliarde de lei, în timp ce noul nivel al rezervelor pentru valută va îmbunătăţi lichiditatea în valută cu aproximativ 400 milioane euro, potrivit analiştilor băncii.

Erste se aşteaptă la o continuare a relaxării monetare în primul trimestru, cu scăderea dobânzii cheie la 3,5%, în timp ce rezervele minime pentru lei ar putea fi reduse la 8%, în doi paşi.

„Suntem sceptici în privinţa unei noi diminuări a rezervelor minime obligatorii pentru valută, având în vedere vârful de plată de 5,2 miliarde euro către FMI din 2014”, notează Erste.

Randamentele obligaţiunilor de stat vor creşte însă pe fondul retragerii stimulilor monetari de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite şi al apropierii alegerilor prezidenţiale din luna decembrie, iar relaxarea din prezent a politicii monetare doar va atenua trendul de creştere a costului la care se împrumută statul, consideră analiştii băncii.

În opinia acestora, principalele motive ale deciziei de miercuri a BNR sunt presiunile inflaţioniste inexistente şi creditarea foarte scăzută a sectorului privat.

Inflaţia s-a situat, cel mai probabil, la 1,6% la finalul anului 2013 şi va rămâne aproape de acest nivel şi în primul trimestru, înainte de a creşte spre 3,5-4% în trimestrul al patrulea, pe fondul scumpirii alimentelor şi energiei.

Creditele în lei au avansat cu numai 1,4% în primele unsprezece luni din 2013 iar creditele în valută s-au contractat puternic, cu5,9% în termeni ajustaţi pentru variaţia cursului.

Cererea internă rămâne slabă iar vânzările retail au scăzut cu 0,1% în intervalul ianuarie-noiembrie 2013.

Rata destul de ridicată a şomajului, de 7,3% în noiembrie, cu 0,6 puncte procentuale peste nivelul din anul anterior, evoluţia dezamăgitoare a numărului de noi locuri de muncă create în economie (numai 63.000 de noi locuri de muncă în primele zece luni din 2013, mai puţin de jumătate faţă de 2012) şi o rată de creştere a salariilor reale de doar 1% afectează capacitatea populaţiei de a cheltui mai mult.

Investiţiile publice şi private sunt scăzute, după cum arată creşterea negativă a lucrărilor de construcţii şi a preţurilor producţiei industriale, se mai arată în analiza Erste.

RBS a anunţat la rândul ei miercuri că decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale este conformă cu aşteptările băncii şi a notat că diminuarea rezervelor minime obligatorii va elibera în piaţă 3-3,5 miliarde de lei.

BNR va continua ciclul relaxării monetare cu o nouă reducere a dobânzii cheie, la 3,5%, la şedinţa din 4 februarie, anticipează RBS, care consideră că în acest an Banca Naţională va diminua în continuare rezervele minime obligatorii.