Erste creşte preţul ţintă la Fondul Proprietatea la 0,65 lei/ acţiune. Care e contribuţia Romgaz?

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) merită să fie „acumulate“, potrivit unui raport al analiştilor BCR, pus în circulaţie de Erste Group Research. Listarea probabilă la bursă a Romgaz i-a făcut pe analiştii de la BCR să reducă la 40% discountul previzibil al preţului de piaţă al acţiunilor FP faţă de valoarea unitară estimată a portofoliului acestuia. Creşterea preţului ţintă de la 0,51 la 0,65 lei pe acţiune a fost consecinţa firească. În schimb perspectiva listării Hidroelectrica este mai îndepărată şi nici rezolvarea contractelor cu „băieţii deştepţi“ nu este foarte probabilă.
Adrian N. Ionescu - joi, 22 mart. 2012, 10:51
Erste creşte preţul ţintă la Fondul Proprietatea la 0,65 lei/ acţiune. Care e contribuţia Romgaz?

Recomandarea de „acumulare“ propune achiziţia în cantităţi mici a uncei acţiuni până la o anumită cotă din portofoliul pe care şi-l propune investitorul. Achiziţiile mici este ceea ce deosebeşte această recomandare faţă de cea  de „cumpărare“. De asemenea, investitorii individuali mai înţeleg prin acumulare şi reinvestirea profiturilor de pe urma deţinerii anterioare a titlurilor.

„Reducerea discountului ţintă include perspectivele listării producătorului de gaze Romgaz la Bursă până la sfârşitul anului, ceea ce va da mai multă greutate acţiunilor listate în portofoliul FP, până la mai mult de 50%.

Totuşi o diminuare a discounturilor spre 30 – 35% se va produce numai după listarea Hidroelectrica, o poveste de investiţii mai complicată decât cea a Romgaz“, scriu Mihai Căruntu şi Raluca Ungureanu de la BCR, în raportul Erste Gruop Research.

Analiştii estimează, de obicei, că  preţul ţintă pentru o acţiune va fi atins în cel mult un an de zile. De data aceasta evoluţiile la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au lăsat în urmă prognozele şi valoarea portofoliului Fondului Proprietatea a crescut cu 20%.

Analiştii BCR au calculat preţul ţintă plecând de la estimarea unei valori corecte (fair value) a averii unitare a FP (acrivul net) de 1,08 lei/acţiune. La aceasta a aplicat un discount de 40%, din cauza gradului mare de pachete de acţiuni nelichide (care nu pot fi cumpărate sau vândure uşor şi nu la un preţ de piaţă, pentru că nu sunt listate la bursă). Dicountul anterior fusese de 48%.

Povestea companiilor de stat

Romgaz are „o profitabilitate stabilă, de peste 100 de milioande de euro pe an, şi o îndatorare scăzută“, spune raportul analiştilor români din cadrul Erste Research Gruop.

Romgaz va fi „suficient de atractiv“  pentru investitori, în cazul listării, chiar dacă Guvernul va întârzia liberalizarea preţului la gaze, asumată pentru 2013, în cazul consumatorilor industriali, şi pentru 2017.

„Dimpotrivă, rentabilitatea Hidroelectrica este foarte slabă în comparaţie cu companiile similare europene şi braziliene, din cauza practicilor non-comerciale“, spune raportul Erste, referindu-se la contractele netransparente de furnizare sub preţul pieţei către „băieţii deştepţi“.

Producătorul hidro vinde peste 60% din producţie comercianţilor şi consumatori finali de energie electrică la preţuri mult maimici decât  cele de pe piaţa de energie angro, remarcă analiştii de la BCR.

„În aceste condiţii, nu vedem o îmbunătăţire substanţială a perspectivelor profitabilităţii Hidroelectrica, cel puţin în 2012. Ca urmare, am evaluat Hidroelectrica la circa 70% din capitalul propriu al acesteia.

Pentru a face Hidroelectrica eligibilă pentru o ofertă publică iniţială de vânzare de acţiuni (IPO), este obligatorie restrîngerea ponderii contractelor directe la 25-30% din de producţie, împreună cu o îmbunătăţire substanţială de preţului mediu de vânzare“, spun Mihai Căruntu şi Raluca Ungureanu de la BCR în raportul Erste Gruop Research.

Este de aşteptat ca liberalizarea pieţei de energie electrică, care are aceleaşi termene ca şicea a gazelor să „forţeze îmbunătăţire profitabilităţii a producătorului de energie hidro, precum şi a celui de energie nucleară, Nuclearelectrica“.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...