Erste Group: Pierderi de 719 mil. euro în 2011, profit de 254 mil. euro în ultimul trimestru

Erste Group a obţinut în ultimul trimestru al anului trecut un profit net după plata intereselor minoritare de 254,1 milioane euro, rezultat care limitează pierderea anuală la 718,9 milioane euro.
Economica.net - mie, 29 feb. 2012, 07:46
Erste Group: Pierderi de 719 mil. euro în 2011, profit de 254 mil. euro în ultimul trimestru

„Revenind pe profit în trimestrul al patrulea am demonstrat că modelul nostru de afaceri – banca de retail şi corporate din estul Uniunii Europene – funcţionează chiar şi în contextul în care condiţiile economice rămân dificile. Anul trecut am înregistrat o creştere a profitului net aproape în toate ţările unde suntem prezenţi. În Ungaria si România am întărit echipele de conducere şi am luat măsuri pentru a reveni la o evoluţie de succes”, a declarat într-un comunicat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank.

Diminuarea uşoară a venitului operaţional şi creşterea moderată a cheltuielilor operaţionale au determinat scăderea profitului operational cu 4,2%, de la 3,78 miliarde euro în 2010 la 3,62 miliarde euro anul trecut.

Venitul operaţional a însumat anul trecut 7,47 miliarde euro (de la 7,6 miliarde euro în 2010), în condiţiile în care creşterea venitului net din dobânzi (+2,4%, la 5,57 miliarde euro) a compensat diminuarea venitului net din taxe şi comisioane (-3%, la 1,78 miliarde euro), dar nu şi scăderea venitului net din tranzacţionare (-62%, la 122,3 milioane euro).

Cheltuielile administrative generale s-au majorat cu 0,9%, la 3,85 miliarde euro (2010: 3,81 miliarde euro), astfel că raportul cost/venit s-a situat la 51,5%, comparativ cu 50,2% în 2010.

Pierderea netă după plata intereselor minoritare
s-a situat la 718,9 milioane euro în 2011, dar acest an a fost o excepţie în contextul efectelor extraordinare, inclusiv a amortizărilor fondului comercial şi constituirii provizioanelor de risc extraordinare.

În 2010, Erste Bank Group a raportat un profit anual net de 878,7 milioane euro.

Rentabilitatea capitalului angajat, respectiv rentabilitatea capitalului angajat ajustată pentru poziţii non-cash, precum amortizarea fondului comercial sau amortizările lineare aferente portofoliului de clienţi, a fost de 2,3% în 2011 (valoare ROE raportată: -5,5%), comparativ cu 7% (valoare ROE raportată: 6,7%) în 2010.

„Am luat măsurile necesare şi ne-am redus activităţile secundare cu şi mai multă hotarâre decât în anii precedenţi. Acest lucru ne-a permis să ne îmbunătăţim rata capitalului de bază. Suntem pe drumul cel bun pentru a atinge un indice Core Tier 1 de 9% începând cu sfârşitul lunii iunie 2012. La sfârşitul anului 2011, indicele Core Tier 1 calculat potrivit metodologiei EBA se situa deja la 8,9%, ceea ce a redus necesarul de capital de la 743 milioane euro la 166 milioane euro”, a mai spus Treichl.

Venitul pe actiune (cash) s-a situat în 2011 la 0,42 euro (valoare raportată: -2,28 euro), fata de cea de 2,17 euro înregistrată în 2010 (valoare raportată: 1,97 euro).

Totalul activelor s-a majorat cu 2,1% faţă de sfârşitul anului 2010, la 210 miliarde euro. Pe partea de pasiv, evoluţia s-a datorat creşterii depozitelor atrase de la clienţi şi a operaţiunilor interbancare. Pe partea de activ, evoluţia reflectă majorarea creditelor şi avansurilor către clienţi şi a titlurilor din portofoliile de active disponibile pentru vânzare şi a celor păstrate până la maturitate.

Rata solvabilităţii s-a îmbunatăţit până la nivelul de 14,4% la finele anului trecut, comparativ cu 13,5% la 31 decembrie 2010, în principal datorită reducerii activelor ponderate la risc cu 4,8%, de la 119,8 miliarde euro la 114 miliarde euro.

Rata solvabilităţii se plasează astfel în continuare la un nivel confortabil peste cerinţele minime legale, de 8%. Indicele Tier 1, raportat la riscul total, a fost la 31 decembrie 2011 de 10,4% (faţă de 10,2% la finele anului 2010).

Te-ar mai putea interesa și
Elisabeta Moraru, Google: Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi şi 1 miliard de vizualizări
Elisabeta Moraru, Google: Sunt zeci de canale de YouTube româneşti cu peste 1 milion de abonaţi şi 1 miliard de vizualizări
Zeci de canale de Youtube româneşti au peste un milion de abonaţi şi un miliard de vizualizări, iar advertiserii şi companiile din România dedică tot mai multe resurse pentru dezvoltarea......
Statele din Europa de Est, inclusiv România, sunt interesate să emită obligaţiuni Samurai
Statele din Europa de Est, inclusiv România, sunt interesate să emită obligaţiuni Samurai
Obligaţiunile de tip Samurai revin pe agendele emisiunilor de obligaţiuni ale ţărilor din Europa de Est, în condiţiile ...
Grindeanu despre pragul valoric pentru abuzul în serviciu: Precizarea Ministerului Justiției a venit un pic prea târziu
Grindeanu despre pragul valoric pentru abuzul în serviciu: Precizarea Ministerului Justiției a venit un pic prea târziu
Vicepremierul şi ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, a declarat, ...
Livinschi, ACCER: Consumatorii industriali nu au posibilitatea de a încheia contracte la energie pe o perioadă care să le asigure predictibilitatea
Livinschi, ACCER: Consumatorii industriali nu au posibilitatea de a încheia contracte la energie pe o perioadă care să ...
Preţurile s-au diminuat atât în zona energiei electrice, cât şi în cea a gazelor naturale, ceea ce este îmbucurător, ...