Redevenţele pentru Petrom ar putea rămâne la fel. Guvernul va institui o nouă taxă – Erste Group Research

Noul sistem de taxare a producţiei de petrol şi gaze se va baza pe un nou impozit special, mai degrabă decât pe creşterea redevenţelor, potrivit estimărilor dintr-un raport al analiştilor de la Erste Group Research. Este a doua oară când este enunţată probabilitatea unei astfel de schimbări a opţiunilor guvernamentale, după ce ECONOMICA.NET a semnalat-o acum două săptămâni.
Economica.net - mie, 05 mart. 2014, 09:58
Redevenţele pentru Petrom ar putea rămâne la fel. Guvernul va institui o nouă taxă - Erste Group Research

Noul sistem de taxare a celei mai mari companii româneşti, OMV Petrom (SNP) se va stabili după alegerile prezidenţiale şi „ar putea conţine o impozitare corporatistă specială, mai degrabă decât o schimbare a redevenţelor, ceea ce considerăm că este, în general, o soluţie pozitivă”, sugerează un raport lunar al Erste Group Research.

În acest an expiră acordul privind nivelul redevenţelor datorate de Petrom, stabilit odată cu privatizarea de acum 10 ani. Redevenţele sunt cuprinse între 3,5% şi 13,5% din valoarea producţiei, în funcţie de zăcământ.

Noul sistem de taxare se va aplica pentru toate companiile care activează în domeniul producţiei de petrol şi gaze.

OMV Petrom (SNP) este cea mai mare companie românească, evaluată la peste 5,5 miliarde de euro la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Înregistrează an de an cele mai mari profituri obţinute vreodată de o companie românească: 1,1 miliarde de euro în 2013 şi 885 de milioane de euro în 2012.

Nu este prima dată când este vehiculată această opţiune. Acum două săptămâni, ECONOMICA.NET cita „surse apropiate situaţiei”, care afirmau că o nouă taxă le va înlocui pe toate cele suplimentare existente sau anunţate până acum.

În schimb guvernul ar putea renunţa la majorarea redevenţelor petroliere, pentru că măsura nu va aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, din moment ce noile niveluri se vor aplica doar la concesiunile care se vor reînnoi.

„Se vehiculează impunerea unui impozit suplimentar pe profit, dacă acest profit depăşeşte un anumit nivel. Poate fi 20%, poate fi 30% peste ce depăşeşte un anumit profit, dar procentul nu a fost încă stabilit”, susţineau sursele ECONOMICA.NET.

Noul impozit ar urma să înlocuiască actualele taxe impuse companiilor din sectorul energetic, trei la număr: taxa pe construcţii speciale, de 1,5% pe an din valoarea brută a activului (aşa numita taxă pe stâlp), taxa de 60% din veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţurilor la gaze şi o taxă de 0,5% aplicată pe veniturile brute obținute din extracția țițeiului, aceasta din urmă fiind aplicată până la stabilirea noului sistem de redevenţe.

Soluţia este încă departe de fi însă definitivă. La sfârşitul anului trecut era încă previzibilă triplarea redevenţelor.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Sectorului 4 va despăgubi proprietarii mașinilor avariate în urma furtunii de vineri
Primăria Sectorului 4 va despăgubi proprietarii mașinilor avariate în urma furtunii de vineri
Primăria Sectorului 4 a anunţat că va despăgubi proprietarii maşinilor avariate în urma furtunii de vineri din Bucureşti....
Cîțu: Crește cu adevărat puterea de cumpărare a românilor, nu doar pe hârtie
Cîțu: Crește cu adevărat puterea de cumpărare a românilor, nu doar pe hârtie
Premierul Florin Cîţu a scris sâmbătă dimineaţă pe Facebook că, potrivit datelor prezentate de Institutul Național ...
Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina
Wahingtonul a anunțat înaintea întâlnirii dintre Biden și Putin că va acorda un nou ajutor militar pentru Ucraina
Pentagonul a anunţat vineri un ajutor militar suplimentar de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina, cu câteva zile înaintea ...
Canada a renunțat să mai distribuie 300.000 de vaccinuri anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, pe care le consideră nesigure
Canada a renunțat să mai distribuie 300.000 de vaccinuri anti-COVID-19 de la Johnson & Johnson, pe care le consideră ...
Canada a anunţat vineri că renunţă să distribuie lotul de 300.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 Johnson & Johnson ...