Erste: Un nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor

Încheierea unui nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor într-o perioadă de altfel dificilă, reprezentând "o veste bună" pentru pieţele financiare, notează analiştii băncii austriece Erste într-un raport transmis vineri.
Economica.net - vin, 09 nov. 2012, 16:33
Erste: Un nou acord cu FMI ar consolida încrederea investitorilor

„În viziunea noastră, un nou acord cu FMI, UE şi Banca Mondială reprezintă o veste bună pentru pieţele financiare, deoarece va întări încrederea investitorilor, în vremuri dificile”, se spune în raport.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la începutul întrevederii cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că a discutat cu premierul Victor Ponta şi cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi s-a decis încheierea unui nou acord cu FMI pentru „încă un an sau doi”.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu, a declarat vineri că misiunea FMI de evaluare va reveni la Bucureşti la mijlocul lunii ianuarie, când se va face ultima analiză a acordului în derulare şi se vor negocia condiţiile noii înţelegeri, care va fi aprobată cel mai probabil în luna februarie.

„Încheiem în ianuarie acordul actual şi, probabil, în februarie vom avea un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială. Acest nou acord va asigura responsabilizarea tuturor actorilor”, a spus Georgescu la Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România.

Ulterior, ministrul Finanţelor a precizat că misiunea FMI va reveni la Bucureşti în jurul datei de 15 ianuarie, când va fi cert că este finalizat bugetul pentru anul viitor, indiferent de cine va forma noul guvern.Acordul încheiat în primăvara anului trecut cu FMI urma să fie finalizat în luna martie 2013, iar închiderea lui anticipată sugerează că vor fi preluate în următoarea înţelegere majoritatea condiţiilor neîndeplinite de partea română, în principal privind reformele structurale, mai ales programul de privatizări şi de introducere a managementului privat.

O echipă de experţi ai FMI, condusă de şeful misiunii Fondului în România, Erik de Vrijer, se află la Bucureşti în perioada 6-14 noiembrie pentru discuţii cu autorităţile române despre evoluţiile economice recente, perspectivele economice, politica fiscală şi monetară şi reformele structurale.

Pe fondul alegerilor parlamentare care vor avea loc în 9 decembrie, cea de-a şaptea evaluare a programului convenit prin acordul stand-by cu FMI a fost amânată.

Erste anticipează pentru România o creştere economică de 0,7% din PIB în acest an, care ar urma să accelereze modest la 1,9% în 2013, estimări mai pesimiste faţă de cele înaintate de Comisia Europeană şi FMI.

România va înregistra o creştere economică de 0,8% în acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politică şi un impact peste aşteptări al secetei, urmând ca anul următor avansul PIB să accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimări ale Comisiei Europeană (CE), prezentate miercuri în prognoza economică de toamnă.

Fondul Monetar Internaţional estimează pentru România creştere economică de 0,9% în acest an şi de 2,5% pentru anul următor.

Analiştii Erste notează că sunt mai pesimişti decât Comisia Europeană în privinţa creşterii investiţiilor, în timp ce viziunea asupra consumului privat este similară cu cea a experţilor europeni.

În privinţa ajustării fiscale, Erste anticipează că România va reduce deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB abia în 2014 (2,8%), din cauza dificultăţilor în privinţa reducerii arieratelor, în timp ce CE prevede atingerea acestui obietiv încă din acest an.

Şi prognoza de inflaţie a băncii austriece petnru România este mai puţin optimistă decât cea a CE. Erste anticipează o inflaţie de 5,5% în decembrie 2012 şi 4,7% în decembrie 2013 şi consideră că rata creşterii preţurilor va reveni în banda ţintită de BNR în 2014 sau 2015, din cauza ajustării preţurilor din domeniul energiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bruxelles-ul propune suspendarea unor prevederi privind dreptul de azil pentru statele vecine cu Belarus
Bruxelles-ul propune suspendarea unor prevederi privind dreptul de azil pentru statele vecine cu Belarus
Comisia Europeană a propus miercuri ca Poloniei, Lituaniei şi Letoniei să li se permită să suspende unele dispoziţii ...
Vaccinul de la BionTech-Pfizer în doze pentru copii, disponibil în UE din 13 decembrie
Vaccinul de la BionTech-Pfizer în doze pentru copii, disponibil în UE din 13 decembrie
Uniunea Europeană (UE) va dispune începând din 13 decembrie de vaccinuri adaptate pentru copii, care au fost deja aprobate ...
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
Preşedinta CE consideră că este necesar să se deschidă dezbaterea privind vaccinarea obligatorie
 Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a declarat miercuri că trebuie să avem o dezbatere despre oportunitatea ...