Erste: Un nou acord cu FMI ar fi o strategie bună, întrucât ar susţine privatizările şi cursul

Un nou acord preventiv cu FMI ar fi o strategie bună pentru România, având în vedere sumele mari care trebuie restituite Fondului şi privatizarea incipientă a unor companii, urmând să permită BNR să continue politica de relaxare monetară şi să împiedice deprecierea puternică a leului, potrivit Erste
Economica.net - vin, 05 iul. 2013, 14:56
Erste: Un nou acord cu FMI ar fi o strategie bună, întrucât ar susţine privatizările şi cursul

Analiştii Erste se aşteaptă ca autorităţile române să folosească ocazia vizitei directorului general al FMI, Christine Lagarde, la Bucureşti pentru a anunţa un nou acord stand-by cu Fondul, din care însă nu vor fi traşi bani, la fel ca în cazul precedentei înţelegeri. Lagarde se va afla la Bucureşti pe 15-16 iulie.

„Considerăm că autorităţile române vor folosi această ocazie pentru a anunţa un nou acord stand-by preventiv cu FMI, acoperind o perioadă de doi ani şi având ca obiectiv restructurarea companiilor de stat. Având în vedere că plăţile combinate ale Băncii Naţionale a României (BNR) şi Ministerului Finanţelor către FMI ating un vârf de 5 miliarde de euro pe an în 2013-2014, iar privatizarea companiilor de stat din energie şi transporturi este în fază incipientă, un nou acord din care să nu fie traşi bani este o strategie bună”, se arată într-o notă de cercetare a Erste Group.

BNR a redus săptămâna aceasta dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 5%, iar un nou acord ar permite băncii centrale să continue politica de relaxare monetară fără riscul unei deprecieri puternice a leului în raport cu euro. Tăierea dobânzii de către BNR a fost prima din ultimele 16 luni.

„O nouă înţelegere cu FMI deschide calea pentru măsuri suplimentare de relaxare monetară din partea BNR, în timp ce împiedică o deprecieră puternică a leului la peste 4,7 lei (pe euro, n.r.)”, notează analiştii Erste.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că scrisoarea de intenţie privind un nou acord cu FMI şi Comisia Europeană a fost trimisă joi executivului comunitar. El a afirmat că decizia de a avea un nou acord cu CE şi FMI este una asumată de Guvern, guvernatorul BNR şi preşedinte. Noul acord vizat de autorităţi este unul de tip preventiv, a adăugat premierul.

Ponta a anunţat, joi, că Guvernul va începe în această lună negocierile cu FMI pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv, după ce Consiliul Director al FMI a avizat, săptămâna trecută, cu trei derogări, ultimele evaluări cu România.

Autorităţile au precizat anterior că doresc ca noul acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.

Acordul anterior al României cu FMI şi UE, în valoare de 5 miliarde de euro, a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri.

Înţelegerea a fost parafată în primăvara anului 2011, în continuarea acordului început în 2009, şi trebuia să se încheie în martie 2013. Board-ul FMI a aprobat în martie cererea autorităţilor române de extindere cu trei luni a acordului, până la sfârştul lunii iunie, astfel încât Guvernul să aibă timp să reducã arieratele şi să adopte măsuri de îmbunătăţire a managementului companiilor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
O companie bulgărească va prelua gratuit administrarea aeroportului din Ruse, aflat în ruină
Aeroportul din Ruse va fi operat gratuit de Airport Ruse Ltd, care cuprinde companiile bulgare Shtraplan EOOD şi Stroyproject EOOD, a decis Consiliul Municipal Ruse. Dezbaterea asupra deciziei a......
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din zeci de localități din Prahova au rămas fără curent electric
Aproape 15.000 de consumatori din judeţul Prahova nu beneficiază, sâmbătă, de alimentare cu energie electrică, iar ...
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanțe Jeremy Hunt dă de înțeles că va continua politica de creștere a taxelor
Ministrul britanic de Finanţe, Jeremy Hunt, a dat de înțeles vineri că va continua să crească taxele în Regatul unit, ...
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
CNSU a decretat stare de alertă în Vrancea
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a dispus, sâmbătă, decretarea stării de alertă în judeţul Vrancea, ...