Escaladarea militară va fi ‘catastrofală’ pentru locuitorii din Gaza – şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi

Orice escaladare sau chiar continuare a acţiunii militare a Israelului împotriva Fâşiei Gaza va fi 'catastrofală' pentru populaţia locală, a declarat vineri Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, transmite AFP.
AGERPRES - vin, 20 oct. 2023, 13:34
Escaladarea militară va fi 'catastrofală' pentru locuitorii din Gaza - şeful agenţiei ONU pentru refugiaţi

‘Pot să vă spun cu certitudine că orice nouă escaladare sau chiar continuare a activităţilor militare va fi pur şi simplu catastrofală pentru populaţia din Gaza’, a afirmat Grandi într-o conferinţă de presă la Tokyo.

Subliniind că Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR) nu are mandat oficial în teritoriile palestiniene sau în Israel, Filippo Grandi a spus că ‘împărtăşeşte îngrijorarea şi angoasa extreme exprimate de numeroşi colegi, inclusiv de secretarul general al ONU’, în ce priveşte conflictul.

Consecinţele extinderii conflictului în Liban şi alte locuri ar fi ‘incalculabile’, a prevenit el.

‘Libanul este el însuşi într-o criză politică şi economică foarte profundă şi găzduieşte sute de mii de refugiaţi sirieni şi palestinieni’, a menţionat Înaltul Comisar.

‘Să nu uităm că avem alte situaţii nerezolvate în regiune: conflictul din Siria, de exemplu, Irakul care rămâne foarte fragil, Egiptul unde sute de mii de refugiaţi din Sudan au fost primiţi din cauza unui alt conflict la poarta sa’, a reamintit Grandi.

Crizele se înmulţesc în lume, dar finanţarea organizaţiilor umanitare ‘nu creşte’, ceea ce face ca acestea ‘să se afle ele însele în pragul ruperii’, a mai avertizat el.

În cea de-a 14-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, declanşat de un atac sângeros fără precedent al Hamas, ONU estimează că cei în jur de 2,4 milioane de locuitori din Gaza – dintre care jumătate sunt copii – se află în pragul ‘catastrofei’ pentru că Israelul le refuză orice acces la apă, electricitate sau combustibil.

Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 3.785 de persoane, printre care 1.524 de copii, au fost ucişi în Fâşia Gaza.

Ajutorul internaţional aşteptat de palestinieni în Gaza se acumulează vineri în apropierea frontierei cu Egipt, în timp ce cartiere întregi au fost complet distruse şi peste un milion de persoane au fost strămutate după asediul impus de Israel la 9 octombrie.

Fâşia Gaza era deja supusă unei blocade terestre, maritime şi aeriene de când Hamas a preluat puterea în enclavă în 2007.

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...