Eşec al ANAF în instanţă: nu a reuşit să bage Asociaţiile de proprietari în insolvenţă

Încercările unei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice de a-şi recupera datoriile de la Asociaţiile de Proprietari prin procedura insolvenţei s-au lovit de o primă decizie definitivă a judecătorilor Curţii de Apel. Fiscul mai are însă şanse în cazul altor procese similare.
Alina Stanciu - mie, 14 oct. 2015, 21:02
Eşec al ANAF în instanţă: nu a reuşit să bage Asociaţiile de proprietari în insolvenţă

În luna mai a acestui an, Administraţia Finanţelor Publice Botoşani încerca, în premieră pentru o autoritate fiscală din România, să recupereze banii datoraţi de mai multe Asociaţii de Proprietari din Municipiu prin procedura insolvenţei. Au cerut atunci judecătorilor Tribunalului Botoşani intrarea în insolvenţă a patru Asociaţii, după care numărul acestora a crescut la şase. 

Iniţial, într-unul din cazuri (Asociaţia de Proprietari nr. 55) instanţa s-a pronunţat în favoarea Asociaţiei de Proprietari. Decizia a fost însă atacată cu apel, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Suceava, care a dat la finele lunii trecute o decizie definitivă în favoarea Asociaţiei de Proprietari. „Respinge apelul ca nefondat. Definitivă”, este soluţia pe scurt a judecătorilor Curţii de Apel, potrivit portalului instanţelor de judecată.  

După cum scria anterior  ECONOMICA.NET AICI, din datele AJFP Botoşani, Asociaţia de Proprietari nr. 55 acumulase la acea vreme debite în valoare de 19.328 de lei reprezentând impozite pe salarii şi contribuţii sociale, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în valoare de 24.354 lei.

ANAF mai are o şansă

Fiscul mai are însă şanse de reuşită în cazul celorlalte procese aflate tot în stadiu de apel. Probabilitatea ca instanţa să le dea câştig de cauză este însă minimă având în vedere că dosarele sunt tot pe rolul  Curţii de Apel Suceava.

Ce taxe plătesc Asociaţiile la ANAF

Potrivit legislaţiei în vigoare, Asociaţiile de proprietari sunt obligate să plătească impozit pe salariu pentru preşedintele asociaţiei de proprietari, cenzori sau alte persoane. Aceasta întrucât remuneraţiile sau indemnizaţiile primite de aceştia de la Asociaţie în baza contractului de mandat sunt venituri asimilate salariilor pentru care impozitul se determină potrivit art. 57 alin. (1) lit. b), prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contribuţiile datorate de angajat şi angajator sunt urmatoarele: CAS (10,5% şi 15,8%); CASS (5,5% şi 5,2%); 0,15 – 0,85% cota datorată de angajator pentru risc şi accidente diferenţiată în funcţie de clasa de risc. Asociaţia nu trebuie să plătească însă contribuţia de şomaj pentru angajaţi.

Situaţia este aceeaşi şi în cazul în care asociaţia angajează personal de serviciu cu contract individual de muncă cu timp normal sau cu timp parţial.

Asociaţia are obligaţia sa completeze formularul 010 pentru înregistrarea în vectorul fiscal a impozitului pe venituri din salarii şi a contribuţiilor sociale.

Asociaţiile de proprietari sunt datoare, de asemenea, să plătească impozit pe profit (16%) în cazul în care obţin venituri din activităţi economice pe care nu le folosesc pentru înbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii. Asociaţiile de proprietari sunt însă scutite de la plata impozitului pe profit dacă veniturile obţinute din activităţi economice sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune (conform art. 15 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal).

Citeşte şi Premieră în România: ANAF cere insolvenţa asociaţiilor de proprietari

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Război financiar în România. Miză uriașă pentru banii a șase milioane de români – Revista Capital
Un război financiar cu o miză uriașă se poartă în aceste zile în România, după ce Ben Madadi, care deține în prezent ...
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Rusia ar putea să întrerupă furnizarea de gaze naturale către Republica Moldova după 1 noiembrie
Discuţiile dintre Republica Moldova şi Rusia rămân divergente asupra preţului şi altor detalii ale unui nou acord de ...
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Luxul revine în creștere în Best Global Brands 2021
Stabilitatea din clasamentul general Interbrand - Best Global Brands 2021 se menține și în domeniul luxului. Ca și în ...