Eşec al ANAF în instanţă: nu a reuşit să bage Asociaţiile de proprietari în insolvenţă

Încercările unei Administraţii Judeţene a Finanţelor Publice de a-şi recupera datoriile de la Asociaţiile de Proprietari prin procedura insolvenţei s-au lovit de o primă decizie definitivă a judecătorilor Curţii de Apel. Fiscul mai are însă şanse în cazul altor procese similare.
Alina Stanciu - mie, 14 oct. 2015, 21:02
Eşec al ANAF în instanţă: nu a reuşit să bage Asociaţiile de proprietari în insolvenţă

În luna mai a acestui an, Administraţia Finanţelor Publice Botoşani încerca, în premieră pentru o autoritate fiscală din România, să recupereze banii datoraţi de mai multe Asociaţii de Proprietari din Municipiu prin procedura insolvenţei. Au cerut atunci judecătorilor Tribunalului Botoşani intrarea în insolvenţă a patru Asociaţii, după care numărul acestora a crescut la şase. 

Iniţial, într-unul din cazuri (Asociaţia de Proprietari nr. 55) instanţa s-a pronunţat în favoarea Asociaţiei de Proprietari. Decizia a fost însă atacată cu apel, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel Suceava, care a dat la finele lunii trecute o decizie definitivă în favoarea Asociaţiei de Proprietari. „Respinge apelul ca nefondat. Definitivă”, este soluţia pe scurt a judecătorilor Curţii de Apel, potrivit portalului instanţelor de judecată.  

După cum scria anterior  ECONOMICA.NET AICI, din datele AJFP Botoşani, Asociaţia de Proprietari nr. 55 acumulase la acea vreme debite în valoare de 19.328 de lei reprezentând impozite pe salarii şi contribuţii sociale, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi în valoare de 24.354 lei.

ANAF mai are o şansă

Fiscul mai are însă şanse de reuşită în cazul celorlalte procese aflate tot în stadiu de apel. Probabilitatea ca instanţa să le dea câştig de cauză este însă minimă având în vedere că dosarele sunt tot pe rolul  Curţii de Apel Suceava.

Ce taxe plătesc Asociaţiile la ANAF

Potrivit legislaţiei în vigoare, Asociaţiile de proprietari sunt obligate să plătească impozit pe salariu pentru preşedintele asociaţiei de proprietari, cenzori sau alte persoane. Aceasta întrucât remuneraţiile sau indemnizaţiile primite de aceştia de la Asociaţie în baza contractului de mandat sunt venituri asimilate salariilor pentru care impozitul se determină potrivit art. 57 alin. (1) lit. b), prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinată ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. Contribuţiile datorate de angajat şi angajator sunt urmatoarele: CAS (10,5% şi 15,8%); CASS (5,5% şi 5,2%); 0,15 – 0,85% cota datorată de angajator pentru risc şi accidente diferenţiată în funcţie de clasa de risc. Asociaţia nu trebuie să plătească însă contribuţia de şomaj pentru angajaţi.

Situaţia este aceeaşi şi în cazul în care asociaţia angajează personal de serviciu cu contract individual de muncă cu timp normal sau cu timp parţial.

Asociaţia are obligaţia sa completeze formularul 010 pentru înregistrarea în vectorul fiscal a impozitului pe venituri din salarii şi a contribuţiilor sociale.

Asociaţiile de proprietari sunt datoare, de asemenea, să plătească impozit pe profit (16%) în cazul în care obţin venituri din activităţi economice pe care nu le folosesc pentru înbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii. Asociaţiile de proprietari sunt însă scutite de la plata impozitului pe profit dacă veniturile obţinute din activităţi economice sunt sau urmează a fi utilizate pentru îmbunătăţirea utilităţilor şi a eficienţei clădirii, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune (conform art. 15 alin. (1) lit. h) din Codul Fiscal).

Citeşte şi Premieră în România: ANAF cere insolvenţa asociaţiilor de proprietari

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a votat Legea bugetului pe 2021
Parlamentul a votat Legea bugetului pe 2021
Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. S-au înregistrat 234 de voturi „pentru” şi 170 de voturi „împotrivă”. Proiectul de buget...
4.000 dintre angajații companiei Miele au fost afectați de închiderea unei fabrici din Germania din cauza COVID-19
4.000 dintre angajații companiei Miele au fost afectați de închiderea unei fabrici din Germania din cauza COVID-19
Producătorul german de electrocasnice Miele, care are o uzină la Braşov, a anunţat marţi că 4.000 dintre angajaţii ...
Studiu ING: Peste 80% dintre români intenționează să economisească mai mult în contextul temerilor generate de pandemie
Studiu ING: Peste 80% dintre români intenționează să economisească mai mult în contextul temerilor generate de pandemie
Aproximativ 83% dintre români încearcă să economisească mai mulți bani pentru a se adapta la incertitudinea contextului ...
Profitul net al EDP Renewebles a crescut cu 17% în 2020
Profitul net al EDP Renewebles a crescut cu 17% în 2020
Compania EDP Renewables (Euronext: EDPR), lider global în sectorul energiei regenerabile și al treilea producător mondial ...