Eșec de proporții la Transporturi: Mega-licitația pentru 40 de trenuri regionale, anulată

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a anulat licitația pentru 40 de trenuri regionale, argumentând că ofertele nu pot fi comparate. Amintim că în cursa pentru acest contract au intrat Alstom, Siemens și chinezii de la CRRC Qingdao Sifang.
Anemona Andone - lun, 30 aug. 2021, 22:12
Eșec de proporții la Transporturi: Mega-licitația pentru 40 de trenuri regionale, anulată

„Nu a fost depusa nicio ofertă sau au fost depuse oferte care, deși pot fi luate în considerare, nu pot fi comparate datorită modului neuniform de abordare a soluțiilor tehnice și/sau financiare”, se arată în anunțul privind anularea licitației, publicat pe 24 august 2021 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Reprezentanții ARF susțin că nu se poate face evaluarea ofertelor cu luarea în considerare a consumului de energie stabilit fără a li se permite ofertanților să-și modifice ofertele, potrivit procesului verbal de anulare a procedurii (foto jos), încheiat pe data de 20 august 2021.

 

 

 

Pe 26 august 2021, Alstom Ferroviaria Spa a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), cel mai probabil împotriva deciziei ARF de anulare a acestei licitații.

Licitația pentru cele 40 de rame nu este însă la prima anulare. Amintim că în iunie anul trecut, Tribunalul București a dispus aceeași măsură, în urma contestațiilor iscate după ce au fost declarați câștigători chinezii. Decizia a fost însă atacată la Curtea de Apel București iar licitația a fost continuată.

ARF a lansat pe 3 aprilie 2019 licitaţia pentru achiziţia trenurilor de călători. Licitaţia viza iniţial 40 de trenuri electrice regionale RE-R, cu posibilitatea suplimentării cu încă 40 de rame electrice.

Valoarea estimată se regăsește în intervalul:

– 4.557.130.000 lei, fără TVA lei pentru 80 trenuri cu 30 ani mentenanță.

 

Până la termenul limită din 19 iulie 2019, ARF a primit trei oferte, respectiv de la Alstom Ferroviaria SPA, CRRC Qingdao Sifang şi Siemens Mobility.

Licitația pentru 20 de rame inter-regionale, câștigată de Alstom?

În ceea ce privește cealaltă licitație a ARF, pentru achiziția a 20 de rame inter-regionale, la finele lunii iulie, Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă anunţa că, în cel mult două luni, urma să fie semnat un contract de achiziţie pentru 20 de trenuri noi, moderne, de ultimă generaţie, cu opţiune de a cumpăra încă 17. Potrivit ministrului, contractul urma să fie semnat cu singura companie rămasă în cursă după excluderea chinezilor (Alstom – n.r.).

Rămâne de văzut ce va decide ARF și în cazul acestei licitații unde, exceptând Siemens, au depus oferte aceleași firme ca în cazul licitației pentru 40 de rame.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 sunt suspendate din nou, începând de luni, 25 martie. ...
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Pierderile companiilor străine de pe urma ieşirii de pe piaţa din Rusia depăşesc 107 miliarde de dolari – Reuters
Exodul din Rusia a corporaţiilor străine începând din 2022, după ce aceasta a invadat Ucraina, a dus la pierderi ale ...
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Cum văd managerii economia României în perioada martie-mai 2024 – sondaj INS
Managerii români estimează că activităţile din industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi servicii vor înregistra ...
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. Industria solicită de urgență remedierea situației
Guvernul vrea să continue cu prețurile plafonate la energie dar fără să mai garanteze că dă și banii înapoi furnizorilor. ...
Proiectul de OUG de modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor la energie și gaze, care ar urma să ...