1EUR = 4.8582 RON | Bucureşti 27 º

News

Eşec pentru Datsun? Renault-Nissan nu reuşeşte să facă din marca japoneză o "nouă Dacia"

Cu 15 ani în urmă, Renault a preluat producătorul auto român Dacia şi l-a transformat într-una dintre cele mai de succes poveşti din Europa, creând un brand la un preţ convenabil, dar modern şi funcţional, scrie inautonews.com.

15 oct, 2014 | Agerpres

Deoarece ideea a evoluat mai bine decât se estima, şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a decis să facă la fel cu un brand nipon istoric, care aparţine producătorului auto Nissan - Datsun. Astfel, în iulie 2013, alianţa Renault-Nissan a lansat brandul la fel de convenabil Datsun, în India, scrie Agerpres.

Modelul low-cost fusese scos din funcţiune în ultimele decenii, Nissan utilizându-l pentru prima oară în 1981, şi, chiar dacă recentele declaraţii ale directorilor încă prezintă o imagine optimistă, datele statistice arată altceva.

Datsun şi-a pierdut echipa pe piaţa indiană, livrările fiind în declin în trei din ultimele patru luni. În Indonezia, vânzările trebuie să crească şi mai mult pentru a îndeplini obiectivul anual, în timp ce Rusia - altă piaţă cheie - este lovită de turbulenţe majore care afectează vânzările auto.

Brandul Datsun, deşi cu o marjă de profit mai redusă, este o parte importantă a strategiei generale a companiei pentru pieţele emergente, deoarece ţinta alianţei Renault-Nissan o reprezintă ţările cu potenţial mai mare de creştere.

În iulie 2013, când Nissan pregătea relansarea Datsun, compania lua în râs ideea ca brandul low-cost să fie un eşec, aşa cum s-a întâmplat în cazul modelului Nano, de 2.500 de dolari, produs de Tata Motors Ltd.

'Acesta nu este un Nano', declara, atunci, în India, Trevor Mann, responsabil cu brandul Datsun.

Într-un interviu mai recent, Mann afirma că redresarea Datsun este în grafic şi Nissan continuă să aibă aspiraţii mari pentru acest brand.

Datele statistice indică o poveste mult mai moderată. Livrările au scăzut în ultimele luni, deşi piaţa auto din India este în creştere. Problemele cu care se confruntă Datsun reamintesc că preţurile mai mici nu sunt garanţia succesului pe pieţele emergente, chiar într-o ţară în care majoritatea oamenilor este atât de săracă, încât câştigă sub doi dolari pe zi. Pentru şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, imposibilitatea de a face din Datsun un succes ar putea ameninţa obiectivul de a majora cota de piaţă globală a Nissan la 8%, până în martie 2017.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO