China are cea mai mare economie din lume. A depăşit-o pe cea a SUA, potrivit FMI

Economica.net
09 10. 2014
china_economy_growth_72097000

De mai mult timp analiştii se întrec în a prevesti că economia Chinei o va depăşi pe cea a SUA, dar de data aceasta analiştii Fondului Monetar Internaţional certifică faptul că evenimentul s-a şi produs, chiar în aceste zile.

„Tocmai am trecut de momentul în care, ca în graficul de mai jos, curba creşterii economiei Chinei a trecut deasupra celei a SUA”, remarcă Business Insider, citând un articol din Financial Times.

 

 

 

Şi, până la sfârșitul anului 2014, China va avea 16,48% din PIB-ul mondial (sau 17,632 trilioane de dolari), iar SUA vor face doar 16,28% (sau 17,416 trilioane dolari).

Produsul Intern Brut al fiecărei ţări a fost ajustat de FMI cu aşa numita metodă a parităţii a puterii de cumpărare. Metoda face comparabile ţările în care, altfel, acelaşi produs are preţuri foarte diferite.

Deși o persoană obişnuită din China câștigă mult mai puțin decât o persoană din SUA, pur și simplu convertirea salariului unui chinez în dolari subestimează puterea de cumpărare a acestuia. Prin urmare, şi puterea economiei țarii lui.

„În primăvară, s-au calculat noi cursuri de schimb pentru a compara rezultatele diferitelor economii. La acea dată, s-a sugerat că China era deja cea mai mare economie din lume, pentru că banii intrau semnificativ mai mult în China decât se credea anterior. Pentru a deduce asta, a fost nevoie un pic de extrapolare de la 2011 anul de bază”, spune Financial Times.

Acum este oficial.

„În 2005, economia Chinei era mai mică decât jumătate din cea a SUA. Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca, prin 2019, să fie cu 20 % mai mare”, spun jurnaliştii britanici.

Fenomenul chinez este parte a celui de expansiune a economiilor emergente în comparaţie cu relativa stagnare a celor din lumea dezvoltată. Economiile emergente acoperă mai mult de jumătate din producţia lumii şi proporţia este în creştere.

Economiile emergente au crescut de nouă ori mai repede decât cele dezvoltate, între 2007 -2014.