România, între statele cel mai puţin dependente de importuri de energie din UE

România are una dintre cele mai reduse rate de dependenţă de importuri energetice la nivelul UE, o situaţie mai bună în spaţiul comunitar fiind înregistrată doar în Danemarca, singurul exportator net, şi Estonia, potrivit datelor prezentate, miercuri, de Eurostat.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 11:28
România, între statele cel mai puţin dependente de importuri de energie din UE

România are, conform datelor pentru 2011 utilizate de Eurostat, o rată de dependenţă energetică de 21,3%. Danemarca, cu -8,5%, este singurul exportator net de energie din UE, în timp ce Estonia are o rată de dependenţă de 11,7%. Niveluri relativ scăzute înregistrează şi Cehia, cu 29%, Olanda, cu 30%, Polonia, cu 34%, şi Marea Britanie, cu 36%. Rata dependenţei energetice este calculată ca raport între importurile nete şi consumul brut (energia necesară consumului în cadrul teritoriului naţional).

Cele mai ridicate rate sunt consemnate în Malta, cu 101%, Luxembourg, cu 97%, Cipru, cu 93%, şi Irlanda, cu 89%. Un nivel al dependenţei de peste 100% înseamnă că statul respectiv a derulat în 2011 importuri energetice mai mari decât consumul, diferenţa fiind utilizată pentru constituirea de stocuri.

La nivelul UE, rata dependenţei de importurile de energie s-a situat la 53,8% în 2011.

„Încetinirea economică observată în UE de la începutul crizei financiare este vizibilă, de asemenea, în evoluţia consumului de energie”, notează Eurostat într-un comunicat.

Consumul de energie în UE a scăzut de la 1.800 milioane de tone echivalent petrol în 2008 la 1.700 milioane de tone în 2009 şi 1.760 milioane de tone în 2010. În 2011 a urmat un nou declin, la 1.700 milioane de tone echivalent petrol. În intervalul 2009-2011, consumul de energie în UE a scăzut cu 6%.

România a avut una dintre cele mai mari scăderi ale consumului de energie în acest interval, dublu faţă de media UE.

Astfel, cel mai mare declin a fost consemnat în Lituania (24,5%), Irlanda şi Grecia (ambele 12,3%), România (10,2%), Spania şi Marea Britanie (ambele 9,4%). Cele mai mari creşteri au fost raportate în Malta (16,9%) şi Estonia (4,8%).

România a coborât de la un consum de 40,5 milioane de tone echivalent petrol în 2008 la 36,3 milioane de tone în 2011.

Doar patru state au înregistrat creşteri ale consumului în acest interval, în timp ce restul de 23 au avut scăderi.

Germania (316 milioane tone echivalent petrol), Franţa (260 milioane de tone), Marea Britanie (199 milioane de tone), Italia (173 milioane de tone) şi Spania (129 milioane de tone) sunt statele cu cel mai mare consum de energie din UE.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...