Etapele-cheie ale programului de rachete nord-coreean – Cronologie

Testul de rachetă, aparent reuşit, efectuat miercuri de Coreea de Nord nu este primul de acest tip, ţara dispunând de un program de lansare de rachete, ale cărui date cheie sunt prezentate de AFP.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 09:25
Etapele-cheie ale programului de rachete nord-coreean - Cronologie

Sfârşitul anilor ’70: Coreea de Nord începe să lucreze la o versiune a rachetei sovietice Scud-B, cu o rază de acţiune de 300 de kilometri. Testul este efectuat în 1984.

1987-1992: Dezvoltă versiunea Scud-C (500 de kilometri), Rodong-1 (1.300 de kilometri), Taepodong-1 (2.500 de kilometri), Musudan-1 (3.000 de kilometri) şi Taepodong-2 (6.700 de kilometri).

August 1998: Încearcă să lanseze racheta Taepodong-1 deasupra Japoniei, pentru a pune pe orbită un satelit, o operaţiune care eşuează.

Septembrie 1999: Coreea de Nord declară un moratoriu în privinţa rachetelor cu rază lungă de acţiune, pe fondul ameliorării relaţiilor cu Washingtonul.

12 iulie 2000: Eşec al negocierilor americano-nord-coreene pe tema rachetelor, după ce Phenianul a cerut un miliard de dolari din partea Statelor Unite pentru a înceta exportul de astfel de dispozitive.

Decembrie 2002: Confiscarea, la bordul unui vapor care mergea în Yemen, a 15 rachete Scud fabricate în Coreea de Nord.

3 martie 2005: Phenianul pune capăt moratoriului privind testele cu rachete cu rază lungă de acţiune, invocând o politică „ostilă” din partea administraţiei Bush.

5 iulie 2006: Încercare de lansare a şapte rachete, între care una Taepodong-2 (cu rază lungă de acţiune), care explodează în zbor la aproximativ 40 de secunde de la lansare.

15 iulie 2006: Consiliul de Securitate adoptă rezolţia 1.695, care cere oprirea tuturor activităţilor rachetelor balistice şi interzice comerţul cu rachete cu Phenianul.

9 octombrie 2006: Coreea de Nord realizează primul său test nuclear subteran.

14 octombrie 2006: Consiliul de Securitate aprobă rezoluţia 1.718, care cere oprirea testelor cu rachetă şi nucleare. Interzice furnizarea de produse şi materiale legate de aceste programe, precum şi a armelor.

5 aprilie 2009: Coreea de Nord lansează o rachetă cu rază lungă de acţiune care survolează Japonia şi cade în Pacific, în cadrul unei tentative, potrivit Phenianului, de a pune pe orbită un satelit. În opinia Statelor Unite, a Japoniei şi Coreei de Sud, acesta este o disimulare a unui test cu rachetă Taepodong-2.

13 aprilie 2009: Operaţiunea este condamnată de Consiliul de Securitate în unanimitate, care decide să consolideze sancţiunile. Coreea de Nord părăseşte oficial negocierile multilaterale privind programul său nuclear.

25 mai 2009: Al doilea test nuclear subteran, mult mai puternic decât primul.

12 iunie 2009: Consiliul de Securitate adoptă rezoluţia 1.874, impunând sancţiuni suplimentare.

4 iulie 2009: Test de şapte rachete balistice, lansate de pe coasta de est.

18 februarie 2011: Imagini din satelit arată că Phenianul a terminat construcţia unui turn de lansare la noua sa bază de pe coasta de vest, Tongchang-ri.

15 mai 2011: Phenianul şi Teheranul sunt suspectate că fac schimb de tehnologie privind rachetele balistice, potrivit diplomaţilor.

16 martie 2012: Coreea de Nord anunţă lansarea, la jumătatea lui aprilie, a unei rachete pentru a pune pe orbită un satelit.

13 aprilie 2012: Tir de rachetă de la baza Tongchang-ri (centrul Sohae). Lansatorul se dezintegrează la câteva minute după decolare.

1 decembrie 2012: Phenianul anunţă lansarea unei rachete în decembrie. O parte din comunitatea internaţională condamnă acest anunţ, în timp ce Beijingul, singurul său aliat cu greutate, se declară „îngrijorat”.

9 decembrie 2012: Coreea de Nord afirmă că tirul ar putea fi întârziat din cauza unor probleme tehnice sau a condiţiilor meteorologice, potrivit analiştilor.

12 decembrie 2012: Lansare reuşită a rachetei al cărei scop oficial este să pună pe orbită un satelit civil de observare terestră, dar despre care comunitatea internaţională crede că este un nou test de rachetă balistică.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...