1EUR = 4.7748 RON | Bucureşti 16 º

Finanţe şi bănci

Eugen Teodorovici se pregăteşte să-l înlocuiască pe Mugur Isărescu la BNR - SURSE. Ministrul de Finanţe neagă

Cursa pentru viitorul post de guvernator al Băncii Naţionale s-ar da între Cristian Popa, fost viceguvernator BNR din partea PNL mai multe mandate şi instruit în bancă de actualul guvernator Mugur Isărescu, şi ministrul de Finanţe de azi, aflat la al treilea mandat de ministru în trei guverne diferite, Eugen Teodorovici. Isărescu spune că se va retrage anul acesta pentru că împlineşte 70 de ani. Piaţa financiară externă spune că, fără continuitate în politica monetară pusă pe picioare de Isărescu, multe aspecte benefice ale economiei româneşti se pot clătina puternic, inclusiv ratingul de ţară, spun surse din piaţa financiar bancară.

(update 19 iun, 2019 13:35) Teodorovici, despre funcţia de guvernator al BNR: Nu mă interesează
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a afirmat miercuri că nu este interesat de funcţia de guvernator al Băncii Naţionale a României (BNR), însă a menţionat că în cazul în care ar dori "o anumită poziţie", atunci ar face public anunţul.

"Am auzit această aberaţie. Nu ştiu cine tot lansează aceste ştiri. V-am spus de fiecare dată că dacă voi dori o anumită poziţie o s-o anunţ public. Nu stau să fac nici jocuri de culise, nici să trimit ştiri, date...Nu! Nnu mă interesează", a declarat Eugen Teodorovici, întrebat de jurnalişti presă dacă se pregăteşte să devină guvernator al BNR.

Anul acesta expiră mandatul actualului Consiliu de Administraţie al BNR, iat atacurile împotriva celui mai longeviv guvernator din istoria băncilor centrale ale lumii au cunoscut un aplomb deosebit în ultimul an. Chiar dacă actualul guvernator a anunţat că nu mai vrea să mai aibă de-a face cu această funcţie, piaţa externă şi transformările cu care se va confrunta aceasta în următorii anii îl reclamă pe Mugur Isărescu în aceeaşi funcţie şi în aceeaşi reţea de relaţii externe pentru continuarea politicii monetare pe care acesta a început-o în România.

Nu doar trecerea la euro sau intrarea în spaţiul Schengen sunt provocările cu care trebuie să se confrunte guvernatorul bancii centrale al României acum. Cele mai importante sunt acum schimbările din politica financiară externă (se reia trendul de creştere al dobânzilor bancare) şi noile mişcări de fluxuri de capital, la care România ca ţară cu o economie deschisă este expusă. Practic, pericolele pe care le va avea de înfruntat România în următoarea perioadă sunt cele cu care a avut de-a face în momentul liberalizării fluxurilor de capital şi a liberei circulaţii a banilor, pe care Isărescu a manageriat-o foarte bine la vremea respectivă.

Tocmai de aceea, Occidentul îl vede în continuare pe el ca posibil guvernator al BNR pentru a asigura stabilitate într-o ţară cu diverse oscilaţii politice. Odată ce Mugur Isăresu a anunţat că se retrage, sau pur şi simplu ideea ca acest post devine dintr-o dată liber, a pus în mişcare nenumărate forţe politice sau acţiuni independente pentru ocuparea sa. Cu eleganţă şi discreţie, cum îi stă bine unui guvernator de bancă centrală, în cursă s-au înscris actualul ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici şi fostul viceguvernator BNR, Cristian Popa. După cum am explicat mai sus, Mugur Isărescu va fi scos din ecuaţie ceva mai greu.

Eugen Orlando Teodorovici este un politician român, senator de Buzău și Tulcea din partea Partidului Social Democrat. A fost ministru al fondurilor europene și apoi al finanțelor publice în Guvernul Victor Ponta. În prezent este ministru al finanțelor publice în Guvernul Viorica Dăncilă.

Cu o experienţă de peste 16 ani în BNR şi trei mandate consecutive de viceguvernator BNR, Cristian Popa a fost şi reprezentantul României la BEi. În cadrul băncii centrale, Popa a fost responsabil cu politica monetară, stabilitatea financiară şi cu relaţiile internaţionale.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO