Euribor la 6 luni a căzut la 0,5%. Scăderea dobânzilor aduce scăderi mari ale ratelor la credite

Cotaţiile Euribor au atins un nou minim istoric ieri. Banca Centrală Europeană a anunţat că este gata să sprijine prin intervenţii nelimitate ţările cu probleme şi băncile aşteaptă o nouă tăiere a dobânzii cheie. Scăderea dobânzilor din pieţele interbancare este o veste bună pentru românii cu credite în euro, din moment ce leul este încă mai slab cotat decât la începutul anului şi previziunile nu sunt tocmai optimiste.
Mihai Banita - mar, 11 sept. 2012, 21:21
Euribor la 6 luni a căzut la 0,5%. Scăderea dobânzilor aduce scăderi mari ale ratelor la credite

În 6 iulie Banca Centrală Europeană a decis să taie dobânda cheie. Săptămâna trecută, BCE a anunţat un nou program de bailout monetar a ţărilor cu probleme din zona euro, ţintele fiind Spania şi Italia. Mario Draghi, preşedintele instituţiei, a promis cumpărări fără limită de datorie suverană cu scadenţa de până la trei ani ale celor două ţări, dacă acestea cer inspecţia Troikăi BCE/UE/FMI şi îndeplinesc condiţiile din acordurile ce vor fi încheiate. Deşi planul lui Draghi nu este aplicabil imediat şi ţările în cauză au început să dea înapoi când au auzit că există condiţionalităţi, dobânzile de pe pieţele interbancare au continuat să scadă.

Euribor la 3 luni a scăzut la 0,258%, în timp ce Euribor la 6 luni a ajuns la 0,501%, de la 0,64%, respectiv 0,92% în 5 iulie, când BCE a tăiat ratele de dobândă de la 1% la 0,75%. La sfârşitul anului 2011, Euribor la 3 luni şi Euribor la 6 luni erau la un nivel de 1,37%, respectiv 1,62%.

Euribor la 3 şi 6 luni sunt cei mai folosiţi indicatori pentru calculul variaţiei dobânzilor la creditele în euro. De regulă, dobânzile la credite sunt reclaculate de către bănci trimestrial, respectiv semestrial, în funcţie de indicatorul ales.
Scăderea de peste un punct procentual a Euribor 3M de la sfârșitul anului trecut, de pildă, aduce economii serioase la rata lunară, condiţia fiind ca leul să nu se deprecieze suplimentar.

La un credit de 60.000 de euro cu scadenţa în 30 de ani şi care avea la sfârşitul anului 2011 o dobândă de 7%, rata lunară era de 400 de euro. După scăderea dobânzilor, rata lunară a ajuns în prezent la 355 de euro, dei un câştig de 45 de euro pentru împrumutat.

Însă, acesta compensează deprecierea leului. Astfel, dacă anul trecut rata lunară la credit, exprimată în lei, era de 1.730 de lei (curs mediu de 4,3267 lei/euro), aceasta a ajuns la 1.591 de lei la cursul BNR de marţi.

Astfel, în ciuda unei monede naţionale care s-a depreciat cu aproape 4% de la începutul anului, Românii are trebui să plătească mai puţin la creditele în valută, sub condiţia ca aceştia să aibă o dobândă ajustabilă în funcţie de aceşti indicatori transparenţi.

Cel mai mult vor vedea impactul reducerii de dobândă în evoluţia ratei cei cu credite pe termen lung, aşa cum este cazul creditelor ipotecare.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...