EURO 2012 – Spania – Italia, o finală latină pentru glorie şi joc

Italia lui Andrea Pirlo va încerca să detroneze Spania, stăpâna lumii de patru ani şi care doreşte realizarea unei triple performanţe extraordinare, într-o finală latină a Euro-2012, între două echipe construite pe joc, duminică seară, la Kiev.
Economica.net - sâm, 30 iun. 2012, 14:40
EURO 2012 - Spania - Italia, o finală latină pentru glorie şi joc

Spaniolii şi italienii îşi împart trofeele din 2006, când Italia a câştigat Cupa Mondială. Spania a câştigat, la rândul său, Euro-2008 şi CM-2010, apropiindu-se de o triplă inedită, notează AFP.

Cele două naţiuni latine au mizat pe joc. O tradiţie pentru Spania, o revoluţie pentru Italia, care nu mai optează pentru „catenaccio”.

Italia şi Spania s-au întâlnit deja la turneul final, în 10 iunie, la Gdansk, terminând atunci la egalitate, scor 1-1, în faza grupelor.

Astfel de duble confruntări au mai avut loc de trei ori în trecut. În 1996, Germania a învins de două ori Cehia: 2-1 şi 2-1 datorită golului de aur. În 2004, Grecia s-a impus în faţa Portugaliei, scor 2-1 şi 1-0. În 1988, situaţia a fost diferită: Olanda a învins URSS în finală, scor 2-0, după ce a pierdut cu 1-3 în prima confruntare.

Spania este favorită. Povestea sa de succes a început chiar cu Italia. Mai mulţi jucători iberici consideră că sferturile de finală ale Euro-2008, în care s-au impus în urma loviturilor de departajare în faţa Italiei, constituie un moment esenţial pentru parcursul lor ulterior pozitiv.

Pentru a câştiga din nou trofeul Campionatului European, selecţionerul Vicente Del Bosque trebuie să găsească metode pentru a contracara Italia, pe care Spania nu a învins-o decât o dată în meciurile oficiale, în 90 de minute… la Jocurile Olimpice din 1920.

Mijlocaşul Cesc Fabregas propune o soluţie: „neutralizarea celor doi atacanţi, Cassano şi Balotelli, şi marcarea strânsă a lui Pirlo, coordonatorul lor”. O provocare pentru spanioli, reputaţi pentru fluiditatea lor ofensivă, dar pe cale să devină o referinţă defensivă. De departe, ei au cea mai bună apărare de la Euro, primind un singur gol. Fără David Villa, absent din cauza unei fracturi de tibie, La Roja a devenit mai puţin eficientă ofensiv, cu toate că a înscris opt goluri până la finală. Italia a marcat şase. Nici Fabregas şi nici Fernando Torres nu s-au impus ca o soluţie ideală. Del Bosque va dori poate să fac o schimbare faţă de meciul de la Gdansk şi să îl folosească mai degrabă pe Torres decât pe Fabregas.David Silva.

În lotul Italiei, accidentaţii sunt refăcuţi şi Ignazio Abate ar urma să îşi reia locul pe dreapta, Giorgio Chellini rămânând pe stânga. Italia ştie mereu să se adapteze tactic şi revoluţia iniţiată de Cesare Prandelli a reuşit. După crash-ul de la Cupa Mondială din 2010, la care italienii au fost eliminaţi în primul tur, noul selecţioner a format o echipă mai „cuceritoare”. Cu o linie de mijloc perfect orchestrată de Andrea Pirlo, Italia joacă, pasează şi pătrunde în profunzime. Are o armă de fiecare parte: fantezia lui Antonio Cassano şi puterea lui Mario Balotelli.

„Fantantonio” Cassano nu mai are mai mult de o oră de autonomie, dar reuşeşte mereu două sau trei lovituri de geniu la fiecare meci, una putând fi gol sau pasă decisivă.

„Super Mario” a explodat reuşind o dublă în faţa Germaniei în semifinale. Va reuşi el să îşi păstreze capul limpede şi să confirme în finală? Acum este în vârful clasamentului marcatorilor, cu trei reuşite, a egalitate cu rusul Dzagoev, germanul Gomez, croatul Mandzukici şi portughezul Ronaldo, toţi eliminaţi.

Colegul său Claudio Marchisio spunea, cu zece zile înainte de startul turneului: „Va fi turneul lui Balotelli”.

Sau va fi cel al confirmării Spaniei ca una din cele mai mari echipe din toate timpurile.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...