Euro a sărit de 4,38 lei pe interbancar

Cursul de schimb a rămas peste 4,38 lei/euro în a doua parte a şedinţei interbancare de joi, în contextul ordinelor de cumpărare de euro plasate de unii jucători străini, după ce BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară.
Economica.net - joi, 29 mart. 2012, 14:02
Euro a sărit de 4,38 lei pe interbancar

Primele tranzacţii au fost realizate la 4,3700 – 4,3715 unităţi, paritate uşor sub închiderea de miercuri, de 4,3735 – 4,3747 lei/euro. Cotaţiile au continuat să crească uşor, în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse de valută, şi după ora 12:00 au depăşit nivelul de 4,38 lei/euro, după anunţul privind decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară.

În jurul orei 12:30, când euro era cotat la 4,3805 – 4,3830 lei, în piaţă au fost plasate mai multe ordine de vânzare de euro, care au readus brusc cursul sub 4,38 lei/euro.

Revenirea a fost, însă, de scurtă durată, astfel că în jurul orei 13:00, când BNR anunţă cursul de referinţă, băncile cotau euro la 4,3820 – 4,3830 lei, respectiv cu 0,83 – 0,85 bani peste ultimele cotaţii de miercuri.

În a doua parte a zilei, rata de schimb a fluctuat în jurul nivelului de 4,38 lei/euro şi, în jurul orei 14:10, a atins un maxim al şedinţei de 4,3845 lei/euro.

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,3815 – 4,3830 lei, cu 0,8 – 0,83 bani peste ultimele cotaţii de miercuri.

„Deprecierea leului a fost, oarecum, neaşteptată, pentru că majoritatea jucătorilor locali anticipau o scădere a dobânzii de către BNR. Deprecierea a fost determinată de unii jucători straăini, cel mai probabil de la Londra, care au început să cumpere euro după decizia BNR. Totuşi, în piaţă a existat şi ofertă de euro, mai ales cu puţin înainte de anunţarea cursului de referinţă, iar asta poate fi interpretată drept o intervenţie indirectă a BNR astfel încât cursul de referinţă să nu atingă un nou maxim istoric. Totuşi, oferta de euro a continuat şi în a doua parte a zilei, astfel că volumele de tranzacţionare au fost uşor peste medie, după ce înainte de decizia BNR erau foarte reduse”, a afirmat un dealer.

Cursul de referinţă anunţat de BNR a crescut cu 0,51 bani, la 4,3788 lei/euro, şi s-a apropiat de maximul istoric înregistrat săptămâna trecută. Paritatea oficială leu/euro a atins cel mai ridicat nivel din istorie pe 19 martie, când Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de 4,3794 lei/euro. Cotaţia de joi este cu doar 0,06 bani sub maximul istoric.

Leul s-a depreciat joi şi în raport cu dolarul, rata de schimb urcând cu 2,35 bani, de la 3,275 lei/dolar, la 3,2985 lei/dolar.

Totodată, moneda naţională a scăzut şi faţă de francul elveţian, cursul oficial avansând cu 0,65 bani, la 3,6333 lei/franc elveţian.

BNR a redus dobânda de politică monetară cu 0,75 puncte procentuale de la începutul acestui an, după tăieri de câte 0,25 puncte şi în şedinţele Consiliului de Administraţie din ianuarie şi februarie. Dobânda cheie este acum la minimul istoric de 5,25%. Banca centrală a decis, joi, să menţină ratele rezervelor minime obligatorii constituite de instituţiile de credit, la 15% în cazul pasivelor în lei şi 20% pentru pasivele în valută.

Analiştii financiari bancari au anticipat într-o largă majoritate că BNR va reduce joi dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte, la 5,25%, ca urmare a scăderii inflaţiei şi a persistenţei deficitului de cerere agregată. De asemenea, aproape 80% dintre analişti au anticipat că banca centrală nu va modifica ratele pentru rezervele minime obligatorii.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) care au răspuns la sondajul periodic plasează dobânda de politică monetară la 5% (răspunsurile variază între 5% şi 5,25%). La finalul anului 2013, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la 5% (estimările variază între 4% şi 5,75%).

Băncile au afişat joi dobânzi de 3,8% – 4,3% pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, în creştere uşoară de la nivelurile de miercuri, de 3,71% – 4,21%. Randamentele cu scadenţa la o săptămână au crescut nesemnificativ, de la 3,96% – 4,46%, la 3,97% – 4,47%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Enayati Medical City: orașul medical ce pune la dispoziția pacientului vârstnic servicii medicale la standarde europene
Enayati Medical City: orașul medical ce pune la dispoziția pacientului vârstnic servicii medicale la standarde europene
Dr. Wargha Enayati, medic cardiolog: „Perioada aceasta grea lasă urme adânci asupra vârstnicilor și bolnavilor cronici ...
Klaus Iohannis a lansat un nou apel ca românii să se vaccineze
Klaus Iohannis a lansat un nou apel ca românii să se vaccineze
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, sâmbătă, un nou apel, pe pagina sa de Facebook, ca românii să meargă să se ...
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene
Guvernul israelian a anunţat vineri că a înscris şase ONG-uri palestiniene care au legături cu Frontul Popular pentru ...