Euro a sărit peste pragul de 4,46 lei pe interbancar

Cursul a urcat peste 4,4600 lei/euro în prima oră a şedinţei, deprecierea leului şi a celorlalte valute din regiune fiind influenţată de scăderea euro în raport cu dolarul, iar dealerii cred că rata de schimb poate avansa până la 4,45 lei/euro dacă BNR nu va interveni din nou indirect.
Economica.net - mie, 23 mai 2012, 07:24
Euro a sărit peste pragul de 4,46 lei pe interbancar

Leul şi monedele statelor din regiune au început din nou să se deprecieze încă de marţi, ca urmare a scăderii euro în raport cu dolarul, din cauza neîncrederii investitorilor în capacitatea liderilor UE de a înregistra progrese notabile în combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri. Astfel, cursul a urcat marţi până la un maxim al zilei de 4,4560 lei/euro.

Cotaţiile au continuat să crească uşor şi în şedinţa de miercuri, iar primele transferuri au fost realizate la 4,4550 – 4,4575 lei/euro, cu 0,25 – 0,35 bani peste ultimele cotaţii de marţi, de 4,4525 – 4,4540 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a urcat până la un maxim al primei ore de 4,4640 lei/euro, iar dealerii cred că rata de schimb poate avansa până la 4,45 lei/euro dacă Banca Naţională a României nu va interveni indirect în piaţă pentru a tempera deprecierea leului, prin vânzare de euro.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4630 – 4,4635 lei/euro, iar volumele de tranzacţionare erau peste media ultimelor şedinţe.

„Jucătorii pe leu/euro se aşteaptă ca BNR să reintervină indirect în piaţă pentru a temperea deprecierea leului, cel puţin în prima parte a zilei, astfel încât cursul de referinţă să urce puternic. Sunt presiuni de depreciere pe monedele statelor din regiune, deoarece acestea sunt considerate mai riscante decât euro. La rândul său euro s-a depreciat în raport cu dolarul, deoarece jucătorii nu au încredere că liderii UE vor lua decizii importante la summitul de miercuri pentru a combate criza datoriilor. De regulă, jucătorii în momente mai tensionate, investitorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro şi, implicit, şi decât valutele din regiune. Din această cauză asistăm din nou la deprecierea monedelor statelor din regiune”, a afirmat un dealer.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat marţi o rată de referinţă de 4,4452 lei/euro, foarte aproape de maximul istoric, după trei sesiuni în care cursul a înregistrat scăderi modeste.

Rata de schimb leu/euro a înregistrat miercuri cel mai ridicat nivel din istorie, de 4,4463 lei/euro, iar nivelul stabilit marţi se plasează foarte aproape de acest record.

Turbulenţele de pe scena politică locală de la finalul lunii aprilie, urmate de amplificarea temerilor investitorilor cu privire la soliditatea zonei euro, au dus la o depreciere de circa 1,1% a leului în raport cu euro.

Leul s-a depreciat şi în raport cu dolarul american, rata de referinţă urcând cu 0,5 bani, de la 3,4767 lei/dolar la 3,4817 lei/dolar.

Pentru francul elveţian, rata de schimb oficială a crescut de la 3,6976 lei/franc la 3,7012 lei/franc.

Băncile comerciale au afişat miercuri dimineaţă dobânzi de 1,25% – 1,75% pe an pentru plasamentele cu scadenţă la o zi, uşor sub nivelurile de marţi, de 1,85% – 2,35% pe an. Dobânzile au scăzut vizibil marţi, de la nivelurile de luni, de 4,58% – 5,08% pe an, pe fondul unui surplus de lichiditate pe care îl au unele bănci după ce luni Banca Naţională a României a împrumutat nouă instituţii de credit cu 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro). Banca centrală a oferit astfel cea mai mare sumă de după luna februarie 2010 din cadrul unei licitaţii repo.

Anterior, creşterea dobânzilor a fost cauzată de intervenţiile valutare din şedinţele precedente realizate de BNR, care a vândut euro şi a retras lei din piaţă, pentru a tempera deprecierea monedei naţionale.

Dobâzile ar urma să crească din nou joi, odată cu începerea unei noi perioade în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR, astfel că ar urma să afişeze dobânzi mai ridicate pentru plasamente.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...