Euro a scăzut la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, în aşteptarea întâlnirii Eurogroup

Moneda euro s-a depreciat luni la minimul ultimilor doi ani, investitorii privind cu prudenţă întâlnirea de la Bruxelles a miniştrilor Finanţelor din zona euro, care vor discuta măsurile anticriză adoptate de liderii UE la summit-ul din 28-29 iunie, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 07:24
Euro a scăzut la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, în aşteptarea întâlnirii Eurogroup

Euro a continuat să scadă pentru cea de-a patra şedinţă consecutiv, piaţa aşteptând şi mesajul preşedintelui Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, către Parlamentul European.

BCE a adoptat săptămâna trecută măsuri de politică monetară fără precedent, inclusiv reducerea dobânzii cheie de la 1% la 0,75% şi coborârea ratei depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile din zona euro să crediteze.

Euro a scăzut la 1,2251 dolari, cel mai redus nivel din iulie 2010, şi a revenit ulterior la Londra la 1,2288 dolari, aproape de nivelul de la sfârşitul şedinţei de vineri.

Yenul s-a depreciat cu 0,6% faţă de euro, după datele Japoniei privind comerţul din luna mai, iar pieţele asiatice au coborât, încurajând cererea pentru active cu grad ridicat de siguranţă.

Dolarul australian a înregistrat de asemenea pierderi, după ce premierul chinez Wen Jiabao a afirmat că există presiuni negative „relativ mari” pe economie. China este principala piaţă de export pentru industria materiilor prime din Australia.

Liderii UE au convenit, la summit-ul din iunie, să relaxeze condiţiile împrumutului de urgenţă către Spania pentru recapitalizarea băncilor, precum şi să facă primii paşi spre supravegherea şi recapitalizarea directă a instituţiilor de credit de către organismele UE.

Şefii de stat sau de guvern din zona euro au intrat la summit pe poziţii divergente.

„În privniţa întâlnirii miştrilor Finanţelor, riscul este că vom asista la apariţia a noi spărturi în unitatea europeană şi, poate, o întârziere în implementarea măsurilor convenite la summit. Situaţia îşi lasă amprenta asupra euro”, comentează pentru Bloomberg un analist neo-zeelandez.

Ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Eurogrupul trebuie să se „mişte repede” în privinţa supravegherii bancare şi recapitalizării directe a băncilor spaniole.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...