1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Euro Insol a denunţat un contract de 71,5 milioane euro al Hidroelectrica cu Andritz Hydro Austria

Firma Euro Insol, aministratorul judiciar al Hidroelectrica, a denuntat săptămâna trecută actele adiţionale la un contract de 71,5 milioane de euro încheiat între compania de stat cu Andritz Hydro din Austria pentru retehnologizarea hidrocentralei Gogoşu de pe Dunăre.

05 feb, 2013 | Mediafax

"Prin denunţarea actelor adiţionale pentru retehnologizarea centralei Gogoşu, administratorul judiciar urmăreşte realizarea lucrărilor, la preţuri competitive, obţinute prin licitatie publică deschisă cu participare internaţională, după ce valoarea actualizată a contractului, împreună cu lucrările suplimentare preconizate pentru garantarea parametrilor energetici şi de funcţionare, a crescut de la 54,5 milioane de euro la 71,5 milioane euro, în baza unui artificiu de calcul contractual care nu ţine cont de evoluţia preţurilor la nivel mondial pentru astfel de servicii, care în ultimii 10 ani au scăzut, nu au crescut", se spune într-un comunicat transmis de Hidroelectrica.

Potrivit Euro Insol, Andritz Hydro a obţinut constant din 1997 contracte în valoare totallă de peste 900 milioane de euro cu încredinţare directă din partea Hidroelectrica pentru retehnologizarea mai multor hidrocentrale.

Andritz Hydro face parte din grupul austriac Andritz, furnizor de tehnologie pentru unităţi de producţie a electricităţii.

"Timp de 15 ani toate retehnologizările mari la Hidroelectrica s-au dat cu încredinţare directă şi aceluiaşi consortiu de firme Voith-Andritz. N-or fi singurii pe lumea asta pricepuţi la retehnologizări. Să-i lăsăm şi pe alţii să se afirme", a declarat, în comunicat, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.

Borza a adăugat că de acum înainte toate lucrările de retehnologizare ale Hidroelectrica vor fi atribuite prin licitaţii internaţionale prin proceduri transparente şi competitive.

Totodată, Euro Insol a reluat "de la zero", în luna ianaurie, o licitaţie de 136 milioane de euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Dimitrie Leonida (judeţul Neamţ), potrivit lui Borza.

Hidroelectrica, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei, a intrat în insolvenţă la jumătate anului 2012.

Compania operează 273 de hidrocentrale şi staţii de pompare care cumulează o putere instalată de aproape 6.500 MW, fiind unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România.

Euro Insol anunţa în decembrie 2012 că, în urma unor negocieri cu consorţiul Voith Hydro - Andritz Hydro, a obţinut reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care cele două firme s-au înscris la masa credală.

Asocierea Voith-Andritz este cel mai mare creditor chirografar al Hidroelectrica.

Fondul de investiţii Carlyle Europe deţine 33,5% din capitalul grupului Andritz, potrivit datelor bursei din Viena. Printre acţionarii Andritz se mai numără Certus (21,2%), Streubesitz (15,4%), UIAG (11,2%), GE Capital (6,9%), Deutsche Beteiligungs (6,9%).

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO