Euro Insol, propusă de creditorii Realitatea Media să fie administrator judiciar

Firma Euro Insol a fost propusă de către creditorii Realitatea Media să fie administrator judiciar al societăţii care deţine Realitatea TV, urmând ca propunerea să fie analizată joi, de la ora 16.00, de adunarea creditorilor Realitatea Media.
Economica.net - joi, 12 iul. 2012, 11:55
Euro Insol, propusă de creditorii Realitatea Media să fie administrator judiciar

Avocatul Remus Borza, care deţine firma Euro Insol, a confirmat pentru MEDIAFAX faptul că Euro Insol a fost propusă să fie administrator judiciar al Realitatea Media.

„Rovigo a renunţat la mandatul său ca administrator judiciar al Realitatea Media, iar creditorii ne-au propus pe noi”, a spus Remus Borza. El a precizat că adunarea extraordinară a creditorilor Realitatea Media va avea loc joi, de la ora 16.00, la clădirea Willbrook, unde are sediul Realitatea TV.

Potrivit lui Borza, argumentul suprem pentru propunerea firmei Euro Insol ca administrator judiciar al Realitatea Media ar fi acela că Euro Insol „este o firmă serioasă, specializată pe reorganizări”.

„Nu avem nicio societate în faliment în portofoliu. Realitatea este o provocare şi pentru noi, un brand românesc, care trebuie susţinut de noi toţi”, a spus Borza. El a precizat că la Realitatea Media există o „masă credală imensă”, iar Euro Insol va trebui să „facă pace” între „tabere”.

Întrebat dacă nu se teme de persiunile care s-ar putea face asupra Euro Insol – presiuni care ar fi dus, potrivit surselor MEDIAFAX, la decizia Rovigo de a renunţa la mandatul de administrator judiciar al Realitatea Media -, Remus Borza a spus: „Noi suntem şi la Hidroelectrica (Euro Insol este şi administrator judiciar al Hidroelectrica, n.r.). Vă imaginaţi ce este acolo. Asupra noastră n-are efect nicio presiune. Suntem buni profesionişti, suntem drepţi, facem lucrurile la lumină. Interesul nostru este unul comun la Realitatea”.

Numirea administratorului judiciar este atributul exclusiv al adunării generale a creditorilor, după ce instanţa (Tribunalul Bucureşti) a fost cea care a desemnat iniţial în dosarul insolvenţei Realitatea Media un administrator judiciar al societăţii care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, respectiv pe Rovigo.

Contactat joi de MEDIAFAX şi întrebat dacă susţine Euro Insol ca administrator judicial al Realitatea Media, omul de afaceri Elan Schwartenberg, acţionar al Realitatea Media, a declarat: „Remus Borza este un profesionist. Mai mult, cred că dacă e bun pentru statul român (Hidroelectrica) e o alegere bună şi pentru Realitatea”. „Urmează de urgenţă să convoc şi adunarea acţionarilor pentru numirea administratorului special, deoarece Florin Bercea, omul lui Liviu Luca şi Maricel Păcuraru, este interimar”, a mai spus Elan Schwartenberg.

Rovigo SPRL a depus la Tribunalul Bucureşti o cerere de renunţare la mandatul său ca administrator judiciar al Realitatea Media, solicitând instanţei şi desemnarea unui administrator judiciar provizoriu, pentru a fi evitată o situaţie de blocaj a activităţii societăţii aflate în insolvenţă. Cererea de renunţare adresată preşedintelui Tribunalului Bucureşti a fost publicată în 5 iulie pe site-ul rovigo.ro.

Rovigo SPRL a fost desemnat administrator judiciar al debitoarei Realitatea Media SA printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti din 7 septembrie 2011.

Rovigo şi-a motivat cererea de renunţare la mandatul său de administrator judiciar al Realitatea Media având în vedere că, ulterior desemnării sale în această postură, „a intervenit un motiv de incompatibilitate”. „Pentru a evita o situaţie de blocaj a activităţii curente a debitoarei şi implicit a derulării procedurii de insolvenţă, vă rugăm să desemnaţi de urgenţă, în camera de consiliu, un administrator judiciar provizoriu”, mai spunea Rovigo în cererea adresată preşedintelui instanţei.

La momentul respectiv, omul de afaceri Elan Schwartenberg, acţionar al Realitatea Media, a declarat: „Regret decizia, dar admir şi salut verticalitatea lui Rovigo-Deleanu! A preferat să demisioneze decât să comită falsuri şi abuzuri!”. Schwartenberg a refuzat să facă alte comentarii. Vasile Deleanu este Senior Partner al Rovigo, în timp ce Aura Deleanu este Managing Partner al Rovigo. Cei doi s-au ocupat de dosarul insolvenţei Realitatea Media.

Pe de altă parte, surse apropiate Realitatea declaraseră în 4 iulie pentru MEDIAFAX că Maricel Păcuraru şi Cozmin Guşă ar face presiuni asupra Rovigo pentru a fi incluşi pe lista creditorilor Realitatea. Aceleaşi surse au spus că există o perioadă de timp în care pot fi introduse creanţele, iar Vasile Deleanu ar fi spus că îşi va da demisia dacă se mai fac presiuni asupra sa, caz în care justiţia ar urma să numească un alt administrator judiciar al Realitatea Media.

Renunţarea Rovigo la mandatul de administrator judiciar al Realitatea Media a venit şi în contextul în care, pe 10 aprilie 2012, Ioana Vântu, fiica lui Sorin Ovidiu Vântu, a fost numită director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, principalul asociat al societăţii Realitatea Media SA, care deţine licenţa audiovizuală a televiziunii Realitatea TV.

Tot atunci, Ioana şi Ionuţ Vântu, copiii lui Sorin Ovidiu Vântu, au preluat împreună 82% din acţiunile Bluelink, în timp ce omul de afaceri Elan Schwartenberg a rămas cu 9% din acţiunile firmei (în loc de 90,9091% din acţiunile Bluelink, pe care le deţinea din aprilie 2011). Restul de 9 procente din Bluelink îi revin lui Vitalie Dobândă, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vântu, potrivit unor informaţii publicate de site-ul Rise Project şi paginademedia.ro.

Ioana Vântu anunţase oficial, pe 2 mai 2011, într-o conferinţă de presă, că omul de afaceri Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, iar tatăl ei nu mai este asociat în niciun fel în această afacere.

Pe de altă parte, omul de afaceri Elan Schwartenberg a declarat, în 4 iulie, pentru MEDIAFAX, că Bluelink Comunicazione a vândut creanţa pe care o avea la Realitatea Media unei firme din Ungaria, fapt pentru care, în prezent, Bluelink are doar o valoare „emoţională”.

„Eu, împreună cu o ţară întreagă, i-am văzut pe copiii lui Sorin Ovidiu Vântu declarând «Am vândut irevocabil şi ireversibil domnului Elan Schwartzenberg». Oricum, după ce Bluelink a vândut creanţa de 25 de milioane de euro firmei din Ungaria (E-Boutique KFT, n.r.), valoarea companiei, azi, este doar una emoţională… Forul suprem care guvernează orice firmă aflată în insolvenţă este adunarea creditorilor, unde firma din Ungaria deţine majoritatea. Dacă presiunile pe administratorul judiciar Rovigo-Deleanu să introducă noi creanţe false pentru a modifica adunarea creditorilor nu vor înceta, eu cred că va demisiona (Deleanu, n.r.) pentru a nu avea soarta lui Arin Stănescu”, a declarat Elan Schwartzenberg.

Potrivit unor informaţii publicate în presă în noiembrie anul trecut, firma E-Boutique KFT figurează ca fiind cel mai mare creditor al Realitatea Media în tabelul preliminar al creanţelor întocmit ca parte a procedurii de insolvenţă prin care trece această companie. Acţionarul unic al firmei E-Boutique KFT era la momentul respectiv Judit Jones, originară din Mureş. Judit Jones este implicată şi într-o altă firmă care a realizat designul pentru site-ul magazinului Picioru Gras, deţinut de Mihaela Rădulescu, fosta soţie a lui Elan Schwarzenberg, a mai scris la momentul respectiv presa.

Elan Schwarzenberg a declarat atunci că el a vândut creanţele la Realitatea Media deţinute de Bluelink către firma E-Boutique KFT, pentru că „a fost o ofertă foarte avantajoasă, având în vedere circumstanţele”. El a mai spus atunci că nu are nicio legătură cu firma E-Boutique KFT din Ungaria, precizând că a cunoscut-o pe Judit Jones prin intermediul unui broker.

Recent, presa a scris că GMG Media Box – companie în care Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru sunt majoritari (prin PSV) – a intrat între creditorii Realitatea Media cu o datorie de recuperat de aproape 16 milioane de euro. De asemenea, în prezent, se judecă majorarea creanţelor GMG Media Box la Realitatea Media de la 16 milioane de euro la 28 de milioane de euro. Potrivit lui Cozmin Guşă, „aceste sume reprezintă banii încasaţi de Realitatea de la GMG, care nu au avut acoperire nici în servicii şi nici în returnări de plată”.

Totodată, în 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a dispus revocarea administratorului special al Realitatea Media, Sorin Enache. Totodată, instanţa a desemnat provizoriu, în calitate de administrator special al Realitatea Media, pe Florin Bercea până la întrunirea adunării generale a acţionarilor Realitatea Media, având ca ordine de zi alegea unui nou administrator special. Ulterior, Sorin Enache a făcut recurs la decizia instanţei.

Pe de altă parte, la începutul lunii iunie, presa a scris că ANAF a cerut, în cursul unei întâlniri cu ceilalţi creditori ai PSV Company (fosta Petromservice, firmă aflată în acţionariatul Realitatea Media, n.r.), revocarea RVA Insolvency Specialists din calitatea de administrator judiciar al PSV Company. De asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar fi început urmărirea penală faţă de Arin Stănescu, partener coordonator al RVA Insolvency, pentru complicitate la bancrută frauduloasă în legătură cu plata presupus nejustificată a unor sume de bani către un creditor înscris la masa credală a PSV Company.

Acţionariatul Realitatea Media SA nu apare modificat pe site-ul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), instituţie care eliberează licenţele audiovizuale. Societăţile care deţin licenţe audiovizuale (precum Realitatea Media, care deţine mai multe licenţe, între care cele pentru Realitatea TV, The Money Channel, Realitatea FM şi Radio Guerrilla) sunt obligate prin Legea audiovizualului să informeze CNA cu privire la modificările acţionariatului lor.

După anunţul făcut de Ioana Vântu, pe 2 mai 2011, că Elan Schwartzenberg este noul proprietar Realitatea Media, Schwartzenberg a depus la CNA documentele care atestă că el este acţionarul majoritar al Realitatea. De altfel, de-a lungul ultimului an, Elan Schwartzenberg s-a prezentat de mai multe ori la şedinţele CNA în calitate de acţionar majoritar al Realitatea Media.

Societatea Realitatea Media a cerut insolvenţa în septembrie 2011, printr-un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti. Atunci, Elan Schwartzenberg a declarat că cererea insolvenţei iniţiată de Realitatea Media este o procedură de reorganizare judiciară, precizând că nu doreşte falimentul Realitatea Media.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...