Euro, la minimul ultimelor patru luni faţă de dolar

Moneda euro a atins luni pe pieţele asiatice cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni faţă de dolar, pe fondul tensiunilor politice din Grecia, unde liderii politici nu au reuşit să formeze o coaliţie de guvernare, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 06:51
Euro, la minimul ultimelor patru luni faţă de dolar

Discuţiile din Grecia privind formarea unei coaliţii au întâmpinat duminică un nou obstacol, după ce liderul partidului radical de stânga a respins invitaţia Preşedinţiei pentru o rundă finală de discuţii convocată luni.

Temerile investitorilor privind ieşirea Greciei din zona euro s-au reaprins, iar statul ar putea fi nevoit să organizeze o nouă rundă de alegeri. La scrutinul din 6 mai, partidul conservator Noua Democraţie a câştigat 18,85% din voturi, urmat de SYRIZA (stânga radicală), cu 16,78% şi formaţiunea socialistă PASOK, cu 13,18%.

Atmosfera pesimistă din pieţe a fost alimentată şi de rezultatul alegerilor din landul german Renania de Nord-Westfalia, unde partidul conservator al cancelarului Angela Merkel a înregistrat duminică o înfrângere importantă, rezultat care ar putea încuraja opoziţia de stânga, care se opune politicilor de austeritate din Europa.

Astfel, moneda euro a scăzut luni pe pieţele asiatice la 1,2877 dolari, cel mai redus nivel din 23 ianuarie.

Cele mai recente cotaţii plasează euro la 1,2885 dolari, faţă de 1,2914 dolari vineri seara la New York.

Moneda unică europeană pare pregătită pentru noi scăderi în următoarele săptămâni, în special dacă Banca Centrală Europeană va opta pentru noi măsuri de relaxare a politicii monetare pentru a sprijini creşterea economică a zonei euro, comentează un analist al Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

„Cred că se vor îndrepta în această direcţie, chiar dacă ar înregistra pagube pe frontul inflaţiei. În acest caz, direcţia va fi spre deprecierea monedei”, spune acesta.

Euro este sub presiune de la începutul săptămânii trecute, după ce cele două partide principale care susţin acordul Greciei cu instituţiile financiare internaţionale, Noua Democraţie şi PASOK, nu au reuşit să obţină împreună majoritatea, punând sub semnul întrebării capacitatea ţării de a respecta condiţiile convenite cu creditorii externi, de a evita falimentul şi de a rămâne în zona euro.

Te-ar mai putea interesa și
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al H&M se inspiră din strategia Zara
Noul şef al Hennes & Mauritz AB (H&M), Daniel Erver, a declarat că al doilea mare retailer de îmbrăcăminte din lume se concentrează pe majorarea profitului şi a vânzărilor, aducând în......
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar că avioanele F-16 vor fi doborâte în Ucraina
Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă ...
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Cehia a demascat o reţea finanţată de Moscova care descuraja ţările din UE să ajute Ucraina
Serviciile de informaţii cehe au demascat o reţea finanţată de Moscova care răspândea propaganda rusă despre Ucraina ...
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Energia electrică este gratuită azi la prânz în România
Prețul spot al energiei electrice este aproape zero azi la prânz pe piața din România, pe fondul unei oferte mai mare ...