Euro, la minimul ultimilor doi ani, în aşteptarea datelor economice din zona euro

Moneda euro se tranzacţionează luni dimineaţa la minimul ultimilor doi ani faţă de dolar, în aşteptarea datelor economice din această săptămână privind inflaţia şi încrederea în economia zonei euro, pe fondul crizei datoriilor de stat, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 16 iul. 2012, 07:23
Euro, la minimul ultimilor doi ani, în aşteptarea datelor economice din zona euro

Moneda unică folosită de 17 state UE s-a depreciat luni în raport cu majoritatea valutelor importante, după ce cancelarul german Angela Merkel a declarat că nu şi-a „înmuiat” poziţia faţă de necesitatea unor mecanisme riguroase de control înainte de constituirea uniunii bancare – supraveghere şi garantare în comun a depozitelor bancare, recapitalizarea instituţiilor de credit aflate în dificultate de la fondurile de urgenţă ale zonei euro.

Germania cere responsabilitate fiscală şi supraveghere serioasă în zona euro înainte de a accepta măsuri anticriză în direcţia integrării financiar-fiscale a statelor din zona euro.

Moneda euro a pierdut 0,1%, cursul coborând la 1,2234 dolari la Singapore, după ce a atins vineri 1,2163 dolari, cel mai redus nivel din iunie 2010.

Eurostat va prezenta luni raportul de inflaţie pentru luna iunie, estimarea preliminară indicând creşterea preţurilor cu 2,4%, în stagnare faţă de luna mai.

Institutul de cercetare economică ZEW va prezenta, tot luni, datele privind încrderea investitorilor şi aşteptările analiştilor legat de economia Germaniei şi a zonei euro.

Moneda euro a scăzut cu 4% în ultimele trei luni, în timp ce dolarul american s-a apreciat cu 3,9%.

Marţi, preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, va discuta în Congres perspectivele economice şi monetare ale ţării, după ce a declarat, în iunie, că banca centrală este pregătită să ia măsuri de stimulare a economiei.

Banca Centrală Europeană a coborât la începutul lunii iulie dobânda de politică monetară la 0,75%, un nou minim istoric, şi a redus rata depozitelor overnight la zero pentru a încuraja băncile să crediteze. În aceeaşi zi, Banca Japoniei şi-a extins programul de stimulare a creditării prin achiziţii de active, iar Banca Populară a Chinei a anunţat o nouă scădere a dobânzii cheie, a doua într-o lună. Băcnile centrale din Brazilia şi Coreea de Sud au coborât săptămâna trecută dobânzile de politică monetară, iar Rezerva Federală a extins în iunie un program de preschimbare a obligaţiunilor din portofoliu în titluri pe termen lung, pentru a reduce costul creditului.

Te-ar mai putea interesa și
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde de lei, de peste două ori mai mare decât anul trecut – analiză
Al doilea an Covid-19: Fondul din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate are deja deficit de 2 miliarde ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 2 miliarde de lei în primele două luni din 2021, cel......
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Puterea de la Havana a decis să le permită cubanezilor să taie vite și să vândă carne de vită
Autorităţile cubaneze au anunţat relaxarea unei interdicţii introdusă în urmă cu mai multe decenii cu privire la vânzările ...
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de firme din sectorul HoReCa ar putea să beneficieze de ajutoare de stat
Peste 73.200 de companii din sectorul HoReCa ar putea beneficia de o schemă de ajutor de stat cu un buget de 500 de milioane ...
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Fitch ia în calcul să amâne până anul viitor deciziile referitoare la ratingurile mai multor țări
Agenţia de evaluare Fitch a anunţat miercuri că este posibil să aştepte până anul viitor înainte de a lua o decizie ...