Euro pare salvat, dar 2013 va rămâne un an de criză

În 2012 moneda europeana a rezistat tuturor tensiunilor, desi multi analisti dadeau ca sigura, înca din 2011, iesirea Greciei din zona euro si implicit prabusirea monedei euro. În prezent acest risc a disparut.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 06:42
Euro pare salvat, dar 2013 va rămâne un an de criză

În pericol de prăbuşire în urmă cu câteva luni, euro pare să fie salvat, în special după acordul privind datoriile Greciei care a adus optimismul în Europa, dar 2013 va rămâne un an foarte dificil, cu efecte devastatoare ale crizei economice şi sociale.

In urmă cu un an, analiştii se întreceau în previziuni privind data unui „Grexit”, ieşirea Greciei din zona euro care era considerată o certitudine, nu o ipoteză, iar acest risc a existat o mare parte din 2012.

În prezent, perspectiva plecării unui membru al zonei euro a dispărut, consideră Janis Emmanouilidis, analist la European Policy Centre (EPCI), relatează RFI Romania

„Mulţi observatori au anticipat că Grecia a pierdut partida. Ştim acum că aceştia s-au înşelat”, a declarat comisarul pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Pentru aceasta a fost însă nevoie de numeroase reuniuni, deseori tensionate, ale miniştrilor de Finanţe din zona euro, iar pe 13 decembrie Grecia a primit în sfârşit tranşa de ajutor de 34,3 miliarde de euro fără de care ar fi intrat în faliment.

O consecinţă spectaculoasă şi emblematică a acestui acord a fost că Standard&Poor’s a îmbunătăţit cu şase trepte ratingul Greciei, la nivel B- cu perspectivă stabilă, iar euro s-a apreciat faţă de dolar.

O altă veste bună la sfârşit de an a fost compromisul miniştrilor de Finanţe europeni pentru supravegherea comună a băncilor din zona euro, după mai multe săptămâni de blocaj. Decizia este considerată un prim pas către uniunea bancară, care ar urma să prevină ca crizele apărute la nivelul instituţiilor financiare să se propage în restul economiei.

Adevăratul punct de cotitură al anului 2012 a avut loc însă în vară, când preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a promis să ia toate măsurile necesare pentru salvarea euro.

La începutul lunii septembrie, Draghi a prezentat planul său de acţiune, sub forma unui program de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale statelor aflate în dificultate financiară, anunţ care a dus la scăderea imediată a randamentelor obligaţiunilor spaniole şi italiene.

Incertitudinile pentru 2013 sunt în primul rând politice, cu alegeri generale mai întâi în Italia şi apoi în Germania, în timp ce puterea politică din Grecia este pe muchie de cuţit, a arătat Emmanouilidis.

Există totodată şi riscuri economice şi sociale, existând opinii, inclusiv ale FMI, că tăierile drastice ale cheltuielilor publice, cu consecinţe dramatice asupra pieţei muncii, salariilor şi pensiilor, au agravat criza.

Zona euro a reintrat în recesiune în trimestrul al treilea, iar reculul PIB s-a accentuat în ultimele trei luni. Redresarea este aşteptată abia pe parcursul anului viitor.

Şomajul din zona euro a atins în octombrie nivelul record de 11,7% din populaţia activă, cu maxime de 25% în Grecia şi Spania.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...