Euro şi-a păstrat statutul de a doua valută mondială în 2011

Euro şi-a păstrat în 2011 statutul de a doua valută mondială, în pofida datoriei care subminează unele ţări ce folosesc moneda unică europeană, indică un raport al Băncii Centrale Europene /BCE/, publicat miercuri, relatează AFP.
Economica.net - mie, 11 iul. 2012, 16:32
Euro şi-a păstrat statutul de a doua valută mondială în 2011

”Rolul internaţional al euro a rămas relativ rezistent în 2011”, a comentat preşedintele BCE, Mario Draghi, în introducerea acestui raport anual privind ”rolul internaţional al euro”. 

În detaliu, cota euro în rezervele mondiale de valute străine a regresat uşor la sfârşitul lui 2011, cu 25 %, faţă de 25,4 % la sfârşitul lui 2010, la o rată de schimb constantă, cu 5,64 trilioane de dolari /5.640 de miliarde/. 

Potrivit BCE, a existat ”un uşor declin” al valutelor deţinute în euro de către investitorii din afara zonei euro la sfârşitul anului trecut, după un prim semestru stabil. Acest declin corespunde accentuării crizei datoriei în zona euro în cursul celui de-al doilea trimestru din 2011, care s-a transformat în criză bancară. 

Dar, ”global, criza datoriei suverane n-a adus atingere statutului euro”, se precizează în raport. 

Moneda unică europeană se află totuşi departe de dolarul american, care reprezenta 62,1 % din rezervele mondiale de valută anul trecut /faţă de 62,2 % la sfârşitul lui 2010/. 

BCE notează, printre altele, că sistemul monetar internaţional este ”deja pe punctul de a deveni tripolar”, referire la moneda chinezească, renminbi, care are ”treptat un rol internaţional mai important”. 

Analişţi ai instituţiei financiare din Frankfurt /vestul Germaniei/ subliniază astfel ”rolul emergent al renminbi ca valută de ancorare”, altfel spus influenţa politicii de schimb a Chinei asupra constelaţiilor de schimb mondiale şi a regiunii asiatice îndeosebi. 

Printre altele, BCE a studiat ”apetitul” investitorilor străini pentru obligaţiunile publice emise de statele din Zona euro începând din 2008. 

În timp ce cererea pentru aceste titluri s-a menţinut mai degrabă bine după falimentul Lehman Brothers şi criza financiară şi economică ce a urmat, eaa scăzut în cursul ultimelor două trimestre din 2011 şi îndeosebi pentru ţările care se confruntă cu dobânzi de împrumut mari. 

Dimpotrivă, cererea pentru datoria publică americană şi japoneză a scăzut după falimentul Lehman Brothers, dar a progresat în 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict, în pofida intensificării ameninţărilor din regiune – sondaj
Investitorii se tem mai mult de inflaţie decât de un conflict, în pofida intensificării ameninţărilor din regiune – ...
Inflaţia rămâne cea mai mare îngrijorare şi cel mai mare risc extern în următoarele 3 luni pentru investitorii români, ...
Antreprenori în impas. Ce este leasingul operațional și cum îți poate ajuta businessul?
Antreprenori în impas. Ce este leasingul operațional și cum îți poate ajuta businessul?
Michael Gerber un afacerist american extrem de cunoscut a fost surprins într-un interviu spunand ca: „Daca esti neglijent ...
Associated Press: Reticenţa Germaniei în a livra arme Ucrainei are rădăcini istorice şi cauze energetice
Associated Press: Reticenţa Germaniei în a livra arme Ucrainei are rădăcini istorice şi cauze energetice
Refuzul Germaniei de a se alătura celorlalte state membre ale NATO în a livra arme Ucrainei i-a deranjat pe aliaţi şi ...