Euro Tower devine prima clădire „Net Zero Carbon” din România

Clădirea de birouri Euro Tower devine prima clădire Net Zero Carbon din România, după ce, în 2009, a fost și prima clădire certificată ca fiind verde în țara noastră.
Andrada Ghira - mie, 08 dec. 2021, 13:00
Euro Tower devine prima clădire „Net Zero Carbon” din România

Euro Tower a atins pragul de neutralitate a emisiilor de CO2 în anii 2019 și 2020, conform unui studiu realizat de BuildGreen, pentru evaluarea gradului de emisii CO2 în perioada menționată. Cascade Group, dezvoltatorul Euro Tower, a demarat un amplu proces de neutralizare pe termen lung a tuturor emisiilor de CO2 și estimează atingerea nivelului de neutralitate pentru Euro Tower și în 2021.

Strategia de decarbonizare a fost realizată și implementată sub coordonarea BuildGreen, lider al pieței de certificare și consiliere a dezvoltărilor sustenabile din Europa Centrală și de Est.

Decarbonizarea amprentei de carbon a unei clădiri presupune folosirea tuturor materialelor și tehnologiilor capabile să asigure eficiența energetică și minimizarea emisiilor de CO2, implementarea celor mai eficiente soluții pentru construirea și operarea clădirii, precum și offset-ul emisiilor de CO2 imposibil de eliminat sau de controlat în cadrul procesului de dezvoltare imobiliară (d.ex. generate de chiriași prin activitatea normală a acestora, emisiile generate de alimentarea cu apă și canalizarea).

Ca un factor diferențiator pentru Euro Tower, în cadrul procesului de decarbonizare, offseting-ul a inclus, pe lângă amprenta de carbon a clădirii, și emisiile de dioxid de carbon generate de chiriași, ceea ce reprezintă un beneficiu direct pentru aceștia.

“Suntem bucuroși și onorați să luăm din nou parte din povestea Euro Tower, într-un moment emblematic nu doar pentru clădire, ci pentru întreaga piață imobiliară din România, prin confirmarea primei clădiri care atinge stadiul Net Zero privind emisiile de dioxid de carbon. La nivel global, piața imobiliară parcurge o etapă istorică ce va duce la schimbarea completă a practicilor de dezvoltare, având sustenabilitatea ca pilon central, iar neutralizarea emisiilor de dioxid de carbon este elementul cheie al momentului” – susține Răzvan Nica, Managing Director BuildGreen, cel care coordonează strategia de decarbonizare pentru Cascade Group.

În paralel cu strategia de decarbonizare a amprentei de carbon, Euro Tower desfășoară și un amplu proces de monitorizare conform metodologiei LEED v4.1 O+M Existing Buildings și LEED Zero Carbon – estimat a fi obținut în anul 2022. În 2009, Euro Tower a obținut certificarea BREEAM Very Good, fiind astfel prima clădire din România certificată ca fiind “verde” conform standardelor globale de dezvoltare sustenabilă.

Cu o istorie de peste 10 ani în domeniul dezvoltării sustenabile, BuildGreen activează în peste 17 țări europene și a fost implicată, per total, în certificarea a peste 200 proiecte imobiliare, cu o suprafață cumulată de peste 5 milioane m2 și o investiție totală de €8 miliarde. Răzvan Nica, fondatorul și directorul general al companiei, este primul auditor BREEAM International Quality Auditor din afara Marii Britanii, poziție din care supervizează procese de certificare de pe întregul mapamond.

Te-ar mai putea interesa și
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au......
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Porr a săpat 855 de metri din primul tunel veritabil de autostradă din România VIDEO
Constructorul austriac Porr a săpat 855 de metri pe ambele fire ale primului tunel veritabil de autostradă din România, ...
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Leferman, Berarii României: Suntem la 20% grad de colectare a ambalajelor SGR puse în piaţă
Gradul de colectare înregistrat prin Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) a înregistrat o creştere exponenţială de ...