Eurobank emite acţiuni de două miliarde de euro pentru a-şi majora capitalul

Economica.net
15 11. 2013
eurobank__efg_eurobank_49864700_54408600

Suma exactă va depinde de cerinţele de capital determinate de Banca Centrală a Greciei, pe baza testelor de stres derulate de compania BlackRock. Surse din cadrul băncii elene au declarat că scopul Eurobank este să obţină toată suma necesară majorării capitalului din surse private.Compania de consultanţă BlackRock Solutions urmează să publice pe 30 noiembrie rezultatele testelor de stres derulate în rândul băncilor din Grecia. Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia, National Bank of Greece, Piraeus, Alpha şi Eurobank sunt verificate pentru a se vedea dacă pot face faţă unor viitoare şocuri, după încheierea procesului de recapitalizare din această vară, în valoare de 28 miliarde de euro. Majorarea de capital se va desfăşura prin emiterea de noi acţiuni, în timp ce Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care controlează 95,2% din Eurobank, şi-ar putea exprima opţiunea de a achiziţiona masiv acţiuni de la investitorii instituţionali. Sursele au explicat că HFSF va participa la majorarea capitalului numai în eventualitatea în care investitorii privaţi nu vor acoperi întreaga sumă.

În ultimele săptămâni, reprezentanţii Eurobank s-au întâlnit cu investitori din Europa şi America, aceştia exprimându-şi interesul pentru achiziţionarea acţiunilor băncii. Coordonatorii internaţionali ai tranzacţiei sunt Barclays, Deutsche Bank şi JP Morgan Securities.

Dacă acţiunile noi sunt achiziţionate integral de investitorii privaţi, participaţia HFSF va scădea la 50%.

Luna aceasta, Eurobank a anunţat că ar putea renunţa la a zecea parte din forţa de muncă printr-un program de plecări voluntare, în conformitate cu un plan de măsuri destinat să pregătească banca pentru privatizare.

Eurobank este una din cele patru mari bănci care au fost salvate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Fondul de sprijinire bancară din Grecia (HFSF) a injectat 5,84 miliarde de euro din fondurile oferite de UE şi FMI în Eurobank şi în prezent deţine aproximativ 95% din acţiunile băncii. Autorităţile de la Atena au termen limită până în luna martie 2014 să privatizeze, parţial sau total, Eurobank.

Potrivit unui oficial al băncii, Eurobank şi-a propus să renunţe la 700 de locuri de muncă.

HFSF a cheltuit 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar. În schimbul ajutoarelor, HFSF a cerut băncilor greceşti să se consolideze şi să-şi diminueze costurile. Fondul speră ca, ulterior, să revândă participaţiile majoritare pe care le deţine la primele patru bănci greceşti. Autorităţile de la Atena se aşteaptă să strângă aproximativ 17 miliarde de euro din vânzarea acestor participaţii, iar Eurobank este prima care va fi scoasă la vânzare.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias SA) devine acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, zece Centre Regionale şi zece Centre de Afaceri.