Eurobank vrea să renunţe la 10% din angajaţi

Economica.net
05 11. 2013
eurobank__efg_eurobank_49864700_54408600

Eurobank este una din cele patru mari bănci care au fost salvate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Fondul de sprijinire bancară din Grecia (HFSF) a injectat 5,84 miliarde de euro din fondurile oferite de UE şi FMI în Eurobank şi în prezent deţine aproximativ 95% din acţiunile băncii. Autorităţile de la Atena au termen limită până în luna martie 2014 să privatizeze, parţial sau total, Eurobank.

‘Condiţiile economice deosebit de critice pe care le-am înregistrat în ultimii ani, în combinaţie cu evoluţiile din sectorul bancar, ne obligă să ajustăm grupul la noile realităţi’, a informat Eurobank într-un comunicat de presă.

Potrivit unui oficial al băncii, Eurobank şi-a propus să renunţe la 700 de locuri de muncă.

Citeste si: Piraeus ia în calcul preluarea Bancpost, în schimbul subsidiarelor din Bulgaria şi Serbia

Angajaţii Eurobank au timp până la data de 15 noiembrie să spună dacă acceptă programul de plecări voluntare, care conţine salarii compensatorii în funcţie de vechimea în muncă. Schema nu se aplică şi angajaţilor Postal Bank, Eurolife, Eurobank Properties şi Eurobank Equities.

HFSF a cheltuit 38 de miliarde de euro pentru susţinerea sistemului bancar. În schimbul ajutoarelor, HFSF a cerut băncilor greceşti să se consolideze şi să-şi reducă costurile. Fondul speră ca ulterior să revândă participaţiile majoritare pe care le deţine la primele patru bănci greceşti. Autorităţile de la Atena se aşteaptă să strângă aproximativ 17 miliarde de euro din vânzarea acestor participaţii iar Eurobank este prima care va fi scoasă la vânzare.

Programele de plecări voluntare sunt modul obişnuit prin care firmele greceşti fac reduceri de personal. Piraeus Bank, a doua mare bancă grecească, a restructurat şi ea 10% din forţa sa de muncă în luna septembrie. De asemenea, firma de telecomunicaţii OTE şi firma de rafinare Hellenic Petroleum analizează şi ele lansarea unor programe de plecări voluntare.

Pe piaţa din România, în luna noiembrie 2003, Eurobank (Eurobank Ergasias SA) devine acţionarul majoritar al Bancpost. De atunci, grupul şi-a extins în mod constant prezenţa în România, ajungând la peste 3.000 de angajaţi şi o reţea teritorială de 240 de sucursale, 10 Centre Regionale şi 10 Centre de Afaceri.

Citeste si: Băncile elene ar putea avea dificultăţi să vândă subsidiarele din Europa de Sud-Est