Eurodeputații dezbat confiscarea activelor rusești

Eurodeputații au cerut din nou miercuri seară, într-o dezbatere în plenul PE reunit la Strasbourg, confiscarea activelor rusești înghețate pentru a face Rusia să plătească pentru invadarea Ucrainei și a ajuta Kievul să facă față agresiunii ruse, iar Comisia Europeană s-a declarat deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua presiunea asupra Moscovei, scrie Agerpres.
AGERPRES - joi, 13 mart. 2025, 10:19
Eurodeputații dezbat confiscarea activelor rusești

„Activele suverane imobilizate în UE valorează 210 miliarde de euro și reprezintă cea mai mare acumulare de astfel de bunuri imobilizate din lume. Aceasta este cea mai relevantă și mai fezabilă parte din activele ruse sub sancțiunile noastre pentru scopul dezbaterii de astăzi. În mai 2024, statele membre UE au convenit să pună deoparte profiturile extraordinare generate de activele ruse imobilizate și să le utilizeze apoi în beneficiul Ucrainei. Activele și rezervele Băncii Centrale a Rusiei ar trebui să rămână imobilizate până când Rusia plătește pentru distrugerile pe care le-a provocat Ucrainei. Poziția a fost reafirmată în mod repetat de țările G7 și de UE”, a declarat reprezentantul Comisiei Europene la această dezbatere, Christophe Hansen, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală.

El a explicat care este mecanismul prin care depozitarele centrale de titluri obțin venituri din dobânzile rezultate în urma gestionării acestor active rusești înghețate. „Aceste profituri extraordinare și neașteptate pot ajunge la 3 miliarde de euro anual după plata taxelor. Aceste venituri din dobânzi și profituri nu reprezintă active suverane și nu trebuie puse la dispoziția Băncii Centrale a Rusiei chiar după ce imobilizarea lor se încheie”, a spus Hansen în plenul PE.

Decizia de a realoca dobânzile și profiturile din aceste active a fost luată în cadrul unui mecanism adoptat în 2024, care a permis „acțiunile necesare de implementare pentru a îndeplini angajamentele luate de Consiliul European și de liderii G7 de furniza Ucrainei credite în valoare de aproximativ 45 de miliarde de euro, care vor fi plătite din fluxuri viitoare de venituri extraordinare din activele imobilizate rusești”, a mai spus el, explicând că ‘acești bani vor fi folosiți pentru a susține nevoile bugetare, militare și de reconstrucție urgente ale Ucrainei.

Comisarul european a mai afirmat că executivul UE a mai deblocat în ianuarie 2025 prima tranșă de 3 miliarde de euro din creditul său de macroasistență financiară pentru Ucraina, care va fi plătit din profiturile generate de activele imobilizate în UE ale Băncii Centrale a Rusiei. ”Alte plăți vor fi făcute în acest an, care vor aduce sprijinul total la circa 18 miliarde de euro”.

„Au existat apeluri în trecut să trecem la confiscarea acestor active imobilizate. Acest lucru este discutat cu statele membre și cu partenerii noștri internaționali în prezent. Comisia rămâne deschisă discutării oricăror opțiuni solide legale și financiare pentru a continua să facă presiuni asupra Rusiei pentru a opri războiul său de agresiune”, a mai dat asigurări Hansen.

Eurodeputatul român Dan Barna, din grupul Renew, a fost unul dintre numeroșii participanți la dezbatere care a pledat pentru utilizarea acestor active.

„Utilizarea activelor rusești înghețate în Europa pentru finanțarea și sprijinul Ucrainei este o consecință firească și o chestiune de justiție, dreptate și necesitate strategică. Pentru cine mai are încă vreo dilemă, nu vorbim de confiscare pe criterii de rasă, așa cum ne-a spus extrema dreaptă că au făcut naziștii. Victimele nazismului nu au fost agresorii nimănui. Vorbim de răspundere. Așa cum fiecare dintre noi răspundem pentru ceea ce facem, așa și Putin trebuie să răspundă pentru, să nu uităm, invazie și război, pentru că acesta este adevărul”, a declarat Barna în PE în dezbaterea de miercuri seară.

Au existat însă și opinii radical diferite la această dezbatere, din grupurile extremiste și al neafiliaților.

Alvise Perez, eurodeputat spaniol din grupul neafiliaților, a spus că această dezbatere este un circ.

„Ce chef am eu să mor pentru Ucraina și să le dau mai multe puteri birocraților de la Comisia Europeană, care n-au fost aleși de nimeni în mod direct, dar care hotărăsc pentru viețile tuturor. Pentru că, dacă lipsește ceva în Uniunea Europeană, cu industria în cădere liberă, lipsește mai multă centralizare, mai mult control. Iar acum ni se cere să ne și înarmăm. Pentru că să știți că nu le pasă, de fapt, de sângele ucrainenilor, ci să se îmbogățească și mai mult întreprinderile„, a spus Perez.

El a afirmat că i se pare paradoxal ca șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să ceară să fie confiscați banii Rusiei, despre care a spus că are arme învechite, ca să ne apărăm de o Rusie care are de patru ori mai puțini bani decât Europa.

Perez a apreciat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este un tiran care n-a putut să cucerească mai mult de 20% din Ucraina.

„Să terminăm cu circul acesta belicos care este Uniunea Europeană. Dacă e ceva mai periculos decât acest război e să lăsăm Uniunea Europeană în mâinile acestor birocrați, tirani și asasini”, a mai spus eurodeputatul spaniol.

Eugen Tomac a pledat pentru tezaurul României, confiscat de Moscova

În ceea ce-l privește, eurodeputatul român Eugen Tomac a pledat pentru ca executivul UE să folosească instrumentul blocării activelor ruse pentru a recupera tezaurul României de la Moscova.

„Rusia niciodată nu a respectat regulile, cum nu le respectă în prezent, așa cum nu le-a respectat și acum un secol, când a confiscat întregul tezaur al României. Mă adresez, domnule comisar, către Comisie, pentru că în urmă cu un an de zile am votat aici, în Parlamentului European, o rezoluție privind confiscarea în mod ilegal a întregului tezaur al Băncii Naționale a României de către Rusia. Comisia are obligația să utilizeze inclusiv acest instrument prin care sunt blocate activele Federației Ruse în Europa, pentru a putea recupera ceea ce ne aparține”, a spus la dezbatere eurodeputatul din grupul Renew.

El a adăugat că tezaurul Băncii Naționale a României a fost în mod ilegal reținut în Rusia și că, în opinia lui, este extrem de important să ne putem recupera bunurile și că speră că Comisia va înțelege mesajul politic pe care l-am transmis anul trecut, aici, cu o largă majoritate, în Parlamentul European, când am cerut să fie restituit tezaurul Băncii Naționale al României.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Energiei, despre investițiile E.ON în Moldova: Mediul privat contribuie la reducerea decalajelor economice şi sociale dintre regiunile ţării
Ministrul Energiei, despre investițiile E.ON în Moldova: Mediul privat contribuie la reducerea decalajelor economice şi ...
România este o ţară atractivă pentru investiţii, iar programele derulate de marile companii din energie care activează în ţara noastră sunt o dovadă în acest sens, a scris, duminică, pe......
Bursa de la Bucureşti a pierdut peste 4,5 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a pierdut peste 4,5 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut peste 4,52 de miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,2%, în această săptămână, ...
Shopping de modă ca în jocurile online. Cum își atrage cel mai mare retailer online de fashion din Europa clienții
Shopping de modă ca în jocurile online. Cum își atrage cel mai mare retailer online de fashion din Europa clienții
Zalando, cel mai mare retailer online de modă din Europa, prezent în România din 2022, va extinde anul acesta noul său ...
Rusia afirmă că a cerut Statelor Unite să nu folosească forţa în Yemen
Rusia afirmă că a cerut Statelor Unite să nu folosească forţa în Yemen
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov i-a spus omologul său american Marco Rubio, într-o convorbire telefonică sâmbătă, ...