Update: Christov, şeful Eurohold: Dăm în judecată ASF şi cerem despăgubiri de 500 mil. euro. În 17 martie, în conturile Euroins erau 8 mil. euro şi creanțe de 70 mil. lei, de la brokeri

Compania Euroins a anunțat în timpul unei conferințe de presă că, în data de 17 martie 2023, în conturile companiei sale erau 8 milioande de euro si creante de la brokeri de inca 70 de miioane de lei, deci in total aproape 24 de milioane de euro.
Ion Dobreanu - lun, 20 mart. 2023, 16:36
Update: Christov, şeful Eurohold: Dăm în judecată ASF şi cerem despăgubiri de 500 mil. euro. În 17 martie, în conturile Euroins erau 8 mil. euro şi creanțe de 70 mil. lei, de la brokeri

Assen Christov (foto dreapta), acționar majoritar și CEO Eurohold, firma mamă a Euroins, a declarat că cheltuielile zilnice ale companiei  sunt de 5,5 milioane de lei pentru plata daunelor. Compania Euroins are fonduri suficiente pentru a acoperi cheltuielile pentru 15-20 de zile.

Chiar si domnul Roșu (vicepreședintele ASF, n.red.) a recunoscut ca Euroins a asigurat aproape la zi cheltuielile, societatea nu are nicio problemă cu plățle si că este solvabilă, a susținut omuld e afaceri bulgar. Nu există insolvență pentru obligatiile scadente în prezent.

Compania precizează că închrierea contractului de reasigurare intragrup cu EIGRe este conformă cu standardele internaționale.

Compania precizează că în 2020 a avut loc o inspecție a ASF care s-a concentrat în mod special pe revizuirea contractelor de reasigurare. În 20221 a avit loc o altă inspecție de la ASF asupra rezervelor tehnice, care a confirmat funcționarea contractelor de reasigurare.

Euroisn susține că aceste contracte de reasigurare au fost revizuite și acceptate fără comentarii sau concluzii înclusiv în timpul BSR efectuat din Pwc din 2021.

În companiile de asigurări, datoriile viitoare înseamnă rezervele tehnice și o mică parte din cheltuielile operaționale la care se adaugă un buffer din fonduri proprii – MCR și SCR. E important ca fondurile proprii să acopere acest buffer.

Pentru a dovedi capacitatea Euroins de-a acoperi ceea ce urmează a fi plătit pe viitor, am luat in calcul două date: 30.09.2022 și 31.12.2022.

Potrivit informatiilor transmise catre ASF, compania are un exces de fonduri proprii, peste pasivele și MCR. Menționez că activele companiei sunt compuse din reasigurare și celelalte active financiare.

Rezultatele reale raportate catre ASF si EIOPA arata ca sunt peste 100% solvabile.

Nu aș vrea să mentionez 2021, ci doar anul 2022.

În ultimii 2 ani, ASF nu ne-a cerut să corectăm vreo informative către ei sau catre EIOPA.

Vă putem demonstra ce s-ar intampla dacă aplicăm raportor emis de ASF în 02.02.2023 și de ce contractele de reasigurare sunt atât de importante.

In raportul prealabil pus la dispoziție de ASF în 02.02.2023 au existat două subiecte importante.

ASF nu recunoaște contractile de reasigurare.

Ei au observații chiar și la contractul de reasigurare cu Allianz.

ASF a hotarat ca trebuie majorate rezervele companiei cu mai multe milioane de lei fără a lua în calcul niciun dintre ipotezele actuale.

Pentru că ASF nu recunoaste contractile de reasigurare si plățile efectuate, noi vom rezilia contractele și vom efectua o plată de 400 de milioane către reasigurator. Adica nu doar ca nu putem folosi, dar trebuie să le și plătim. Sumele astea au fost calculate ca datorii.

Astfel, luând în calcul activele financiare și o parte din reasigurare, ASF a anuntat ca Euroins ar avea nevoie de 400 de milioane de euro. Suma asta e doar pe hârtie.

Nu este prima data cand avem dispută cu echipa ASF: nu autoritatea ASF, cu o echipa a ASF. Întrucât nu știam clar care sunt cauzele, de ce a fost provocat acest raport, noi am hotărât să înlocuim aceste contracte printr-un contract nou care să corespundă tuturor cerințelor ASF.

Toate obligațiile Euroins au fost achitate până la 17 martie. După o lună de tăcere referitoare la nerecunoașterea contractelor de reasigurare, ASF a hotărât că are anumite observatii și cu privire la contractul de reasigurare încheiat cu EIG Re.

Activele rămase în companie sunt de 300 de milioane de lei. Avem creanțe de recuperat de la fondul de garantare de 120 de milioane de lei.

Avem aproape 30 de milioane în proprietăți imobiliare. Avem în jur de 30 milioane de recuperat în următoarele 1 – 2 luni și diferite alte creanțe, pe care să le recupereze de la intermediari.

ASF a decis să nu recunoască acest contract, mai degrabă să nu-l aplice. După ce decide că nu va aplica acest contract, hotărăște să ridice licența Euroins România, anunță că va trebui să intre în insolvență și brusc anunță fondul de garantare să procedeze la rezilierea acestui contract de reasigurare prin care ne spune că acest contract există. ASF creează un cerc vicios între cauză și consecință, ceea ce poate fi interpretat ca o acțiune ilegală cu intenție. Nu cred că profesioniști nu știu exact ce înseamnă un cerc vicios și procedează ca niște filosofi din secolul XV.

Ce a fost mai întâi? Găina sau oul? Spre fericirea noastră, aici există răspunsuri. Răspunsul se regăsește în textul articolului 32 din Directiva Europeană privind solvabilitatea. Acest articol prevede că statul nu poate refuza un contract de reasigurare, din motive legate de soliditate financiară.

ASF nu are dreptul de a se opune Contractului. Numai FSC (autoritatea de supraveghere din Bulgaria n.red.) are aceste drepturi.

Pe 14 martie 2023, autoritatea din Bulgaria a răspuns ASF că a efectuat efectuări și că solvabilitatea este de peste 100%. A spus că a verificat contractul și că e valabil. Nerecunoașterea contractului are un impact direct asupra FGA în valoare de 2 miliarde de lei.

Decizia ASF duce la obligația românilor să achite 500 de milioane de euro. Licența ne-a fost retras fără temei. Noi, ca acționari, dăm în judecată pentru a investiția făcută în valoare de 270 de milioane de euro. și îi dăm în judecată și pentru 230 de milioane de euro pentru pierderi diferite. Pierderea totală pentru contribuabilii români este de circa 1 miliard de euro. FGA va avea pierderi de 400 de milioane de euro.

Vom face plângere împotriva ASF, care ar avea ca a doua opțiune ca în Consiliul ASF de miercuri să recunoască faătul ca s-a produs o greșeală și ASF să solicite instanței anularea cererii de insolvență.

Știrea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Nicuşor Dan: Lucrările la reţeaua de termoficare din cartierele Rahova, Ferentari, Sebastian au fost finalizate
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, luni, finalizarea lucrărilor la tronsonul de 13 kilometri din reţeaua de termoficare care deserveşte cartierele Rahova, Ferentari,......
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Germania a produs o cantitate record de energie fotovoltaică în week-end
Miile de panouri fotovoltaice din Germania au stabilit sâmbătă un nou record în ceea ce priveşte producţia de energie ...
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Lira turcească s-a depreciat după ce Erdogan a câştigat un nou mandat de cinci ani la putere
Moneda turcească s-a depreciat după ce Recep Tayyip Erdogan a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, organizat ...
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul
Estimările managerilor pentru următoarele trei luni: Noi creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii ...
 Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii ...