UPDATE – Euroins în pericol de faliment? COTAR susține că da și că destul de curând. Firma e acuzată că transferă peste 90% din venituri în afara țării. Răspunsul EUROINS

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) susține că observă noi probleme pe piața polițelor RCA și că finalul anului 2022 poate aduce o nouă criză financiară în domeniul asigurărilor, cu efecte de risc sistemic, la fel cum a fost în cazul falimentului City Insurance.
Cristian Negrei - mar, 14 iun. 2022, 17:21
UPDATE - Euroins în pericol de faliment? COTAR susține că da și că destul de curând. Firma e acuzată că transferă peste 90% din venituri în afara țării. Răspunsul EUROINS

UPDATE – Euroins despre acuzele COTAR: sunt înșelătoare și nefondate, făcute deliberat să ne afecteze imaginea

Compania de asigurări Euroins a reacționat la comunicatul de presă remis ieri de Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) care susține că observă noi probleme pe piața polițelor RCA, cu acuze directe la compania de asigurări.

 

Iată ce a transmis compania de asigurări:

Considerăm că toate acuzațiile sunt înșelătoare și nefondate

Mesajele COTAR sunt menite să afecteze în mod deliberat imaginea Euroins și credibilitatea generală a pieței asigurărilor

Euroins România a dovedit că a luat măsuri pentru a-și îmbunătăți activitatea la toate nivelurile și asigurăm transparența și comunicarea adecvată prin regulile românești și internaționale de guvernanță corporativă. Euroins nu va mai răspunde acuzațiilor COTAR și știrilor false despre industria asigurărilor.

Euroins Insurance Group AD (EIG) este unul dintre cele mai importante grupuri de asigurări care operează în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est. Oferă o gamă completă de produse de asigurare, deservește peste 4 milioane de clienți în 14 țări și are peste 3.000 de angajați. EIG face parte din Eurohold Bulgaria AD, un mare grup financiar și energetic care operează în regiune și activează în domeniul distribuției, furnizării și comerțului cu energie electrică, asigurări, leasing, vânzări de mașini, servicii de investiții și management al activelor. Eurohold este listată la Bursa de Valori din Bulgaria și Varșovia. În 2021, Eurohold a achiziționat prin unitatea sa Eastern European Electric Company subsidiarele companiei energetice cehe CEZ Group din Bulgaria, care au peste 3.000 de angajați și deservesc aproape 3 milioane de consumatori din țară.

Ştirea iniţială:

Asociația transportatorilor avertizează public toate instituțiile financiare românești că o mare companie de asigurări, cu cea mai mare cotă pe piața RCA, ar putea intra într-un faliment, care în opinia COATR ar putea fi premeditat, așa cum sar fi fost și falimentul City Insurance.

Deși COTAR nu se obosește decât spre sfârșitul comunicatului transmis să dea numele companiei despre care susține că e cu un picior în faliment, de la început trimiterea lor este foarte străvezie către Euroins. Potrivit asociației transportatorilor, cea mai amendată companie de asigurări din România, liderul pieței RCA, se apropie cu pași siguri și repezi de “default”.

COTAR își bazează avertismentul pe datele din raportul de control întocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și din care ar rezulta că societatea se află într-o situație financiară similară cu cea a societății City Insurance înainte de prăbușire.

Urmează mai multe acuze foarte grave facute de COTAR la adresa Euroins, printre altele că peste 90% din disponibilitățile bănești ale societății ar fi fost transferate în bănci din afara țării, iar din foarte puținii bani pe care societatea de asigurări îi păstrează în România, nu reușește să achite decât salariile angajaților săi, iar despre plata despăgubirilor în condițiile legii nici nu mai poate fi vorba.

În al doilea rând, Euroins mai este acuzată că ar avea zeci de popriri pe conturi în fiecare lună, rostogolind obligațiile de despăgubire în instanță, mizând, la fel ca City Insurance înainte de faliment, pe termenele de soluționare în instanță, care durează trei ani, știind foarte bine că peste trei ani, societății îi va fi anunțat falimentul, iar plata despăgubirilor se va efectua de către Fondul de Garantare a Asociaților, adică de către toți șoferii români.

„La fel cum am procedat în cazul City Insurance înainte de intrarea în faliment, tragem și acum un semnal de alarmă în legătură cu societatea Euroins și adresăm public următoarele întrebări către ASF și ANAF:

1. Are constitutuită societatea Euroins lichiditatea la nivelul pretențiilor solicitate în instanță, precum și a dosarelor aflate pe fluxul de instrumentare și plată? Aici vorbim despre respectarea sau nerespectarea Art. 5 aliniat 6 din Norma 38/2015 privind obligația societății de asigurări de constituire a rezervei de daună.
2. A depus societatea Euroins, până la data de 31.05.2022, bilanțul auditat de CwR la ASF și ANAF? Toți asiguratorii au această obligație, conform Normei 9/2020.
3. Contractele de reasigurare ale societății Euroins respectă prevederile legale? Sau sunt croite după șablonul City Insurance?
4. Își înregistrează societatea Euroins toate dosarele de daună? Sau le ascunde de ochii ASF, așa cum a mai procedat și acum 2 ani?
5. Veniturile CEO-ului societății Euroins depășesc 20.000 de euro lunar, iar chiria penthouse-ul situat în cartierul Floreasca, la care se adaugă și bugetul de protocol de 5.000 de euro, sunt achitate de către toți cei peste 50.000 de păgubiți RCA care așteaptă să își primească despăgubirile prin instanțele din România. Vicepreședintele ASF, Cristian Rosu, numit politic în aceasta funcție, se poate privi în oglindă, cunoscând dezmățul acestei companii de asigurări, la fel cum a girat și societatea City Insurance, până în ultimul moment?”, se specifică în comunicatul transmis de asociația transportatorilor.

„Avem în momentul de față 3 milioane de șoferi care circulă pe drumurile din România cu polițe RCA la fel de sigure cum au fost cele de la City Insurance, iar autoritățile române se fac că plouă, la fel cum au procedat și în cazul City Insurance. FGA nu are, în momentul de față, disponibilități financiare să acopere nici măcar 30% din gaura produsă de către City Insurance.

Cea mai bună dovadă în acest sens este aceea că FGA refuză să achite despăgubirile, conform legii, inclusiv atunci când ele sunt recunoscute prin hotărâri judecătorești. Suntem extrem de îngrijorați de pasivitatea vicepresedintelui ASF numit de catre Parlamentul Romaniei, care în loc să ne protejeze, pare ca „ține de șase” și în cazul noului faliment din piața RCA care bate la ușă”, a declarat Vasile Ștefanescu, președinte COTAR.

Complicitatea FDA

De acuzele COTAR nu scapă nici Fondul de Garantare a Asiguraților, despre care transportatorii susțin că are o atitudine disprețuitoare față de păgubiți. Concret, FGA este acuzat că ignoră hotărârile judecătorești când sunt favorabile păgubiților, susținând că nu îi sunt opozabile.

În schimb, dacă se întâmplă ca hotărârea să fie defavorabilă păgubitului, FGA ține cont de ea și refuză sau diminuează despăgubirea. COTAR acuză Fondul că se folosește de orice tertipuri, prevăzute de lege sau nu, pentru a refuza plata despăgubirii, așa cum este ea datorată.

„Astfel se ajunge la cazuri incredibile în care o persoană care a respectat legea și îndemnurile insistente ale ASF de a se adresa instanțelor de judecată, ajunge într-o situatie mai rea decât a celor care au rămas în pasivitate. Cei care s-au adresat instanței și au făcut cheltuieli primesc cel mult o hotărâre care le este inutilă, iar cei care au rămas în pasivitate reușesc să încaseze despăgubirea.

Acest lucru e inacceptabil, de vreme ce, conform legii, și unii și ceilalți au aceleași drepturi. În acest context, ne întrebăm, legitim, de unde se vor plăti banii de despăgubire pentru asigurații Euroins, peste 8 luni. Devine din ce în ce mai clar că în cazul RCA încasarea despăgubirii nu mai e o certitudine, ci doar o probabilitate. Prin urmare, poate ar trebui să ne gândim că și polița RCA ar trebui să devină facultativă, așa cum, spre exemplu, pentru FGA este facultativă respectarea legii și a hotărârilor judecătorești”, se mai precizează în comunicat.

Acuze dure la adresa ASF

În sfârșit, atacurile COTAR se îndreaptă și către ASF, fiind luați la țintă doi vicepreședinți ai instituției: Cristian Roșu și Ștefan Daniel Armeanu, care supraveghează piața asigurărilor, respectiv pe cea a pensiilor private. Cei doi, cărora COTAR le face niște portrete vitriolante, ar reprezenta, în opinia asociației, niște foarte bune exemplificări ale
funcționarilor extrem de slab pregătiți, care ajung în funcții fiind numiți politic și care rămân pasivi în fata unor fapte extrem de grave.

Potrivit COTAR, toate condițiile par întrunite pentru ca Romania să treacă, în următoarele opt luni, în mod inevitabil, printr-un nou faliment din piața RCA, iar costul acestui faliment, care va depăși un miliard de euro, va fi suportat de toți șoferii români, printr-o nouă majorare inevitabilă de preț a RCA-ului care va lovi crunt buzunarele șoferilor români, în cursul anului 2023.

„Șoferi români, pe lângă prețul în creștere a benzinei și motorinei, pregătiți-vă pentru un 2023 cu majorări importante ale prețului RCA, din cauza noului faliment premeditat din piața RCA, care bate la ușă, în timp ce autoritățile române „veghează pentru noi”!”, se încheie comunicatul transmis de asociația transporatorilor.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...