Euroins şi Astra, campionii reclamaţiilor pe RCA şi CASCO

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a primit anul trecut 7.570 de reclamaţii privind serviciile asigurătorilor şi brokerilor, majoritatea vizând asigurările auto şi societăţile Euroins, Carpatica Asig şi Astra. Cu diferenţa că la Carpatica s-a dovedit că 73,05% dintre reclamaţii au fost neîntemeiate.
Economica.net - Dum, 19 aug. 2012, 12:20
Euroins şi Astra, campionii reclamaţiilor pe RCA şi CASCO

Din numărul total de reclamaţii analizate de autoritatea de reglementare, 98,23% au fost îndreptate împotriva societăţilor de asigurare şi 1,77% au vizat brokerii de asigurare.

De asemenea, la CSA au fost înregistrate anul trecut un număr de 163 de reclamaţii depuse de unităţi de reparaţii auto, din care 136 au fost finalizate prin plată de către companiile de asigurări.

Anul trecut, trei societăţi de asigurare au înregistrat cumulat 60,15% din numărul totalul de reclamaţii adresate CSA, şi anume Euroins – 27,65%, Carpatica Asig – 16,96% şi Astra – 15,54%.

„Dinamica reclamaţiilor înregistrate în anul 2011, raportat la anul 2010, arată că societăţile Euroins şi Astra au înregistrat creşteri de 58,44% şi, respectiv, de 18,91%, în timp ce societatea Carpatica Asig a înregistrat o scădere cu 33,71%”, se arată în raportul anual la instituţiei.

Potrivit documentului, CSA a constatat că cel mai mare procentaj (82,66%) de reclamaţii soluţionate în favoarea petenţilor a fost înregistrat de către Euroins.

Ca urmare a intervenţiei CSA, Euroins a finalizat majoritatea dosarele de daună prin plata imediată a despăgubirilor cuvenite petenţilor.

„Carpatica Asig a înregistrat cea mai mare pondere a reclamaţiilor constatate ca neîntemeiate, respectiv 73,05% dintr-un total de 1.281 de reclamaţii şi sesizări. Analizând motivele care au stat la baza respingerii de la plată a dosarelor de daună în speţă s-a constatat că 570 reclamaţii, reprezentând 60,77% din total, au la bază concluziile rapoartelor de investigaţii proprii, precum şi pe cele de expertiză tehnică extrajudiciară, efectuate la solicitarea Carpatica Asig”, se mai spune în raport.

Potrivit CSA, structura numărului de petiţii înregistrat pe fiecare dintre cele două categorii de asigurări, respectiv asigurări generale – 7.268 (96,01%) şi asigurări de viaţă – 302 (3,99%), a rămas similară celei înregistrate în anul 2010.

„Astfel, ponderea importantă au deţinut-o reclamaţiile şi sesizările înregistrate pentru clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) şi Carte Verde şi pentru asigurările facultative CASCO, care deţin cumulat 89,79% din total, de la 91,52% în 2010”, se precizează în document.

Pe segmentul asigurărilor RCA, cele 5.460 reclamaţii înregistrate şi soluţionate reprezintă aproximativ 0,09% din numărul total de contracte încheiate şi 1,75% din numărul total al dosarelor de daună avizate.

Din totalul reclamaţiilor şi sesizărilor înregistrate pe clasele de asigurări generale, cele aferente RCA au înregistrat o creştere relativ redusă, de 2,96%, iar cele pentru asigurările facultative tip CASCO au marcat o scădere de 17,46%.

Pentru alte forme de asigurări generale s-au înregistrat 471 de reclamaţii şi sesizări, în urcare cu 54,43% faţă de anul 2010.

Potrivit datelor din raport, Comisia a soluţionat în mod favorabil petenţilor un număr de 3.732 de reclamaţii şi sesizări, ceea ce reprezintă 49,30% din totalul înregistrat în 2011. În acelaşi timp, CSA a constatat că 3.838 de reclamaţii şi sesizări au fost neîntemeiate, respectiv 50,70% din total.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei
Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis vineri omologului său francez, Emmanuel Macron, că răspunsurile Occidentului ...
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franța a înregistrat în 2021 cea mai mare creștere economică din ultimii 52 de ani
Franţa a raportat pentru anul trecut cel mai solid ritm de creştere din ultimii 52 de ani, de 7%, a doua economie a zonei ...
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către statele UE
Bruxelles-ul și Washingtonul colaborează pentru creșterea volumului de gaze naturale lichefiate exportate de SUA către ...
Uniunea Europeană şi SUA au anunţat vineri, într-o declaraţie comună, că lucrează pentru furnizarea de volume suplimentare ...