Europa ar putea importa anul acesta comercial o cantitate aproape record de porumb, mare parte din Ucraina

Chiar și cu o recoltă mai mare, stocurile globale de grâu sunt în scădere cu 11 procente față de anul precedent. Aceasta și din cauza situației din Ucraina și expirarea inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Alternativa, coridorul din Marea Neagră, a permis până în prezent transportul unei cantități minime de cereale, astfel încât Ucraina se bazează în mare parte pe transbordarea prin portul românesc Constanța sau prin alte țări europene prin intermediul căilor ferate, al camioanelor sau al barjelor, potrivit unei analize a Departamentului pentru Agricultură al SUA.
Alina Stanciu - Dum, 12 nov. 2023, 21:51
Europa ar putea importa anul acesta comercial o cantitate aproape record de porumb, mare parte din Ucraina

Pe măsură ce Ucraina continuă să valorifice rutele de export în afara principalelor sale porturi de la Marea Neagră, USDA a ajustat cu 1,7 milioane de tone prognoza privind exporturile de cereale din  2023/24, până la 34,1 milioane de tone, în urma unor ajustări în creștere pentru grâu, porumb și, într-o măsură mai mică, orz.

În ciuda acestui fapt, exporturile de cereale ar putea fi cu 27% mai mici față de anul precedent și cu 28% față de media de 5 ani de dinainte de război, din cauza exporturilor limitate pe cale maritimă din cauza Inițiativei pentru cereale din Marea Neagră (BGSI).

Scăderea preconizată a exporturilor se datorează, de asemenea, în parte, unor stocuri mai mici. Deși analiștii prognozează că producția de cereale va fi  cu 3,5 milioane de tone mai mare în  2023/24, stocurile sunt cu 9,5 milioane de tone mai mici decât în anul precedent.

Oricare ar fi trendul, Ucraina se bazează în mare măsură pe România pentru a-și putea livra marfa.

După recolta din iulie, Ucraina a exportat 4,8 milioane de tone de grâu până în prezent, cu 500.000 tone mai puțin  față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ultimei analize a Departamentului pentru Agricultură al SUA.

„Cele mai multe exporturi de grâu sunt destinate României, Spaniei sau Egiptului, deoarece Ucraina are capacitate limitată de a expedia volume mari către Africa Subsahariană și Asia”, se arată în raportul USDA.

Începând cu 12 octombrie, România permite importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova doar pe bază de licenţă.

Produsele agricole pot fi importate numai pe baza unui acord emis de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru operatorii economici cu sediul social și punctul/punctele de lucru pe teritoriul României, care desfășoară activități în următoarele sectoare economice: fabricarea uleiurilor și grăsimilor; fabricarea produselor de morărit; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; creșterea animalelor.

Importuri record de porumb în UE

Cât despre exporturile de porumb ale Ucrainei (octombrie 2022-septembrie 2023), ultima prognoză a USDA le-a revizuit în sus cu 500.000 de tone, până la 20 milioane de tone. Producția din anul curent o va eclipsa pe cea de anul trecut, iar în absența Inițiativei pentru Cereale din Marea Neagră, majoritatea exporturilor de porumb din Ucraina sunt probabil destinate Uniunii Europene, pentru care se preconizează o cantitate aproape record de porumb.

De altfel, potrivit datelor Comisiei Europene, de la începutul anului comercial 2023/2024, (01 iulie 2023- 02 noiembrie 2023), UE a importat 5,8 milioane de tone de porumb, din care 43,4% (2,5 milioane de tone) din Ucraina. Restul a fost importat din Brazilia (44,4%), Canada (3,8%). Cu un an în urrmă în aceeași perioadă, importurile UE au totalizat 9,7 milioane de tone

„Datele preliminare din guvernului ucrainean au indicat că doar aproximativ 1 milioane de tone de porumb au fost exportate în luna octombrie. Din punct de vedere istoric, în cele 6 luni din noiembrie până în mai se înregistrează cea mai mare parte a volumelor exporturilor de porumb din Ucraina. Așa cum a fost cazul în lunile de după invazia Rusiei în Ucraina, lipsa unor exporturi substanțiale prin intermediul Mării Negre este de așteptat să ducă la acumularea de unor stocuri finale substanțiale”, se mai arată în analiza INS.

Importurile de grâu și porumb în România scad

De la începutul anului comercial 2023/2024, (01 iulie 2023- 02 noiembrie 2023), România a importat din afara blocului comunitar 174,7 mii tone de grâu comun, a treia cea mai mare cantitate importată din UE, după Estonia (1,7 milioane de tone) și Italia (368,6 mii tone). Față de perioada similară a anului trecut ( iulie-octombrie) , importurile s-au diminuat cu 166,4 mii de tone. Aceasta deși UE a importat cu 23% mai mult, respectiv 3 milioane de tone.

În anul comercial 2021-2022, înainte de războiul din Ucraina, importurile de grâu ale României în perioada analizată au fost de 10.000 de tone, față de 174,7 mii tone anul acesta.

Cât despre porumb, importurile au totalizat 31,8 mii de tone, de peste 14 ori mai  puțin decât în 2022. În anul comercial 2021-2022, înainte de războiu din Ucraina, România importase în perioada analizată ( iulie-octombrie) 4,8 mii de tone, adică de 6,5 ori mai puțin decât anul acesta.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...