Europa la reduceri. A început perioada de soldare în magazinele de afară

În majoritatea statelor europene magazinele au intrat oficial în perioada de reduceri. Pentru a scăpa de stocuri, retailerii ieftinesc marfa şi cu peste 50%. ECONOMICA.NET vă spune de unde să cumpăraţi în perioada următoare pentru a beneficia de cele mai atractive preţuri. 
Alina Stanciu - sâm, 07 iul. 2012, 21:04
Europa la reduceri. A început perioada de soldare în magazinele de afară

Pentru românii care obişnuiesc să profite de concediu pentru a-şi înnoi garderoba cu produse de peste graniţă la preţuri mici, acum este timpul să plece în vacanţă. În majoritatea statelor europene a început de câteva zile perioada legală de soldare. Astfel, timp de aproximativ o lună, magazinele încep să reducă treptat din preţuri pentru a scăpa de stocuri.

Italia

Vreţi un tur de cumpărături la Roma sau Milano? Vă puteţi face deja bagajele, pentru că începând de acum vitrinele magazinelor din Italia vă vor îmbia cu anunţuri de reduceri de preţuri. În Italia, ca şi în alte state europene, retailerii pot aplica reduceri de preţuri pentru lichidarea stocurilor doar în două perioade ale anului: înainte de Bobotează pentru sezonul toamnă-iarnă şi în prima săptămână a lunii iulie pentru sezonul primăvară-vară. Anul acesta, perioada de soldare la colecţiile de vară va începe pe 7 iulie şi va dura, în medie, 60 de zile. Excepţie face regiunea din sudul Italiei, Basilicata, unde perioada legală de reduceri a început pe 2 iulie şi se va încheia pe 2 septembrie. 

Iniţial, preţurile se reduc cu până la 30%, iar spre finaliul lunii august pot depăşi 50%. Dacă aşteptaţi până atunci, vă asumaţi însă riscul de a găsi marfă refuzată de alţii, cu defecte, sau modele îndoielnice.

De asemenea, este bine de ştiut că în Italia magazinele de designer sunt mult mai discrete atunci când este vorba să-şi anunţe discounturile. De asemenea, este aproape imposibil să găseşti ceva extraordinar într-un astfel de magazin în perioada de soldări. Înainte de a-şi scoate colecţiile în magazine, pentru publicul larg, hainele sunt prezentate mai întâi clienţilor fideli, VIP-urilor sau managerilor de companii. Astfel, de cele mai multe ori, aceste magazine comercializează la preţuri reduse modelele de pe manechine sau cele returnate de clienţii capricioşi. Cele mai bune locuri de unde se pot achiziţiona haine de firmă la preţuri accesibile rămân outleturile. Printre cele mai cunoscute se numără Salvagente (Milano), Ciovassino Fashion Discount (Milano),Diffusione Tesstile(Milano), Bruno Magli (Milano), I Pellettieri D’Italia (în afara Milano), The Mall (în afara oraşului).

Franţa

La Paris, reducerile de vară încep anul acesta pe 27 iunie şi vor ţine, în limita stocurilor disponibile, până pe 31 iulie. Aceasta este însă doar perioada oficială de reduceri. Întrucât guvernul francez a decis să relaxeze regulile impuse comercianţilor, aceştia au posibilitatea de a practica preţuri mai mici în orice perioadă a anului. Pentru că acest tip de campanii nu sunt previzibile şi ţin de politica fiecărui magazin în parte, singura modalitate de a beneficia de preţuri bune în afara perioadei oficiale de soldare este să vă uitaţi după magazinele care afişează în vitrine anunţul „Promotion” sau „Soldes exceptionnels”. Există, de asemenea, şi alte metode prin care puteţi cumpăra la reduceri. Spre exemplu, există mai multe şanse să găsiţi ceva ieftin dacă ajungeţi în magazine la primele ore de la deschidere, iar pentru a evita aglomeraţia este de preferabil să vă faceţi cumpărăturile în timpul săptămânii. Totodată, cel mai bine este să vă planificaţi sesiunea de shopping la mijlocul perioadei de reduceri. Atunci preţurile sunt şi mai mici ca la începutul perioadei de soldare, iar marfa este încă variată. La Paris, puteţi să vă faceţi cumpărăturile fie din centrele comerciale clasice, cum ar fi Galeriile Lafayette sau Le Bon Marche, de la boutiq-uri ori mici magazine de designeri amplasate în  Les Halles sau Marais. 

Spania

Şi în Spania perioada de soldare debutează la începutul lunii iulie, însă data exactă depinde mult de regiunea în care doriţi să călătoriţi. Spre exemplu, în Catalonia (regiune ce include oraşul Barcelona),  Andalusia, Asturisa, Castile, Navarre sau Ceuta se fac reduceri începînd cu 1 iulie şi până pe 31 august, în Valencia perioada a debutat încă din 30 iunie şi va ţină până pe 1 septembrie, iar în Madrid soldările încep pe 21 iunie până pe 21 septembrie. În Cantabria, regiune a cărei capitală este Santander, puteţi beneficia de preţuri bune chiar şi în octombrie, pentru că aici perioada legală de soldare a fost stabilită anul acesta între 2 iulie şi 1 octombrie.

Portugalia

Oficial, în Portugalia perioada de soldare aferentă sezonului estival debutează anul acesta pe 15 iulie şi se termină pe 15 septembrie. În această ţară puteţi beneficia însă de reduceri şi în alte perioade ale anului, dar în acest caz nu vorbim de campanii generalizate. De asemenea, există centre comerciale care au reduceri la anumite date fixe. Este cazul, spre exemplu, El Corte Ingles, cu reduceri pe 26 Decembrie, Cintinente- prima săptămână din Noiembrie, Worten -noiembrie sau decembrie, IKEA-28 decembrie-5 ianuarie.

Belgia

Spre deosebire de regulile mai puţin restrictive din ţări precum Franţa, în Belgia este interzisă comercializarea mărfurilor cu reduceri în perioadele premergătoare celor de soldare. Astfel, anul acesta puteţi cumpăra la reduceri între 1 şi 31 iulie. Între 6 şi 30 iunie magazinelor din Belgia li se interzice însă să facă soldări la haine, încălţăminte şi pielărie.

Grecia

Din cauza înrăutăţirii situaţiei economice, în Grecia poţi găsi reduceri de preţuri sub forma unor oferte promoţionale de genul „preţ fără TVA” aproape tot timpul. Oficial însă şi aici există două perioade de soldare în timpul unui an. Anul acesta este vorba de perioada 16 iulie-31 august. Presa elenă avertizează însă asupra unor practici ale comercianţilor, care majorează preţul produselor cu câteva zile înainte de începerea perioadei de soldare pentru a da impresia clienţilor că beneficieză de o reducere mai substanţială. Aceasta în contextul în care, potrivit legislaţiei elene, magazinele sunt obligate ca, în perioada de soldare, să specifice atât preţul iniţial al produselor cât şi cel de vânzare la momentul respectiv.

Germania

Anul acesta, reducerile oficiale din magazinele Germaniei au început pe 29 iunie şi vor ţine până pe 17 iulie. În această perioadă, magazinele ieftinesc marfa cu 20-50%, mult peste discounturile oferite în restul anului. 

În România, perioadele de soldari sunt stabilite prin lege între 15 ianuarie – 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamna / iarnă şi 1 august – 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăvară / vară.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...