Europa săracă trăieşte din milostenii

Criza din Europa a sporit sărăcia şi decăderea socială într-o aşa măsură încât Crucea Roşie Internaţională a fost nevoită să distribuie anul trecut cele mai mari cantităţi de hrană de la sfârşitul cel de-Al Doilea Război Mondial încoace.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 07:20
Europa săracă trăieşte din milostenii

Două dintre publicaţiile cu cea mai mare influenţă asupra formatorilor de opinie publică din Germania, „Spiegel Online” şi „Zeit Online” au publicat marţi această ştire, citând un raport întocmit de Crucea Roşie în luna ianuarie.

Declaraţii în acest sens au fost făcute de directorul general al Comisiei Internaţionale a Crucii Roşii, Yves Daccord, la New Delhi, unde se află în vizită.

Sărăcia a luat asemenea proporţii încât două treimi din organizaţiile naţionale ale Crucii Roşii din Europa au fost nevoite să distribuie alimente către cetăţenii ţărilor lor. În Spania, de exemplu, în 2012 organizaţia de acolo a Crucii Roşii nu a cerut donaţii pentru a trimite ajutor în alte ţări aflate în mare nevoie, cum se întâmpla în trecut, ci pentru a sprijini 3 milioane de spanioli disperaţi. Organizaţia a distribuit în 2012 peste 33 de milioane de kilograme de alimente şi a sprijinit peste 20.000 de oameni pentru a-şi acoperi nevoile lor fundamentale, cum ar fi apă, curent electric şi adăpost.

În România, unde 3 milioane de oameni se află în stare de sărăcie absolută, a fost nevoie să se distribuie 50.000 de tone de alimente către 81.000 de familii.

În raportul organizaţiei se arată că până şi regiunea relativ bogată a nordului Italiei se confruntă cu niveluri nemaiîntâlnite de sărăcie. Chiar şi cetăţeni care aparţineau aşa-numitei clase de mijloc ajung să rămână fără adăpost deoarece nu-şi pot acoperi obligaţiile de bază, după cum precizează sucursala Crucii Roşii de la Milano.

În Grecia, în privinţa căreia nu există date cu privire la distribuirea de alimente, situaţia este oricum sumbră, precizează „Spiegel Online”, deoarece acolo economia s-a prăbuşit în 2012 cu 6,4%. După cum a anunţat marţi Serviciul Elen de Statistică, recesiunea de 5,7% din ultimul trimestru a fost oarecum mai mică decât se preconiza.
Autoritatea de statistică nu a comunicat însă când s-ar putea conta din nou pe o dezvoltare economică. În urmă cu două săptămâni, Banca Greciei a prevăzut o continuare a contracţiei PIB-ului şi anul acesta cu 4,5%, iar o uşoară dezvoltare ar trebui aşteptată abia din 2014. Economia elenă a suferit o contracţie totală de 20,1% din 2008 încoace”.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...