Europa viitorului fără petrol: de la avioane de marfă electrice la autostrada care încarcă maşina VIDEO

Mai puţin combustibil fosil, mai puţine emisii, mai mult transport electric. Dacă maşina electrică este deja o prezenţă aproape comună, în Europa se dezvoltă deja camioane, vapoare şi avioane electrice şi chiar drumuri electrificate.
Mihai Nicuţ - Dum, 10 iun. 2018, 19:56
Europa viitorului fără petrol: de la avioane de marfă electrice la autostrada care încarcă maşina VIDEO

În concordanţă cu principiile Comisiei Europene, Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria electrică din Europa, a fixat câteva ţinte ambiţioase de electrificare, adică de înclocuire a combustibililor fosili cu energie electrică, care să contribuie la procesul de decarbonizare. Una dintre ele este electrificarea transporturilor. Dacă în 2015, doar 1% din activitatea de transport de pe continent folosea energie electrică, Eurelectric a fixat, în scenariul cel mai pesimist, o ţintă de 29% în 2050, şi de 63% în cel mai optimist.

Eurelectric a prezentat şi un studiu „Drumul spre decarbonizare”, în care, alături de aceste ţinte, la capitolul transporturi oferă şi câteva exemple de paşi făcuţi deja pentru electrificarea transporturilor, atât la nivelul vehiculelor cât şi al infrastructurii de transport.

Astfel, în 2018, mai mulţi producători auto, Volvo, Mercedes, DAF şi Tesla, au comercializat mai multe modele de camioane electrice (e-trucks) folosite în scopuri ca transportul de marfă sau colectarea gunoiului.

De asemenea, în Olanda au fost dezvoltate primele vase cu propulsie electrică pentru transportul de marfă iar în Norvegia primele feriboturi electrice (e-ferries).

Compania Avinor din Norvegia, care este deţinută de stat şi care operează aeroporturile din ţara scandinavă, şi-a prezentat planurile pentru primele zboruri cargo, pe distanţe scurte, operate de avioane cu propulsie electrică. Iar, până în 2040, toate cursele cargo pe distanţe scurte vor fi operate de avioane cu propulsie electrică, potrivit ţintei anunţate de companie De altfel, în vara anulului trecut, la Oslo a avut loc primul zbor al unui mic avion full electric, modelul Alpha Electro G2, avion conceput de compania slovenă Pipistrel.

 

Tot în acest sens, Airbus, Rolls-Royce şi Siemens au anunţat că o echipă comună lucrează la dezvoltarea avioanelor cargo propulsate electric pentru zboruri scurte. Ţinta este ca ele să zboare la orizontul anului 2030.
Strict referitor la transportul rutier electric cu autoturismul, Eurelectric remarcă faptul că, în doar doi ani, investiţiile derulate în dezvoltarea maşinilor electrice şi autonome aproape s-au dublat, de la 8,45 miliarde de dolari în 2014 la 15,2 miliarde de dolari în 2016, la nivel global.

Referitor la dezvoltarea infrastructurii de transport, Tesla a instalat 2.750 de staţii de încărcare electrică ultra rapidă în Europa, aceasta fiind cea mai mai reţea de acest fel din lume. În aceeaşi direcţie, sistemul de încărcare wireless a maşinilor electrice a fost standardizat în Europa încă din anul 2017.

Iar în Suedia s-a construit deja prima şosea specială pentru vehicule electrice. Specială pentru că încarcă, în mers, bateriile autovehiculelelor care merg pe ea.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Suma trimisă acasă de utilizatorii români ai aplicaţiei Revolut stabiliți în 49 de țări  a crescut cu 79% în 2021 față de 2020
Suma trimisă acasă de utilizatorii români ai aplicaţiei Revolut stabiliți în 49 de țări a crescut cu 79% în 2021 ...
Sumele trimise de utilizatorii Revolut către România, în 2021, prin remiteri personale, s-au ridicat la 316 milioane euro, ...
Şeful BCE: Inflaţia în zona euro va scădea treptat în 2022
Şeful BCE: Inflaţia în zona euro va scădea treptat în 2022
Inflaţia în zona euro va scădea treptat pe parcursul acestui an, deoarece principalii factori care o influenţează, precum ...
FLOWX.AI, o platformă IT lansată de români, deschide un birou la Paris
FLOWX.AI, o platformă IT lansată de români, deschide un birou la Paris
FLOWX.AI, platforma enterprise care le oferă organizațiilor mari posibilitatea construirii unor experiențe digitale moderne, ...