Europarlamentarii bulgari şi români: Mecanismul de monitorizare al CE este ineficient

Economica.net
15 03. 2013
fonduri_ue__proiecte__46130100_45312100

Reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au argumentat însă că mecanismul de monitorizare trebuie să rămână activ până când cele două state îşi vor fi rezolvat problemele din justiţie şi din sfera luptei împotriva corupţiei şi a crimei organizate, conform unor relatări preluate de pe dnevnik.bg.

Majoritatea europarlamentarilor care au luat parte la dezbaterea din Parlamentul European, miercuri seară, s-au arătat de acord că CVM a făcut o treabă bună, însă au arătat că el nu poate continua, având în vedere că nu există un termen limită pentru funcţionarea sa şi că metodologia de evaluare a CE este neclară.
Adresându-i-se comisarului pentru extindere şi pentru politica europeană de vecinătate, Stefan Füle, participanţii la dezbatere au susţinut ca, dacă CVM nu va fi desfiinţat, măcar să se stabilească un termen de expirare şi criterii clare pentru implementarea sa.

Toţi cei patru europarlamentari bulgari care au luat parte la dezbatere, Iliana Iotova, Monika Panaiotova, Maria Gabriel şi Andrei Kovacev, s-au arătat a fi de acord cu acestă poziţie, afirmând că mecanismul a avut un impact pozitiv, dar că a ajuns deja să fie depăşit şi că nu mai serveşte scopului pentru care a fost creat.
Europarlmentarii au declarat că CVM este utilizat în special pentru scopuri interne şi mai puţin pentru dezvoltarea celor mai noi doi membri ai UE.

Ei au cerut CE să stabilească standarde împotriva corupţiei şi a problemelor din justiţie pentru întreaga Uniune, întrucât se pot observa lipsuri şi în alte părţi, nu numai în România şi Bulgaria.
Comisarul Füle s-a opus totuşi cererii pentru stabilirea unui termen de expirare pentru CVM, subliniind că nimeni nu a cerut vreun termen-limită nici pentru implementarea criteriilor.

El a reiterat faptul că mecanismul de monitorizare pentru cele două state va fi menţinut de CE până când obiectivele finale vor fi fost atinse.
Füle a apreciat că CVM este un instrument important pentru realizarea progresului şi pentru sprijinirea eforturilor Bulgariei şi României de a obţine rezultate durabile.

El a subliniat totodată că problemele din justiţie şi lupta împotriva corupţiei îi privesc în primul rând pe cetăţenii europeni, iar acesta este principalul motiv pentru care Comisia nu va renunţa la CVM