Europenii devin tot mai conștienți ca tariful reciproc de 10% va fi punctul de plecare într-un eventual acord comercial cu SUA

Oficialii europeni devin tot mai conştienţi că un tarif reciproc de 10% va fi punctul de plecare inevitabil într-un posibil acord comercial cu Statele Unite, potrivit unor cinci surse familiare cu negocierile, transmite Reuters, citat de News.ro.
News.ro - vin, 20 iun. 2025, 08:56
Europenii devin tot mai conștienți ca tariful reciproc de 10% va fi punctul de plecare într-un eventual acord comercial cu SUA

În pofida presiunilor UE pentru un nivel mai scăzut al tarifelor, administraţia Trump pare hotărâtă să nu coboare sub acest prag, mai ales după ce noile tarife au început să genereze venituri semnificative la bugetul american.

„Este o chestiune rigidă. Presăm în continuare, dar acum ei chiar încasează bani,” a declarat un oficial UE, sub protecţia anonimatului.

În aprilie, Trump a impus tarife de 50% la oţel şi aluminiu, 25% la automobile şi ameninţă cu majorări similare pentru produse farmaceutice, semiconductori şi camioane.

De la 9 iulie, tarifele reciproce pentru majoritatea bunurilor ar putea creşte de la 10% la 50%, dacă nu se ajunge la un acord.

Industria auto europeană este printre cele mai afectate: Mercedes a retras estimările financiare, Stellantis şi Volvo au suspendat proiecţiile pentru următorii doi ani. Un director din sectorul auto a declarat că ”producătorii premium pot suporta un tarif de 10%, dar pentru cei din producţia de masă va fi mult mai greu.”

Totuşi, unii din industrie înclină spre compromis. Producătorii de băuturi alcoolice, de exemplu, ar prefera un acord cu tarif de 10% decât incertitudinea prelungită. „Poate fi 0, poate fi 10%. Dacă e aplicat bilateral, e gestionabil. Nu va distruge afacerile,” a spus Rob van Gils, CEO al Hammerer Aluminium Industries din Austria.

Comisia Europeană rămâne oficial împotriva unui tarif de bază de două cifre, dar unele surse din industrie spun că acceptarea acestuia ar putea oferi un avantaj în negocierile pe domenii sensibile, precum produsele farmaceutice sau reglementările privind sustenabilitatea.

Cu un excedent comercial anual de 236 miliarde de dolari faţă de SUA, UE are mai mult de pierdut decât Marea Britanie, care a încheiat în mai un acord limitat, care păstrează tariful de 10% la exporturi.

Trump insistă că UE nu oferă o înţelegere corectă şi urmăreşte includerea în acord şi a altor teme sensibile, precum taxele digitale, standardele alimentare şi vânzările de gaze naturale lichefiate (LNG).

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: România susţine deplin negocierile Comisiei Europene cu SUA
Nicuşor Dan: România susţine deplin negocierile Comisiei Europene cu SUA
România susţine deplin negocierile Comisiei Europene cu SUA privind impunerea de taxe vamale, a transmis, duminică, pe X, preşedintele Nicuşor Dan, scrie Agerpres....
Mai mulţi adolescenţi, care nu au trăit în comunism, au strigat „Ceauşescu” la festivalul ‘Beach, Please’
Mai mulţi adolescenţi, care nu au trăit în comunism, au strigat „Ceauşescu” la festivalul ‘Beach, ...
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a calificat duminică drept "profund ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat aproape nouă miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat aproape nouă miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 8,77 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,22%, în această săptămână, ...
Sinaia îşi revine treptat după furtuna neobişnuit de violentă de miercuri
Sinaia îşi revine treptat după furtuna neobişnuit de violentă de miercuri
Ministerul Culturii a anunţat că, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Prahova şi Institutul Naţional al Patrimoniului ...