Europenii îl susţin pe Mario Monti împotriva lui Silvio Berlusconi

Parteneri europeni ai lui Mario Monti, atât de dreapta, cât şi de stânga, care doresc ca Italia să continue reformele, l-au încurajat cu jumătate de gură pe liderul italian să se lanseze în cursa electorală, susţinându-l împotriva predecesorului său, Silvio Berlusconi, relatează AFP.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 10:21
Europenii îl susţin pe Mario Monti împotriva lui Silvio Berlusconi

Cu câteva ore înaintea unui summit al şefilor de stat şi de Guvern UE la Bruxelles, Mario Monti a fost primit la Comisia Europeană (CE), după care a fost invitatul-surpriză al unei reuniuni a liderilor conservatori din cadrul Partidului Popular European (PPE), din care nu face parte.

Cu toate că şi-au exprimat susţinerea faţă de „profesor”, lideri PPE s-au abţinut să îl îndemne în mod deschis să candideze în următoarele alegeri, pentru a nu lăsa impresia că s-ar amesteca în afacerile interne italiene.

Monti, care nu face parte din vreun partid şi se află la conducerea unui Guvern de tehnocraţi, a fost invitat în ultimul moment la această reuniune, la care participau atât cancelarul german Angela Merkel, cât şi predecesorul actualului premier, Silvio Berlusconi, în calitate de lider al partidului Poporul Libertăţii (PdL).

Il Cavaliere a produs senzaţie în Italia anunţând sâmbătă că intenţionează să candideze, pentru a şasea oară, într-o campanie, la postul de şef de Guvern. Însă, la Bruxelles, el şi-a confirmat intenţia de a reveni asupra acestui anunţ, apreciind că are „atât de multe alte lucruri de făcut în afara politicii”.

„Dacă cineva ca Monti este disponibil, dacă îi poate reuni pe modraţii italieni, voi fi mulţumit să nu candidez, la vârsta mea venerabilă”, le-a spus unor jurnalişti Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, la ieşirea de la reuniune. „Voi candida doar dacă va fi necesar”, a subliniat el, adăugând că are „atât de multe lucruri de făcut în afara politicii”.

În cursul reuniunii, „propunerea a fost primită în mod pozitiv de către şefii de stat şi de Guvern”, a declarat pentru AFP eurodeputatul german Elmar Brok.

Deşi a păstrat tăcea asupra intenţiilor sale, Mario Monti subliniat că se simte „membru al familiei”, a declarat alt participant.

Mulţi au salutat activitatea sa de preşedinte al Consiliului italian de Miniştri şi au declarat că vor să vadă acest lucru continuând, a declarat premierul finlandez Jyrki Katainen.

„Însă nu vrem să îl punem cu spatele la zid şi să îl obligăm să spună ceva, deoarece era evident că nu vrea să spună nimic”, a continuat premierul Finlandei.

Potrivit unei surse guvernamentale germane, Angela Merkel s-a abţinut să se „pronunţe asupra unor candidaturi particulare”.

Silvio Berlusconi a părut un pic ignorat, deoarece „atenţia era concentrată asupra lui Mario Monti”, a povestit alt participant, sub protecţia anonimatului.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Il Cavaliere să ia cuvântul în mai multe rânduri, pentru a se apăra. „Schimbul de replici a permis să se vadă că existau diferenţe de fond între Mario Monti şi Silvio Berlusconi”, a comentat francezul Jean-François Copé, preşedinte proclamat al UMP (dreapta, opziţie).

La primirea, joi dimineaţa, a lui Monti, preşedintele CE Jose Manuel Barroso i-a adresat un avertisment lui Silvio Berlusconi, cerându-i să se gândească la importanţa „stabilităţii” şi „reformelor” pentru Italia.

După conservatorii europeni, preşedintele socialist francez François Hollande a exprimat joi o susţinere foarte clară faţă de Mario Monti, liderul „care a permis Italiei să se redreseze”.

În momentul în care Monti sosea la summit, Hollande s-a întors din drum pentru a-l felicita şi, în faţa camerelor de luat vederi, i-a strâns mâna îndelung.

„Alegerile italiene vor fi cele care vor rezolva problema Berlusconi”, a apreciat preşedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...