Europol a inaugurat un centru de combatere a criminalităţii cibernetice

Europol, agenţia europeană de cooperare poliţienească, şi-a deschis vineri, la Haga, un nou centru de combatere a criminalităţii cibernetice, ocazie cu care Uniunea Europeană şi Statele Unite au semnat un acord pentru consolidarea cooperării în acest domeniu, relatează AFP şi AP.
Economica.net - vin, 11 ian. 2013, 16:18
Europol a inaugurat un centru de combatere a criminalităţii cibernetice

Noul centru (EC3), instalat în sediul Europol, va avea ca misiune să ofere expertiză în anchete şi să coordoneze informaţii, dar nu va putea să rezolve cazurile în locul forţelor naţionale de poliţie.

Cu un buget de 4,6 milioane de euro pentru 2013, EC3 va avea ca priorităţi urmărirea organizaţiilor care comercializează imagini cu acte de pedofilie, comit acţiuni de ‘phishing’ (furt de coduri, parole şi date bancare) şi practică fraude online.

Comisarul european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a declarat vineri că noul centru se va lupta cu organizaţiile de crimă organizată, care se bucură de o ‘Epocă de Aur’.

Autorii de infracţiuni online ‘sunt înaintea noastră când vine vorba de imaginaţie şi cooperare’, a spus Malmstrom, potrivit AP. Europol dispune de experţi care monitorizează traficul pe internet şi au capacitatea de a recupera date ale utilizatorilor pe care aceştia le-au şters de pe telefoanele mobile sau hard-disk-uri.

Potrivit agenţiei, în fiecare an sunt comise fraude la plăţile online cu cardul în valoare de 1,5 miliarde de euro, în timp ce recentele investigaţii internaţionale asupra traficului pe internet de imagini cu abuzuri asupra copiilor au condus la arestarea a sute de persoane în întreaga lume.

Expertul Europol Valerio Papajorgji a declarat că EC3 îi va urmări pe infractorii care încearcă să-şi pună în practică activităţile în zone din internet şi pe reţele online care nu sunt în general accesate de utilizatorii obişnuiţi sau de motoarele de căutare – aşa-numitele ‘deep web’ sau ‘darknet’.

Centrul va lupta de asemenea împotriva programelor folosite pentru a fura date personale şi informaţii bancare din calculatoarele utilizatorilor şi pentru a le goli conturile online.

Directorul Europol Rob Wainwright a spus că inaugurarea centrului reprezintă un punct de cotitură în lupta Uniunii Europene împotriva infracţionalităţii online.

Cu ocazia evenimentului de la Haga, Uniunea Europeană şi SUA au semnat un acord prin care se angajează să-şi consolideze cooperarea în lupta împotriva criminalităţii cibernetice.

„Acordul va întări cooperarea şi schimbul de informaţii dintre noi”, într-un moment în care forţele de poliţie încearcă să-şi reducă handicapul faţă de autorii infracţiunilor cibernetice, a declarat pentru AFP directorul Europol.

„Criminalitatea cibernetică este o problemă mondială pentru care o împărtăşim cu toţii”, a spus la rândul său John Morton, director al agenţiei americane pentru imigraţie şi vămi (ICE), care numără printre unităţile sale şi Centrul pentru criminalitate cibernetică (C3), echivalentul american al EC3.

Te-ar mai putea interesa și
Retailerul ceh de articole sportive Sportisimo va investi anul acesta aproximativ 8 milioane de euro în extinderea lanțului de magazine
Retailerul ceh de articole sportive Sportisimo va investi anul acesta aproximativ 8 milioane de euro în extinderea lanțului ...
Sportisimo, liderul pieței de articole sportive din Cehia, pune piciorul pe accelerație pe piața din România și anunță investiții de aproximativ 8 milioane de euro anul acesta, prin......
Autoritatea de concurență din Slovenia a aprobat preluarea băncii Nova KBM de către OTP Bank
Autoritatea de concurență din Slovenia a aprobat preluarea băncii Nova KBM de către OTP Bank
OTP Group anunță aprobarea de către Agenția Slovenă pentru Protecția Concurenței a preluării băncii Nova KBM.
Depozitarul Central începe de mâine distribuirea sumelor de bani aferente cuponului 2 pentru obligațiunile Agricover Holding
Depozitarul Central începe de mâine distribuirea sumelor de bani aferente cuponului 2 pentru obligațiunile Agricover Holding
Depozitarul Central va distribui, din 3 februarie, sumele de bani aferente cuponului 2 pentru obligaţiunile emise de Agricover ...
Sphera Franchise Group o numește pe Andrada Busuioc în funcția de director de comunicare
Sphera Franchise Group o numește pe Andrada Busuioc în funcția de director de comunicare
Sphera Franchise Group, cel mai mare grup din industria de food service din România, ce deține companiile care operează ...