Eurostat confirmă: PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,2% în T2

Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat, a informat joi Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), confirmând o estimare preliminară publicată în luna august, transmite AFP.
Economica.net - joi, 06 sept. 2012, 09:55
Eurostat confirmă: PIB-ul zonei euro a scăzut cu 0,2% în T2

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o contracţie de 0,5% în al doilea trimestru, după ce în primul trimestru a stagnat.

Cifrele detaliate arată că cheltuielile de consum au scăzut cu 0,2%, la fel ca şi în primul trimestru, în timp ce investiţiile au scăzut cu 0,8%, după o scădere de 1,3% în primele trei luni. Exporturile au crescut cu 1,3%, după o creştere de 0,7% în primul trimestru, iar importurile au crescut cu 0,9%, după un declin de 0,2% în primul trimestru.

O contracţie a PIB în al doilea trimestru aduce zona euro în pragul recesiunii, definită tehnic drept două trimestre consecutiv de creştere economică negativă. Zona euro a înregistrat un recul al PIB şi în ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%), însă în primul trimestru al acestui an activitatea economică a stagnat.

În Uniunea Europeană, PIB-ul a înregistrat o scădere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent şi o contracţie de 0,3% în ritm anual.

România a avut a patra mare creştere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, 0,5%, fiind devansată doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) şi Slovacia (0,7%).

Comparativ cu perioda similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creştere de 1,7%, creşteri mai mari fiind înregistrate în Letonia (4,3%), Slovacia (3%), Lituania (2,8%), Estonia şi Polonia (2,5%) şi Suedia (2,2%).

Potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică /INS/, Produsul Intern Brut al României estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom se retrage din Georgia
Petrom se retrage din Georgia
OMV Petrom a anunțat că se retrage din Georgia, acolo unde avea concesionat un câmp offshore unde nu începuse încă forajul de explorare....
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
Petrom, afaceri și profit în scădere în primul trimestru din 2024. Profit net de 1,4 miliarde lei
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Sud-Est a raportat pentru primul trimestru al acestui ...
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol a dat în judecată statul român pentru taxa de solidaritate
Rompetrol Rafinare, parte a grupului KazMunayGas International (Grupul Rompetrol) a acționat în instanță Guvernul pentru ...
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de milioane de euro şi cu 100 de ani vechime, intră în România
Arburg, unul dintre cei mai mari producători de maşini de turnare prin injecţie din lume, cu afaceri anuale de 780 de ...
Compania germană Arburg, deţinută de familia Hehl, a deschis o subsidiară în România.