Eutanasierea câinilor, discutată de CCR pe 14 decembrie

Curtea Constituţională se va pronunţa la data de 14 decembrie  pe sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la legea câinilor fără stăpân, se arată într-un comunicat al Asociaţiei "Cuţu, cuţu"
Economica.net - mie, 30 nov. 2011, 10:29

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost formulată pe 25 noiembrie de un număr de 70 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al PSD şi 54 de deputaţi ai Grupului Parlamentar al PNL, transmite Agerpres.

„Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate”, se arată în sesizare.

Conform sesizării, problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este „principala problemă a legii”, eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu.

Documentul relevă că eutanasierea este contrară principiilor şi prevederilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris, în 1978.

„Legea adoptată nu face referire la legislaţia de protecţie a animalelor, nu include niciun principiu de protecţie şi asigurare a respectării drepturilor animalelor şi, în general, prevederile de protecţie a drepturilor acestora sunt minime”, afirmă sursa citată.

Sesizarea semnalează că eutanasierea trebuie să rămână o măsură excepţională, care se dispune în condiţii excepţionale, fiind încurajată soluţia viabilă a „reducerii reproducţiei neplanificate a câinilor”, prin sterilizarea acestora.

„Eutanasierea este totdeauna individuală şi nu colectivă. Nu pot decide comunităţile, oricât de legitim şi democratic ar părea, eutanasierea câinilor fără stăpân”, se arată în documentul menţionat.

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari.

Legea prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
Grecia majorează salariul minim la 830 de euro pe lună
 Salariul minim lunar în Grecia va fi majorat cu 50 de euro, sau 6,4%, până la 830 de euro, a anunţat vineri Guvernul conservator de la Atena, acesta fiind a patra majorare din ultimii cinci......
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, principala preocupare financiară este acoperirea cheltuielilor de bază – studiu
Pentru 1 din 2 români, cheltuielile de bază sunt principala preocupare când vine vorba de situaţia personală, iar printre ...
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO, venituri în creștere în 2023, pe o piață cu cele mai joase rezultate din ultimii 15 ani
Grupul LEGO a anunțat rezultatele pentru anul fiscal 2023. Veniturile LEGO au crescut cu 2%, la 65,9 miliarde de coroane ...
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei raportează cel mai rapid ritm de creştere al veniturilor din ultimii patru ani
Huawei Technologies a înregistrat în 2023 cel mai rapid ritm de creştere a veniturilor din ultimii patru ani, pe fondul ...