Eutanasierea câinilor, discutată de CCR pe 14 decembrie

Curtea Constituţională se va pronunţa la data de 14 decembrie  pe sesizarea de neconstituţionalitate referitoare la legea câinilor fără stăpân, se arată într-un comunicat al Asociaţiei "Cuţu, cuţu"
Economica.net - mie, 30 nov. 2011, 10:29

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost formulată pe 25 noiembrie de un număr de 70 de deputaţi aparţinând Grupului Parlamentar al PSD şi 54 de deputaţi ai Grupului Parlamentar al PNL, transmite Agerpres.

„Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate”, se arată în sesizare.

Conform sesizării, problema eutanasierii şi a condiţiilor în care este dispusă aceasta este „principala problemă a legii”, eutanasierea este o măsură extremă, care contravine prevederilor referitoare la drepturile animalelor recunoscute de instrumente internaţionale, reglementări comunitare cu caracter obligatoriu.

Documentul relevă că eutanasierea este contrară principiilor şi prevederilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, proclamată la Paris, în 1978.

„Legea adoptată nu face referire la legislaţia de protecţie a animalelor, nu include niciun principiu de protecţie şi asigurare a respectării drepturilor animalelor şi, în general, prevederile de protecţie a drepturilor acestora sunt minime”, afirmă sursa citată.

Sesizarea semnalează că eutanasierea trebuie să rămână o măsură excepţională, care se dispune în condiţii excepţionale, fiind încurajată soluţia viabilă a „reducerii reproducţiei neplanificate a câinilor”, prin sterilizarea acestora.

„Eutanasierea este totdeauna individuală şi nu colectivă. Nu pot decide comunităţile, oricât de legitim şi democratic ar părea, eutanasierea câinilor fără stăpân”, se arată în documentul menţionat.

Camera Deputaţilor a adoptat, cu 168 de voturi „pentru”, 111 voturi „împotrivă” şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari.

Legea prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi „cipaţi”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bucureşti – Poliţiştii au dat 48 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi de 23.000 de lei, în urma verificărilor pentru respectarea normelor anti-COVID
Bucureşti – Poliţiştii au dat 48 de sancţiuni contravenţionale şi amenzi de 23.000 de lei, în urma verificărilor ...
Poliţiştii Capitalei au aplicat, miercuri, 48 de sancţiuni contravenţionale, avertismente şi amenzi de 23.000 de lei, ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 28.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 28.10.2021
Euro începe ziua aproape de maximul istoric înregistrat în faţa leului, la cursul BNR în luna septembrie
Patru modele de cinci stele și unul de patru la cele mai recente teste de siguranță EuroNCAP – VIDEO
Patru modele de cinci stele și unul de patru la cele mai recente teste de siguranță EuroNCAP – VIDEO
Organismul de testare a siguranței vehiculelor, EuroNCAP, a dat publicității rezultatele ultimelor sale teste la care ...