Evaziunea fiscală din fotbal, în atenţia Parlamentului European

O sesiune a Parlamentului European pe tema evaziunii fiscale a fotbaliştilor s-a transformat marţi într-un proces al modului în care clubul FC Barcelona l-a susţinut pe starul său argentinian Lionel Messi după condamnarea acestuia în urma problemelor cu fiscul spaniol, scrie presa belgiană.
Economica.net - mie, 27 sept. 2017, 06:24
Evaziunea fiscală din fotbal, în atenţia Parlamentului European

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a apreciat că adunarea parlamentară nu are dreptul să aducă la ordine cluburi sau jucători pentru evaziune fiscală. Eurodeputaţii din cadrul comisiei care anchetează documentele Panama Papers au însă o altă părere pe această temă, scrie cotidianul ‘7 sur 7’.

Lionel Messi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în 2016. Atacantul argentinian a primit o amendă de 2,1 milioane euro pentru că a eludat impozitele prin intermediul unor societăţi offshore. El a primit, totodată, o pedeapsă de 21 de luni de închisoare cu suspendare. FC Barcelona a demarat atunci o campanie de susţinere a vedetei sale pe reţelele de socializare, sub sloganul ‘We are all Leo Messi’ (Noi toţi suntem Leo Messi).

Unii dintre europarlamentari au criticat însă campania respectivă. ‘Messi a fost declarat vinovat şi a fost sancţionat. Această campanie este imorală şi în contradicţie cu valorile promovate de către FIFA’, a afirmat europarlamentarul Louis Michel.

Federaţia internaţională de fotbal a preferat să se distanţeze de acest subiect, afirmând că se ocupă doar de joc şi nu de fiscalitate. ‘Este o problemă de legislaţie naţională. Competenţele noastre sunt limitate şi facem ceea ce stă în puterea noastră pentru a investiga aspectele sportive’, a argumentat Kimberly Morris, oficial în cadrul FIFA.

Răspunsul i-a nemulţumit de europarlamentarii prezenţi la şedinţa de marţi, care au luat în vizor inclusiv Federaţia internaţională de fotbal, confruntată în ultimii ani cu scandaluri legate de corupţie şi spălare de banii. În prezent, atribuirile următoarelor două ediţii ale Cupei Mondiale, Rusia 2018 şi Qatar 2022, fac obiectul unor anchete judiciare.

‘FIFA vede legislaţia pentru agenţii de jucători doar ca pe un cadru la care statele membre trebuie să se adapteze. Acest lucru a dus la reguli divergente în funcţie de ţară, ceea ce face foarte dificil de urmărit practicile incorecte’, a comentat Gregor Reiter din cadrul European Football Agents Association (EFAA).

Comisia de anchetă a Parlamentului European va da publicităţii raportul său final asupra Panama Papers în noiembrie sau decembrie.

 

Te-ar mai putea interesa și
Chirițoiu: Mi-e frică de firmele primăriilor, serviciile s-ar putea să devină monopoluri leneşe şi scumpe
Chirițoiu: Mi-e frică de firmele primăriilor, serviciile s-ar putea să devină monopoluri leneşe şi scumpe
Actuala criză a gunoaielor din Sectorul 1 va întări tendinţa primăriilor de a renaţionaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri leneşe şi scumpe, a declarat......
Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni şi marţi în România
Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni şi marţi în România
Peste 960.000 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor ajunge luni şi marţi în România, a informat, duminică, Comitetul ...
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul ...
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...